Florbalový týden: Když padají góly, třesou se rekordy a veterán hraje ze všech nejvíc

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Florbalový týden: Když padají góly, třesou se rekordy a veterán hraje ze všech nejvíc

Florbalový týden: Když padají góly, třesou se rekordy a veterán hraje ze všech nejvíc
Florbalový týden: Když padají góly, třesou se rekordy a veterán hraje ze všech nejvícFlickr Florbal Vítkovice
19, 17, 13, 12… Být gólmanem ve florbalové superlize nebyl o uplynulém víkendu žádný med. Činili se hlavně střelci z předních celků tabulky a tak trochu odstartovali závod o to, kterému z týmů se letos podaří prolomit dvousetgólovou hranici.

V novodobé historii mužské nejvyšší soutěže, kdy se hraje se 14 týmy, z nichž každý absolvuje v základní části 26 utkání, se podařilo překonat metu 200 zásahů jen čtyřem klubům. Boleslavi pětkrát, Chodovu dvakrát, jednou Bohemians a jednou také Vítkovicím. Právě ty jsou se 220 nastřílenými brankami, tedy s průměrem 8,46 gólových radostí na zápas v sezoně 2020/21, na pomyslném trůnu. 

Rytíř se chopil kanónu

Letos rytíř Vítek rozehrál ligu v ještě větším kvapíku. Pavel Brus s Tomášem Martiníkem nechávají svým svěřencům ofenzivní volnost a ti to splácejí pohlednými a zdánlivě lehkými akcemi s přesným zakončením. Tým dal 45 branek ve čtyřech zápasech a má rozehráno na 290 gólů v sezoně!

Pokud se Vítkovice prezentovaly v televizním zápase s pražskou Spartou sebevědomým výkonem, proti Liberci přidaly ještě o level víc. Severočechy zlomili v 1. třetině hlavně díky momentu, který se zas tak často na nejvyšší úrovni nevidí. Při přesilovce soupeře skórovaly hned dvakrát a ve hře 4 proti 5 si díky tomu drží impozantní bilanci co oslabení, to vstřelený gól. Bravo! Dokonce ani přesilovková čísla nemá tradiční klub z Dubiny tak dobrá, v sezoně prozatím využil jen tři ze šesti početních výhod.

Formu Vítkovic dokumentuje i počet střel v zápase (44:11). Zajímavý je i pohled na gólové příspěvky hráčů, průběžným lídrem klubového pořadí je Adam Delong s devíti trefami, následovaný šestigólovými Markem Matejčíkem a Rostislavem Gattnarem. Ale třeba osobnosti jako Michal Pažák a Matyáš Šindler na gól stále čekají.

Beneš v roli režiséra

Pokud Vítkovice atakují historické týmové rekordy, v dresu konkurenčního Tatranu ohrožoval legendy Marek Beneš. V duelu proti nováčkovi z Karlových Varů se rozhodl, že bude tvořit šance a dařilo se mu to náramně. S bilancí SEDMI nahrávek pomohl k jasné výhře 17:6. Za odměnu mu pak trenéři svěřili i exekuci trestného střílení v závěru zápasu, a tak skončil duel s bilancí 1+7. 

Statistiky utkání Tatran – K. Vary

Pro kontext je nutné dodat, že jen jediná gólová nahrávka mu chyběla na dorovnání rekordních osmi asistencí v jednom utkání. Maximum proto nadále drží Vladimír Fuchs z Tatranu (1994 proti Brnu) a Petr Skácel (2007 proti Bohemians).

Veterán z Pardubic

Už je to nějaký pátek, co Martin Zozulák oznámil konec kariéry. Po sezoně 2019/20 se už chtěl věnovat rodině a měl v plánu předávat své bohaté zkušenosti mladším spoluhráčům coby trenér i sportovní manažer v jedné osobě. Jenže Pardubicím se stále nedaří najít vůdčí typy hráčů, a tak se forvard, který vlastní bronzovou medaili z mistrovství světa 2014, odhodlal k návratu. Už v závěru minulé sezony pomohl se záchranou a nyní pod koučem Ladislavem Štanclem dostává prostor, o jakém se mu ani nezdálo. Průměrně ve svých 35 letech stráví na hřišti 29 minut a 19 sekund, čili polovinu zápasu! Ale platný je, o tom žádná. S pěti góly je nejlepším střelcem Sokolů a drží se v plusových číslech při pobytu na hřišti.

Faktor Forman

Nejvíc gólů už tradičně padá v zápasech Bohemians a v nastoleném trendu zřejmě chtějí zelenobílí pokračovat i dál. V 1. kole jim sice kvůli disciplinárnímu trestu chyběl režisér hry Filip Forman, ale i bez něj to byly ofenzivní hody. Když se pak osobitý centr a rozehrávač zapojil do hry, byly z toho solidní přestřelky – naposledy 13:9 s Pardubicemi. Sám Forman vyprodukoval během dvou zápasů devět kanadských bodů (3+6), stihl i vyloučení, exceluje na buly (úspěšnost 69 %) a Bohemians zatím i díky němu procházejí superligou bez ztráty bodu!

Tabulka Livesport superligy

Malajka chce do Norska

Pokud byla řeč o Bohemians, jedno je jisté. Jejich už tak silnou ofenzivu neposílí polský kanonýr Wojciech Malajka. Klokani o gólové levé křídlo hodně stáli, v předešlé sezoně však ztroskotala jednání s FBC Ostrava. Malajkova skvostná kariéra v české nejvyšší soutěži se tak zastavila na 100 kanadských bodech v 65 zápasech (66+34). Produktivní útočník prozradil, že návrat do Livesport superligy neplánuje, ač je stále smluvně vázaný v Ostravě. „Mám problémy se srdeční arytmií, každý týden jsem aktuálně v nemocnici. Ale vrátím se, ještě nevím kde. V Česku to ovšem nebude,“ řekl pro florbal.cz. Podle specializovaného webu touží po angažmá v Norsku.