Florbalový týden: Sen o dokonalé sezoně žije. Curney se připomněl báječným nájezdem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Florbalový týden: Sen o dokonalé sezoně žije. Curney se připomněl báječným nájezdem
Jonáš Kreysa (s číslem 8) dal proti Bohemians hattrick.
Jonáš Kreysa (s číslem 8) dal proti Bohemians hattrick.
Matyáš Klápa
Historický rekord je stále ve hře. Střešovický Tatran dál hraje sezonu bez ztráty bodu, i když poslední zápas spíš "přežil". Horko začíná být na místech, kde se hraje o účast v play off. Liberec má po další ztrátě trable a od bojů o záchranu ho dělí už jen jediný bod. Zato ikonický Jiří Curney dál válí.

Snad poprvé v sezoně byl Tatran v ligovém zápase horším týmem. V derby s Bohemians dlouhou dobu jen dotahoval ztrátu a ke zisku tří bodů se paradoxně Střešovičtí odrazili až ve vlastním oslabení. Momenty, které předvedl ve víkendovém šlágru Jonáš Kreysa, budou patřit mezi nejdůležitější a nejkrásnější v celém soutěžním ročníku.

Perfect season

Kreysa byl na posledním mistrovství světa členem stříbrné české reprezentace, v Tatranu ale většinou hrál ve stínu spoluhráčů. Po návratu ze švédské SSL se musel prokousávat sestavou ze třetí formace a hodně dlouho mu trvalo, než našel ideální prostor. Nyní je jedním z nepostradatelných.

Přehled zápasu Tatran –⁠ Bohemians 8:6

Dlouhán s pohotovou střelou se za záda Tomáše Hyršla trefil třikrát, dva góly si schoval na stav 6:6. A právě branka na 7:6 v oslabení definitivně poslala Střešovice do sedla. Kreysa se sice dostal při kličce dostal do téměř nulového úhlu, ale balónek trefil výjimečně. Střešovický sen o "perfect season" tak dál trvá.

V historii nejvyšší české florbalové soutěže dokázali nejvíce bodů získat hráči Mladé Boleslavi v covidovém ročníku 2019/20. Se 74 body sice drží rekord, ve zmíněné sezoně se ale ani nemohli radovat z titulu, neboť se play off nedohrálo. Tatran má nyní, čtyři kola před koncem, na kontě bodů 66. Vůbec nejlepším týmovým výkonem v historii ligy ale byl počin první střešovické generace –⁠ Forza Tatran v roce 1994 ztratila jediný bod. Tehdy se ale v desetičlenné soutěži hrálo jen 18 utkání.

Horko pod Ještědem

Před sezonou byl Liberec pasován na štiku ligy. Udržel všechny opory a s pomalu nabývajícími zkušenostmi měl konkurovat silné špičce. Jenže po 22. kole se Severočeši začínají bát, aby nakonec nemuseli do bojů o záchranu. Poslední komplikací je nečekaná domácí prohra 6:9 s Královskými Vinohrady

Sokolové pod Ještědem vzali domácímu týmu energii na přelomu druhé a třetí třetiny, kdy otáčeli skóre zápasu ze 4:3 na 4:7. Vedení pak už nepustili a Liberec upadl do další deprese. Přitom se na přelomu roku vedení klubu rozhodlo ke změně na trenérských postech, jenže Matěj Klucho a Petr Kološ společně získali zatím jen jediné a ještě hodně upracované vítězství (9:7 s Otrokovicemi). To Vinohrady závěr sezony baví. I díky lotyšskému gólmanovi Robertsovi Blumbergsovi jsou nyní na příčkách, znamenajících účast v play off.

Přehled zápasu Liberec –⁠ Vinohrady 6:9

Curney proti svým

Když před sezonou přestupoval rekordman Jiří Curney z Mladé Boleslavi do Sparty, řešilo se, zda bude Středočechům chybět. Po téměř dohrané základní části je zřejmé, že produktivita, kterou Bolka loni měla, citelně utrpěla. Ale ani Sparta nedává tolik gólů, jako v předchozí sezoně.

Těžko z toho ale vinit Curneyho. Ten si i ve svých 33 letech drží nadstandardní čísla a stejně jako v podzimním utkání, tak i tentokrát proti Mladé Boleslavi skóroval. Báječný byl hlavně jeho nájezd, potřeba je však říct, že na hřišti byl u všech pěti gólů Sparty. Dva dal a na jeden nahrál. Pražané však pětigólovou ztrátu nedohnali, padli 5:6.

Přehled zápasu Sparta –⁠ Mladá Boleslav 5:6

Export do Loun

Black Angels se daří superligové exporty, tentokrát přivezli ukázat elitní florbal do Loun a šest stovek fanoušků v publiku se bavilo. Na první gól se sice čekalo až do druhé třetiny, pak se ale rozběhl brankostroj. Došlo i na drama, Pražané sice vedli 6:2 i 7:4, nakonec ale museli bránit jednobrankový náskok při hostující power play.

Black Angels vítězství 8:6 uhájili a přerušili třízápasovou šňůru proher. Naopak Česká Lípa spadla na 11. příčku, což je po snovém startu její nejhorší umístění v sezoně. Kdo ale dál udivuje, je veterán Štěpán Slaný. Den před svými 40. narozeninami dal dva góly a na jeden nahrál a je třetím nejproduktivnějším hráčem týmu.

Přehled zápasu Black Angels –⁠ Česká Lípa 8:6

Ostrava před derby v kondici

Nejlepší formu posledních týdnů má vedle střešovického Tatranu i ostravské FBC. Díky třem vítězstvím v řadě se tradiční klub už může soustředit na předkolo play off, které zřejmě začne doma. Poslední výhru proti Pardubicím (7:4) řídili Daniel Chatrný a Šimon Kuczera, tříbodový zisk v duelu s trápícími se Východočechy byl ale povinností. Ostravu teď už ale daleko více zajímá derby, jehož čas nastane po reprezentační pauze 9. února.

Přehled zápasu Ostrava –⁠ Pardubice 7:4