Florbalový týden: Sokoli v hokejové aréně uklovli černou sérii, nový lídr je z Liberce

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Florbalový týden: Sokoli v hokejové aréně uklovli černou sérii, nový lídr je z Liberce

Zaplněná hokejová hala v Pardubicích s florbalovým aranžmá.
Zaplněná hokejová hala v Pardubicích s florbalovým aranžmá.Sokoli Pardubice
Jen sedm zápasů nabídl týden ve florbalové Livesport Superlize. Menu bylo ochuzeno o duel Mladé Boleslavi, která po návratu z Poháru mistrů požádala kvůli zdravotním komplikacím většiny kádru o odložení duelu s Bohemians. I tak se ale děly zajímavé věci. Novým lídrem kanadského bodování soutěže je liberecký Šimon Stránský (19), Bohemians se těší ze své první trofeje v historii a Pardubice znovu pokořily hranici čtyřtisícové návštěvy.

Sokoli si pro speciální duel pro školy opět půjčili hokejovou Enteria arénu a stejně jako v předchozích projektových zápasech se jim povedla show, kterou mohou závidět leckteré slavnější kluby. Akce přilákala 4175 malých fanoušků a zápas musel bavit. Padlo 13 gólů a domácí vyhráli.

S plným domem to jde

Pardubický florbal znovu dokázal, že na poli organizace umí. V historii klubu se speciální povrch pokládal v hokejové aréně už posedmé a znovu z toho byla krásná podívaná. Světla se zhasínala i rozsvěcela nejen před utkáním, ale i v jeho průběhu, publikum (třetí nejvyšší v historii základní části) reagovalo světélky z mobilních telefonů a atmosféře pomohlo i to, že domácí tým konečně tahal za delší konec provazu a držel si po téměř celý zápas vedení.

V pardubické aréně byla působivá atmosféra.
V pardubické aréně byla působivá atmosféra.Sokoli Pardubice

Vítězství 7:6 pro Východočechy znamená utnutí 10zápasové šňůry proher a možná i záblesk naděje v to, že se stále dá dobýt 10. příčka tabulky, která by znamenala vyhnutí se bojům o záchranu. Pardubice na ni ztrácejí sedm bodů a před sebou mají ještě šest utkání.

Nejvyšší návštěvy základní části

Pardubice – Znojmo 5108 diváků (17. 9. 2018)

Pardubice – Liberec 4850 diváků (10. 12. 2019)

Pardubice – Česká Lípa 4175 diváků (18. 1. 2023)

Bulldogs Brno – Tatran Střešovice 2315 diváků (18. 12. 2016)

Pardubice – Znojmo 2222 diváků (16. 9. 2017)

Stránský válí, Liberec ale tápe

Týmem, který figuruje na zmíněném 10. místě, je aktuálně Liberec, který se ovšem stále nedokázal vymanit z velké krize. Nepomohla ani prosincová výměna trenérů a aktuálně pod Ještědem počítají pět zápasů bez zisku jediného bodu. Posledním zmarem byla prohra 7:8 v derby v České Lípě. Liberec přitom vedl po úvodní třetině 5:1, i tak nakonec všechny body nechal domácím.

Výukový materiál ze Kbel

Unikátní desetiminutovka jako dělaná do trenérských učebnic se odehrála v zápase Black Angels – Vítkovice. Závěr zápasu okořenilo pět tref, z nichž každá měla jiný přívlastek. Divokou pasáž začal Adam Delong při hře čtyři na čtyři, jen 40 sekund poté si dal domácí Matouš Burian vlastní gól. Nešťastné zaváhání následně sám odčinil precizně proměněným nájezdem.

Odpověď přišla po brance Jana Šebesty v početní výhodě a nakonec dal vítkovický Lukáš Fukala i regulérní gól při hře pět na pět. Jelikož v utkání skóroval v oslabení i Jiří Besta, do úplnosti spektra nejrůznějších možných gólových momentů chyběla snad jen trenérská výzva či zásah do prázdné branky. Vítkovice si z pražských Kbel odvezly vítězství 11:5 a pod vedením Dana Folty i podruhé zaznamenaly dvouciferné ofenzivní skóre. Už v neděli se do Prahy vypraví znovu, neboť je čeká šlágr proti Tatranu.

SKV na dostřel play off

Vzhledem k libereckým ztrátám, nevýrazným výsledkům FBC Ostrava a vzepětí Sokolů z Královských Vinohrad pomalu začíná přituhovat okolo hranice, jež znamená místenky do play off. SKV totiž v posledních dvou zápasech dokázalo brát velmi nečekané body a po skalpu Bohemians tentokrát v televizním utkání obralo i Chodov.

Vinohrady se mohou spolehnout na organizovanou defenzivu a malé pražské derby dovedly do prodloužení. Na žlutočerné obraně si vylámal zuby i Marek Vávra – jeden z nejproduktivnějších hráčů ligy zapsal jen jednu nahrávku. Chodov i tak uspěl 4:3 v prodloužení a domácím nepomohla ani trenérská výzva, která branku v nastaveném čase posuzovala. 

První trofej pro Bohemians

V úterý se v Brně ve finále domácího poháru rozdělovaly první trofeje sezony a vedle žen Vítkovic, které ji obhájily, se radovali hráči pražských Bohemians. Úspěch je pro jeden z největších klubů české florbalové scény významnou událostí. Finálový duel se Spartou se stal jeho exhibicí.

Formu při vítězství 10:4 potvrdil Jakub Buršík, který končil zápas s bilancí dvou gólů a dvou nahrávek, a to ještě neproměnil trestné střílení. Muži Bohemians tak získali svou historicky první trofej. "Konečně jsme po letech zvítězili v nějaké soutěži, je to velká motivace do dalších let," sdělil po korunovaci trenér vítězů Michal Jedlička. Bohemians si navíc triumfem zajistili účast v příštím ročníku Poháru mistrů.