Florbalový týden: Konec pro dvě trenérské ikony, do Vítkovic se vrací srdcař Folta

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Florbalový týden: Konec pro dvě trenérské ikony, do Vítkovic se vrací srdcař Folta

Daniel Folta v dresu Vítkovic.
Daniel Folta v dresu Vítkovic.1. SC Vítkovice
Do nového roku pěkně v novém. To si řekli ve dvou českých superligových klubech a v období po vánočních svátcích se s elitní scénou rozloučily (snad jen na nějaký čas) dvě velké trenérské osobnosti. Pavel Brus už není koučem Vítkovic, v Liberci přesunuli k juniorům Zdeňka Skružného.

Zvlášť tah vedení Vítkovic má logiku. Ostravský velkoklub opravdu v průběhu první poloviny sezony lehce kulhal a hlavně v soubojích s hlavními rivaly výrazně ztrácel. Vykřičníkem byly zejména debakly s Tatranem (2:8), Mladou Boleslaví (1:7) a nakonec i prohra v pohárovém semifinále se Spartou (1:7). Sečteno podtrženo – to opravdu nebyly výsledky hodné řádu Rytířů.

Bruse střídá Folta

Přesto Brusovo odvolání působí hodně překvapivě. Přišlo jako blesk z čistého nebe, těsně po Vánocích. Tým vedl sedm let, byl úspěšný. Poté, co dvakrát slavil titul jako hráč, se v roce 2019 radoval i jako trenér a dlouhodobě držel celek na nejvyšších příčkách. A prohry samozřejmě ke sportu patří. Ale pravda je taková, že efekt přišel okamžitě. Hned v prvním utkání po Brusově konci si Vítkovice doslova pochutnaly na namlsaných Bohemians. Výsledek 10:3, na kterém měl největší podíl čtyřgólový Adam Delong, naznačil, že tým z Dubiny má stále obrovský potenciál. Na střídačce přitom jen provizorně stáli dosavadní asistent Tomáš Martiník a Tomáš Veltšmíd.

A hned další den vyšla zpráva o tom, že tým převezme Dan Folta, legenda nejen vítkovického, ale i českého florbalu. Čímž dal tradiční klub z Ostravy najevo, že sezonu rozhodně nebalí a stále ho zajímá boj o mistrovský titul. Dá se vsadit na to, že Folta díky svému charismatu i silné osobnosti opravdu z týmu vymačká co nejvíc.

Konec i pro Skružného

Jen co dozněly petardy ze silvestrovské noci, další velká a nečekaná rána přišla zpod Ještědu. Šéf severočeského klubu František Příhoda se rozhodl, že elitnímu týmu dá nový impuls odvoláním velezkušeného Zdeňka Skružného. Muže, který má výrazný podpis na historicky první medaili z mistrovství světa a také byl jako první český kouč u výhry nad Švédskem. Nyní po osmi letech uvolnil místo mladší generaci a přesunul se k juniorům.

Liberec povedou společně Matěj Klucho (současný trenér národního týmu juniorů) a také bývalý reprezentant Petr Kološ. Zatímco u prvního jmenovaného jde o logický posun, Kološův návrat do Liberce působí překvapivě. Loni z klubu odcházel s vizí posílit realizační tým ambiciózní Mladé Boleslavi a tak trochu nechal své parťáky na holičkách.

Jenže to nefungovalo, po pár měsících skončil. Nyní je zpět v Liberci, kde přece jen cítí, že své vize může předat daleko přesvědčivěji. Severočeši také věří, že k lepším výsledkům pomůže i návrat Vojtěcha Wienera, který v sezoně odehrál kvůli svalovému zranění jen tři zápasy, ale po Novém roce už by zase měl být k dispozici.

Návrat domů

Nejen trenérské změny se však udály na superligové scéně. K pikantnímu hráčskému přesunu došlo na trase Karlovy Vary – Otrokovice. Cestu dlouhou 420 kilometrů směrem domů zvolil Marek Zapletal, který pomáhal nováčkovi v adaptaci v nejvyšší soutěži. Před vánočními svátky se ale rozhodl, že platnější bude v dresu Panterů, kde ho ovšem také zřejmě čekají jen záchranářské práce.

Zrada v Otrokovicích

Pantery naopak opustil Ronald Gašparík a rozchod to nebyl zrovna idylický. Slovenský reprezentant vyslyšel volání Mladé Boleslavi a chce si zahrát o titul namísto boje ve spodních patrech tabulky. V Otrokovicích mu nicméně šťastnou cestu rozhodně nepřáli. Každopádně kvůli táhnoucím se jednáním přijde Gašparík o Pohár mistrů v Tampere, kde se Mladá Boleslav o víkendu zkusí popasovat s Falunem o postup do finále.

Dvojboj pro Tatran

Návrat superligy v roce 2023 je naplánován už na čtvrtek 5. ledna, kdy se Pardubice pokusí zastavit sérii proher doma s Black Angels a do Liberce míří Tatran. Pro Střešovické se ale nejedná o jediný zápas, na nějž se budou muset během týdne soustředit. Šlágrem je bezesporu jejich pondělní televizní duel se Spartou, který budou hrát jako domácí tým v hale svého rivala….