Florbalový týden: Tatran se zapsal do historie, Lípa pláče, Vary vytáhly tajnou zbraň

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Florbalový týden: Tatran se zapsal do historie, Lípa pláče, Vary vytáhly tajnou zbraň
Tatran Střešovice, vítěz Prezidentského poháru 2023.
Tatran Střešovice, vítěz Prezidentského poháru 2023.Matyáš Klápa
Tohle ještě nikdy žádný florbalový tým v české nejvyšší lize mužů nedokázal. Nová generace Tatranu, jak je parta okolo kapitána Ondřeje Němečka nazývána, neztratila v základní části elitní soutěže jediný bod! Ve 26 utkáních získala 78 bodů. Skóre 253:74 jen dokumentuje dominanci týmu, který vedou společně bývalí reprezentanti Luděk Beneš a Milan Fridrich. Prezidentského poháru pro vítěze základní části se každopádně hráči pražského klubu nedotkli.

Zápas závěrečného kola základní části vyvezli Střešovičtí do Plzně. Už je to taková tradice. Právě ve městě piva má nejúspěšnější tým české florbalové historie partnerský klub a publikum superligu náležitě ocenilo. 

Bravo Tatran, bravo Rytířky!

Na představení Tatranu přišlo 630 diváků. Však i první výjezdní zápas ve Znojmě, dalším oddílu, se kterým Střešovice spolupracují, byl podobně úspěšný. V listopadu bylo v útulné hale díky 430 divákům vyprodáno.

Na plzeňském vítězství Tatranu 11:1 nad Sokolem Královské Vinohrady se podílelo svými góly hned devět hráčů, což jen dokumentuje kvalitu celé šířky kádru Tatranu. Vítěz základní části může snad jen litovat, že nedal o sedm branek víc, aby zaokrouhlil počet vstřelených gólů na 260 – tedy průměr 10 tref na zápas. I tak je ovšem jeho bilance impozantní a nejlepší v historii české nejvyšší soutěže.

Aby chválu nesklízely jen Střešovice, totožný kousek se podařil i Vítkovicím v ženské lize. Ty po loňském zklamání proletěly základní část také bez ztráty bodu a gólový rozdíl zaokrouhlily na impozantních +200 branek. Klobouk dolů! Teď ještě musejí oba suveréni potvrdit formu v play off.

Českolipské oči pro pláč

Pokud Vinohrady už od prvních minut zápasu se suverénním Tatranem tušily, že na zisk bodů nemají kvalitu ani sebevědomí, Česká Lípa si své historicky první play off mohla uhrát sama. Potřebovala k tomu získat dva body v zápase s FBC Ostrava. 

Souboj na dálku mezi SKV a Lípou ale rozhodli úplně jiní hrdinové než ti ze severu Čech.. Ostravští Lukášové Pešat a Pobořil vzali domácím naděje už v první polovině zápasu, když po hezkých střelách z dálky, případně po pohledně zahraných brejcích, dostali FBC do vedení 5:0. Domácí celek sice dvěma slepenými góly vykřesal malou naději, avšak na zvrat to nestačilo. "Nebyli jsme dost sebevědomí, nezvládli jsme to, na tři góly se nevyhrává," litoval trenér České Lípy David Derka. 

Místo play off tak půjde jeho tým do boje o záchranu. "Zklamání to je, v sezoně jsme byli často blízko bodům. Ale nemyslím si, že jsme si to celé prohráli dnes. Měli jsme body získat s Pardubicemi nebo Otrokovicemi. Když hrajete předkolo, je to jednoduché, nemáme co ztratit. Teď je před námi play down a bude to drsná zkouška. Každý hraje za svůj region, bude to o odpovědnosti a ježdění po zadku," tuší Derka.

Buršíkova dietní kanonáda

Korunu krále střelců tohoto ročníku získal motor ofenzivy Bohemians Jakub Buršík. A to s velkým přehledem – nasázel 47 gólů a jen dvě přesné trefy ho dělily od historického rekordu. Ten v sezoně 2018/19 ustavil Jan Natov, přičemž 47 branek dokázal dát ve stejné sezoně jako mladoboleslavský střelec i Tom Ondrušek z Chodova.

Buršík se v posledním zápase základní části hodně snažil a tým mu hodně pomáhal. Hned 12x vypálil na branku, bylo z toho ale "jen" pět gólů. I tak se ale jedná o kariérní maximum 21tého mladíka, který hraje už svou pátou superligovou sezonu. Doposud dal nejvíc 25 branek za ročník.

Dělené druhé místo v historických statistikách zapsal také ofenzivní lídr Tatranu Marek Beneš. Ovládl pořadí produktivity díky 76 bodům (30 gólů + 46 asistencí). Víc nasbíral jen Jiří Curney v sezoně 2018/19 (35+52=89) a 76 bodů ve stejné sezoně měl už zmíněný Natov (49+27).

Tylův návrat

Jeden velký comeback uskutečnily Karlovy Vary – v Pardubicích na superligové hřiště naskočil po dlouhých pěti letech Miloš Tyl. Forvard, který se podílel na loňském postupu "Hurikánů", si dal od florbalu oddech, ale v klíčové fázi sezony zase ukázal svou připravenost. Stejně jako kdysi pálil z levého křídla ještě za Torpedo Havířov, Future či Chodov, ukázal střelecké umění i v pardubické hale na Dašické. Na gólmana Martina Haleše vypálil pět střel a dvakrát z toho byla upřímná radost.

Karlovy Vary tak poslaly vzkaz svým soupeřům do bojů o záchranu, že navzdory minimálnímu bodovému zisku v základní části budou v play down velmi nepříjemným soupeřem. Vedle Tyla se do týmu vrátil i zkušený obránce Tomáš Nushart.

Předkolo bude divočina

Zatímco nejlepší šestka týmů má volný víkend a čas na regeneraci sil před startem vyřazovacích bojů, zbytku pole začíná tvrdá dřina v předkole play off už o víkendu. Ostravské FBC si na poslední chvíli zajistilo sedmou příčku a řeklo si o sobuj s vinohradskými Sokoly. Black Angels se pak v souboji o čtvrtfinále střetnou s Libercem. Hraje se na dvě vítězná utkání a pokud dojde na rozhodující zápas, odehrají týmy všechna utkání ve čtyřech po sobě jdoucích dnech. Black Angels už oznámili, že případné třetí utkání namísto domácích Kbel odehrají v Lounech.

Boj o záchranu čeká dvojice Česká Lípa – Karlovy Vary a Pardubice – Otrokovice. Kdo vyhraje v sérii na čtyři zápasy, zůstane v superlize i v dalším ročníku, poražené čeká další soupeř a sestup či baráž.