Florbalový týden: Posila zdatně splácí částku za svůj přestup, hrálo se i v hokejové aréně

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Florbalový týden: Posila zdatně splácí částku za svůj přestup, hrálo se i v hokejové aréně

Hrdina nové sezony Vojtěch Klápa (číslo 89).
Hrdina nové sezony Vojtěch Klápa (číslo 89).SKV Florbal / Pavel Doubek
Florbalová Livesport Superliga si začíná všímat nových jmen. Kometou prvních dnů nového ročníku je Vojtěch Klápa (19) z Královských Vinohrad, který domácí zápasy Sokola pojal jako svou vlastní show. Do čela tabulky se díky solidní ofenzivě prostřílely Vítkovice, naopak na samém dnu se ocitl Chodov, jenž ještě před pěti lety slavil mistrovský titul.

Šest gólů jako splátka

Hezky se mu to rozstřílelo. Klápa, který před sezonou definitivně přetavil hostování ze střešovického Tatranu v přestup na Vinohrady, pálí ostošest a po třech zápasech má na svém kontě už devět gólů. Díky jeho trefám si SKV připsalo šest bodů po výhrách nad Českou Lípou a Otrokovicemi, tedy s týmy, se kterými v poslední době vždy bojovalo o únik ze sestupové zóny.

Statistiky zápasu Vinohrady – Česká Lípa 8:6

Klápův příběh je ale zajímavý i v jiném rozměru. Ve chvíli, kdy vytáhlý forvard cítil, že na něj nezbývá místo ve střešovické sestavě, zamířil před rokem a půl na Vinohrady, kde se stal ústřední postavou týmu. Loni dal v základní části 16 gólů a v podstatě si sám hodně navýšil cenovku. Když se v létě kompletoval jeho přesun z Tatranu na Vinohrady, akceptoval nový klub šestimístné odstupné. Devatenáctiletý mladík a juniorský mistr světa ho ale zdatně splácí.

Ke Klápovi ještě pár čísel navíc: v zápase s Českou Lípou vyslal podle statistik neuvěřitelných 19 (!) pokusů na branku. Rezultovalo z toho šest gólů. Po třech zápasech je vinohradský snajpr nejlepším (9) i nejčastějším (33) střelcem soutěže.

Vinohrady vůbec o víkendu bavily publikum gólovými zápasy a jejich fanoušci si mohli všimnout už třetí australské posily. Bratrskou dvojici Tomáše a Daniela Gärtnerovi doplnil zadák Ben Kosterich, který naprosto samozřejmě zapadl do sestavy a na hřišti strávil v průměru 16 minut na zápas.

Chodov na dně

Pohled na tabulku se určitě nelíbí Chodovu. Tým, který v roce 2017 vybojoval mistrovský titul, je bez zisku jediného bodu na posledním místě. Ještě děsivější jsou pak ofenzivní čísla – parta z pražského Jižního Města skórovala jen sedmkrát, když ve Vítkovicích zamířila na domácí klec jen devětkrát a celkem za tři utkání vyprodukovala jen 54 střel na branku. Na obranu týmu, jemuž velí trenér David Podhráský, je nutno ovšem připomenout těžký los, jenž mu na úvod postavil do cesty Tatran a Vítkovice i fakt, že Chodov letos neposiloval.

Tabulka a kanadské bodování Livesport Superligy

Vítkovická jízda

V čele tabulky se vyhřívají Vítkovice. Věčně ambiciózní klub bral na jaře neúčast v superfinále jako neúspěch a do nového ročníku vstoupil impozantně. Herní i střeleckou pohodu prezentoval i v televizním utkání se Spartou, které dal lekci z pohybu, lehkosti i produktivity. Vítkovice prostě mají talent, jdou svou vlastní cestou a jejich hráči vyrůstají pod dohledem nejlepších koučů. Před sezonou v podstatě ani neposilovaly, do konkurence přišel pouze ze Sparty slovenský reprezentant Michal Pažák. Jinak ale dozrává talentované mládí, což svými góly prezentovali třeba Adam Palčinský (18) nebo Ondřej Jankovský (17).

Statistiky zápasu Sparta – Vítkovice 2:9

Třikrát červená i jeden trest navíc

Tři kola, tři červené karty. Plus jeden disciplinární trest navíc. To je solidně ostrý start. Právě o dodatečném trestu mimo červenou kartu se hodně nahlas diskutovalo. Mikuláš Krbec ze Sparty musel před disciplinárku kvůli tomu, že se zapojil do šarvátky v zápase s Libercem. Nešlo ani o to, že by byl nějak agresivní, prostě chtěl situaci uklidnit. Jenže zapomněl na to, že v průběhu strkanice byl na střídačce a tam měl také zůstat… 

Červené karty a automatickou stopku na další zápas jinak inkasovali Michal Kareš ze Sparty a liberecký Adam Balatka, i když hlavně on v tom byl úplně nevinně. V týdnu se ještě bude řešit faul Tadeáše Melíška na českolipského Daniela Štěrbu.

Pardubice v hokejové aréně

Už se stalo tradicí, že pardubičtí florbalisté zahajují sezonu na zimním stadionu a letos si na otvírák pozvali pražskou Spartu. Florbal v Enteria aréně vypadá opravdu náramně, zase tak často se před návštěvou o čtyřmístné cifře nehraje. Jen škoda pro domácí Sokoly, že nedokázali kvůli svým fanouškům ze zápasu vydolovat aspoň bod, šance měli velké. Zatím je východočeský klub za smolaře, všechny tři zápasy ztratil o jediný gól.

Statistiky zápasu Pardubice – Sparta