Florbalový týden: Tatran vytvořil působivý rekord, za Vítkovice pálí syn fotbalové legendy

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Florbalový týden: Tatran vytvořil působivý rekord, za Vítkovice pálí syn fotbalové legendy

Matěj Havlas a Daniel Šebek (na kolenou) v zápase Tatran – Mladá Boleslav.
Matěj Havlas a Daniel Šebek (na kolenou) v zápase Tatran – Mladá Boleslav.Matyáš Klápa
Dvojitý souboj gigantů – repríza jarního superfinále – jako předvánoční menu. Přesně takové zápasy posouvají všechny aktéry o něco dál, je možnost předvést se i sbírat zkušenosti. Střešovický Tatran změřil síly s Mladou Boleslaví a florbalové Česko žaslo. Nová generace pražského velkoklubu naložila úřadujícímu mistrovi dvě těžké prohry během čtyř dnů. A zvlášť ta druhá byla hodně pikantní…

Nejdřív pohár, potom superliga. Obě výzvy Tatran zvládl. Když se analyzovala hra Mladé Boleslavi v posledních týdnech, bylo zřejmé, že trenér Petr Novotný kladl velký důraz na organizaci hry. Středočeši drželi vynikající čísla v defenzivě zejména tím, že eliminovali střelbu soupeře. 

Oheň strávil i hvězdu

Tatran se ale ukázal jako protivník z jiného těsta. Zatímco Vítkovice a Pardubice dohromady vyprodukovaly na mladoboleslavskou branku ve dvou zápasech 20 střel, v pohárovém klání Středočechů se Střešovicemi se jejich gólman nenudil. Na Lukáše Bauera, člena All stars týmu minulých dvou mistrovství světa, šlo celkem 37 ran a osm bylo úspěšných (devátý gól padl do opuštěné klece při power play). V poháru Tatran vyřadil Mladou Boleslav poměrem 9:6.

Odveta v lize se pak ofenzivně posunula do ještě vyšších čísel. Statistiky uvádějí počet střel na branku 52:47 ve prospěch Tatranu, takový oheň pálil Bauera i podruhé. Tentokrát šlo o totální debakl: Střešovice ve druhé třetině odskočily z 3:0 na 8:0 a v poslední části do odkryté branky ještě zvýraznily na 10:0. Alespoň kosmetickou úpravu skóre zařídil jediným gólem Matěj Pěnička, Boleslav ale opravdu vypadala na ručník.

Rekordní fiftýn

Šlo přitom i o formu porážky. Tatran hrál s lehkostí, jaká je mu v této sezoně vlastní, proměnil všechny nabídnuté přesilovky, do střelecké listiny se v duelu zapsalo 10 jeho hráčů, tedy kompletní dvě pětky. Zkrátka síla Střešovic už není jen v jedné elitní formaci, tým se navíc může opřít o dva vyrovnané gólmany. 

Ligový lídr aktuálně drží bilanci 15-0-0, čímž stanovil nový rekord základní části. Patnáct zápasů v řadě bez ztráty bodu se naposledy podařilo odehrát první generaci střešovické "Forzy" na přelomu dvou úvodních sezon v roce 1994. Tatran ovšem samozřejmě ví, že o titulu se bude rozhodovat až v play off. A v případě superfinále dokonce v jediném zápase…

Konec série v pravý čas

Zatímco ve Střešovicích vládne pohoda, v České Lípě dobrou náladu v průběhu podzimu pomalu ztráceli. Po ambiciózním startu přišla série proher, pád na hranu play off, který nakonec zastavil až záchranářský duel s Královskými Vinohrady. 

Tradiční soupeř, se kterým se Severočeši setkávali dlouhá léta ve druhé nejvyšší soutěži, byl tentokrát dlouhé minuty lepším týmem a cítil šanci na body. Jenže konec zápasu patřil tradičně produktivní dvojici Jan Peška, Radek Krajcigr, která figuruje v top 10 kanadského bodování ligy. Krajcigr zapsal hattrick a Lípa má zase chvíli lepší spánek.

Slončík odmítl senzaci

Ještě těžší sérii proher počítá nováček z Karlových Varů. Západočeši pomalu ztrácejí krok, ale na soupeře zvučného jména z Vítkovic se přichystali velmi dobře. Parádně zachytal gólman Jan Eckhardt, dařily se protiútoky a tým ze špičky tabulky se na druhém konci republiky hodně strachoval o zisk bodů. Nakonec rozhodly individuality a sebevědomí hostů.

Karlovy Vary ale ukázaly, že i když je mnozí odepisují a odsuzují k sestupu, mohou se zdatně o ligovou příslušnost poprat. Také se povedlo doplnění kádru o talenty z Tatranu (Lukáš Macháček a Filip Eliáš skórovali) a produktivita nyní neleží jen na pár hráčích. Pozoruhodné je i jedno jméno v dresu Vítkovic. Své dva první superligové góly vstřelil David Slončík, syn fotbalové legendy Baníku Ostrava. Sportovní talent nepochybně zdědil…

Třetí návrat bojovníka

Jeden důležitý návrat na florbalová hřiště se udál v týmu Pardubic. Další, tentokrát už třetí, comeback do nejvyšší soutěže zapsal Milan Bína. Borec, který před pár lety dokázal vybojovat vítězství nad rakovinou, se rozhodl pomoci Sokolům. Premiéru v novém dresu si odbyl v duelu se Spartou, za níž necelé tři sezony nastupoval.

A prostoru na hřišti hned napoprvé dostal požehnaně. Odehrál přes 20 minut a i když zatím neskóroval, Pardubice věří, že jeho přítomnost může pomoci k lepším výsledkům. V minulosti dokázal pelhřimovský rodák dávat i přes 20 gólů za sezonu, jeho letošní bilance v divizi v dresu "béčka" Vinohrad byla 14+14 v pouhých devíti zápasech…