Florbalový týden: Tatran má dva borce ve světové desítce, padly i góly, které se neslaví

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Florbalový týden: Tatran má dva borce ve světové desítce, padly i góly, které se neslaví

Marek Beneš (vlevo) a Ondřej Němeček (uprostřed) v dresu Tatranu.
Marek Beneš (vlevo) a Ondřej Němeček (uprostřed) v dresu Tatranu.Flickr Tatranu Střešovice
Tatran dál bez ztráty bodu vládne florbalové Livesport Superlize a vylepšuje svůj rekord. Poté, co Střešovičtí přetlačili v dramatu lepšící se Vítkovice, jim chybí už jen šest zápasů k unikátnímu počinu. Ještě nikdy v historii mužské soutěže nedokázal žádný tým vyhrát základní část se stoprocentní bilancí.

O tom, že má Tatran nyní výjimečný tým, svědčí i umístění dvou jeho hráčů v desítce nejlepších florbalistů světa. Marek Beneš skončil v prestižní anketě švédského webu InnebandyMagazinet na čtvrtém místě, obránce Ondřej Němeček na osmém.

Tatran zvládl i 20. díl seriálu

A právě Němeček, který vyhrál anketu Florbal.cz o nejlepšího českého hráče roku 2022, nasměroval Střešovice ke 20. ligové výhře v řadě. Vítězství se nerodilo lehce, Tatran prohrával 0:2 a musel otáčet skóre. To se mu povedlo zejména díky dvojici Tomáš Hanák (2+0) a Matěj Havlas (0+3). Potom přišel rozhodující moment Němečka, který prolétl hřištěm podél levého mantinelu a propálil vítkovického gólmana Lukáše Součka. Byl to už jeho 18. gól v sezoně, žádný jiný obránce nedal víc.

Vítkovice sice ještě stačily snížit, vítězné kouzlo nového trenéra Daniela Folty ale v jeho třetím zápase na střídačce pominulo. I tak tým z Dubiny ukazuje zlepšenou formu a měsíc před startem play off vypadá lépe vyladěný než v první polovině sezony.

Boleslavské tápání

Mladá Boleslav toho doma v roce 2023 zatím moc nestihla. Soustředila se hlavně na Pohár mistrů, ze kterého přivezla bronzové medaile, a pak musela odložit ligový zápas kvůli marodce týmu. A návrat na hřiště kdovíjaký nebyl. Ztráta čtyř bodů ve dvou zápasech trenéra Petra Novotného těšit nemůže, vždyť jeho tým stále na dálku bojuje s Vítkovicemi o domácí prostředí v případném semifinále play off.

Chodov v neděli naznačil, jak lze proti Středočechům uspět. Postavil obrannou hráz na půlící čáře a ze zisků podnikal smrtící kontry. Potvrdilo se to, že je Boleslav velmi závislá na produktivitě Milana Tomašíka a Jana Natova. Když si tito dva dají pauzu, body se týmu dolují těžko. Obě ofenzivní opory zapsaly za dva zápasy jen jednu asistenci, Tomašík navíc díky přesilovce. Boleslav tuší, že i když v minulosti sbírala úspěchy díky své otevřené útočné hře, letos bude sázet spíš opět na defenzivu, s níž dobyla i poslední titul v Superfinále. 

Sládek neslavil, Ostrava vystrkuje růžky

Anketu o tým týdne by mohlo vyhrát ostravské FBC. S blížícím se koncem sezony se trenérům Segeťovi s Robenkem daří stabilizovat hru týmu a žlutomodří se pomalu začínají sosutředit na předkolo play off. O tom, že by v něm měli uspět a že by mohli být nebezpeční i pro soupeře z horních pater tabulky, přesvědčili ve dvou rychle po sobě jdoucích duelech s Mladou Boleslaví a na Spartě. Celkem brali čtyři body a hlavně dokázali odehrát oba zápasy výborně do defenzivy.

Domácí duel s Boleslaví nakonec rozhodovalo až prodloužení, ale sílu ukázala Ostrava i v mistrně zahraných přesilovkách. Dvě ze tří proměnila a dokázala v nich srovnat dvoubrankové manko. Rozhodující gól a vítězství pro hosty paradoxně zařídil bývalý hráč Ostravy Michal Sládek. Ten v zápase proti svým někdejší parťákům skóroval hned dvakrát a připravil i třetí gól, své trefy však neslavil. Na Spartě ostravské FBC přesilovky nepotřebovalo, favorita přehrálo díky produktivitě. Marek Bräuer dal svůj 27. a 28. gól v sezoně.

Úleva pro Liberec

Nové koště dobře nemetlo. Když se šéf libereckého klubu František Příhoda rozhodl o vánoční pauze odvolat Zdeňka Skružného z postu trenéra a nahradit ho dvojicí Matěj Klucho, Petr Kološ, netušil asi, že na radost v podobě vítězství bude čekat skoro celý měsíc. Pětizápasovou šňůru porážek ale nakonec pod Ještědem utnuli, i když to byly pořádné nervy. Otrokovice měly být snadným soustem, ovšem 190 sekund před koncem nedělního utkání ještě vedly.

Obrat zařídil dvěma góly obránce Jakub Kárník. Jinak ale zase Severočeši znovu děkovali tradičním oporám. Wiener dal hattrick, čtyři nahrávky zapsal Stránský. Svůj vůbec první gól v superlize slavil Jakub Faksa, který minulou sezonu strávil v juniorském týmu švédské Storvrety.

Ofenzivní paráda

Hrát bezstarostně a hlavně florbalem bavit. Jakoby se tímto heslem řídili v novém roce hráči Black Angels. V pražském derby s Bohemians bylo k vidění 19 gólů a spousta z nich opravdu výstavních. Sice znovu řádil Filip Forman, který se díky bilanci 2+3 na dálku přetahuje o čelo produktivity s libereckým Šimonem Stránským, ovšem nejhezčí trefu asi zařídil Patrik Šebek. 

To, jakým způsobem (gól na 2:2) si povodil zadáka Jana Baumanna po jeho minele, se často nevidí. Black Angels sice v zápase dlouho vedli, nakonec však v závěru museli dotahovat dvoubrankovou ztrátu. A když se jim to podařilo, znovu si nechali dát gól. Vyrovnání v power-play chutnalo jen chvíli, o zisku bodu navíc pro Bohemians rozhodl v prodloužení Jakub Buršík svou 32. brankou v sezoně.