Florbalový týden: Klokani ničili klokany, deset a bronz pro Boleslav i další zraněný sudí

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Florbalový týden: Klokani ničili klokany, deset a bronz pro Boleslav i další zraněný sudí

Radost hráčů Mladé Boleslavi na Poháru mistrů.
Radost hráčů Mladé Boleslavi na Poháru mistrů.Flickr
Jen co se Bohemians ohřáli na druhém místě superligové tabulky, hned z ní spadli na čtvrtou příčku. To Tatran dál válí a v ligovém ročníku ještě neztratil ani bod. Radost pohledět byla i na vystoupení Mladé Boleslavi, která reprezentovala elitní český florbal na Poháru mistrů. Byl z toho bronz, okořeněný desítkou gólů do sítě Grasshoppers Curych.

Setkáním evropských šampionů se jistě sluší začít. Ač se nejedná o ligové boje, Mladá Boleslav reprezentovala elitní českou soutěž Livesport Superligu velmi zdatně. Přejít přes švédský Falun v semifinále by se rovnalo senzaci a prohra 1:6, kdy Seveřané v závěru navyšovali skóre i při české power-play, byla důstojná. Však i samotný Falun po utkání vysekl svěřencům Petra Novotného na sociálních sítích poklonu za výkon.

Desítka pro Boleslav 

Hlavním cílem ovšem pro Mladou Boleslav zůstal zisk medaile a o tu si středočeský celek řekl naprosto nekompromisním způsobem. Grasshoppers Curych, švýcarský tým se zvučným jménem, od ní schytal 10gólový příděl. Potěšitelné pak i bylo, že kanadské bodování i díky tomuto utkání ovládla trojice parťáků v dresu Boleslavi.

Nejproduktivnějším hráčem turnaje se stal Milan Tomašík (2+3) a nejlepším střelcem Jan Natov (3+1). Hned za nimi na dělené třetí příčce skončil společně s nejlepším hráčem nedávného mistrovství světa Alexem Galantem Carlströmem neúnavný matador Martin Tokoš. O tom, že kvalitu ve velkém florbalu tvrdí hlavně zkušení hráči, svědčí věk všech zmíněných – všem už bylo 30 let.

Cizinecká legie ve formě

Bohemians měli báječný konec roku 2022, z posledních dvou superligové zápasů ale vyšli s prázdnou. Překvapením je hlavně prohra s Královskými Vinohrady, pro které je cílem vystoupat aspoň na 10. příčku, aby se vyhnuly bojům o záchranu. V malém pražském derby řádili trochu jiní klokani než ti v zelenobílých barvách.

Hlavní zásluhu na triumfu SKV měla dvojčata Tomáš a Daniel Gärtnerové, tedy bratři, kteří reprezentují Austrálii na mistrovství světa. Daniel dvakrát skóroval, Tomáš zapsal hned čtyři asistence. Ke kompletaci je třeba dodat, že velký podíl na triumfu žlutočerných barev měl další cizinec – lotyšský gólman Roberta Blumbergs, který kryl 33 ze 38 střel na branku.

Tatran u dalšího zranění sudího

Střešovický Tatran dál vládne tabulce bez ztráty bodu a i tentokrát měl zápas pod kontrolou. Sparta sice v závěru zápasu dokázala korigovat stav z 5:1 na 5:3, ale lídr soutěže víc nepovolil. Zatímco Střešovice vylepšily superligový rekord na 18 vítězství bez ztráty bodu v řadě, Sparta přišla o svou vítěznou sérii šesti ligových utkání (společně s pohárovými zápasy dokonce neprohrála osm zápasů v řadě). 

Důležitými momenty zápasu ale byla bohužel i zranění. Zápas nedohráli Robert Košir a Charlie Jonsson a došlo i na újmu rozhodčího. Utkání nedopískal Jiří Šedivý a televizní duel tak měl nečekanou přestávku. Pohotově však dokázal zaskočit delegát zápasu Jaroslav Štolc a společně se zkušeným Radkem Štenglem zápas dovedli do konce. Paradoxem ale je, že v utkání Tatranu se během posledního měsíce zranil druhý sudí. Těsně před vánoci si utrhl achilovku Lukáš Žofka.

Superliga v Budějovicích

Nejvyšší česká soutěž se po roce opět objevila na jihu Čech. V Českých Budějovicích mají svůj partnerský klub pražští Black Angels, stejně jako loni se servíroval ofenzivní florbal a potlesk si vysloužil pětigólový střelec. Zatímco před rokem proti Chodovu (11:6) řádil Jakub Hromada (s bilancí pět gólů a nahrávka), nyní ho napodobil v duelu s Libercem Jakub Boček (5+0).

Liberec se snažil, ale svěží hra soupeře byla nad jeho síly. Paradoxem je, že ač Pražané míří za výjezdními zápasy do Budějovic, ani tentokrát se nedokázal prosadit Radek Hanák, který měl v hledišti coby českokrumlovský odchovanec nejvíc fanoušků. Důležité ale bylo vítězství, Black Angels vyhráli 9:5 a jsou zase blíž šesté příčce tabulky.

Karlovarský zmar

Nováček z Karlových Varů sice zůstává u dna pořadí, výsledky posledních zápasů ale naznačují změny v pojetí hry a postupnou přípravu na boje o záchranu. Západočeši byli dvakrát za sebou blízko bodů a duel v České Lípě pro ně byl opravdu smolný. Soupeře, který se pyšní výtečnou ofenzivou, drželi na distanc, fantasticky chytal Daniel Vardai, ale stejně nakonec přišel zmar.

Přísnou přesilovku, nařízenou za faul Matěje Korbela v brankovišti, proměnil pouhých osm sekund před koncem zápasu veterán Štěpán Slaný. Karlovy Vary naposledy bodovaly v říjnu na Vinohradech, dva poslední výsledky (3:4 s Otrokovicemi a 4:5 s Českou Lípou) však dávají naději na změny k lepšímu.