Utratily miliony a chtějí slávu. Saúdskoarabské kluby zahájily boj v asijské Lize mistrů

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Utratily miliony a chtějí slávu. Saúdskoarabské kluby zahájily boj v asijské Lize mistrů
Ronaldo chce vyhrát další kontinentální trofej.
Ronaldo chce vyhrát další kontinentální trofej.Reuters
Pětinásobný vítěz Ligy mistrů Cristiano Ronaldo (38) zahájí ve středu 19. září svou snahu získat další kontinentální titul, který by přidal do svého životopisu. Jeho Al Nassr načne sezonu v asijské Lize mistrů proti vítězi ročníku 2020, íránskému Persepolisu.

Asijská Liga mistrů má bezpochyby svou kvalitu. Ta se ovšem ještě zvýší s příchodem několika velkých jmen do Saúdské Arábie. Nejen sledovanost se dostane na nový level jen díky Cristianu Ronaldovi, který ovládl slavnější evropskou obdobu této soutěže s Manchesterem United a Realem Madrid.

Al Nassr je jedním ze 40 klubů (z 20 lig), které byly rozděleny do 10 skupin a od pondělí zahájily své boje. Pouze vítězové skupin budou mít jistotu postupu do vyřazovacích bojů, v nichž budou usilovat o hlavní výhru 3,75 milionu eur. Tato částka se zdá být zanedbatelná ve srovnání s tím, kolik saúdskoarabské kluby utratily za nákupy hvězd, aby vylepšily image ligy, která i před letním "boomem" patřila k nejlepším na kontinentu.

Al Hilal, který v srpnu získal z PSG Neymara za 90 milionů eur, je nejúspěšnějším klubem asijské Ligy mistrů – v posledním ročníku mohl přidat už pátý triumf, ale ve finále prohrál s japonským týmem Urawa Red Diamonds.

Tým z Rijádu trénuje Portugalec Jorge Jesus, jenž má ve svém kádru až 12 hráčů, kteří reprezentovali Saúdskou Arábii na posledním mistrovství světa. Hvězdnými posilami jsou vedle Brazilce Aleksandar Mitrovič, Ruben Neves či Sergej Milinkovič-Savič.

Právě Al Hilal zahájil tažení skupinou D, ve které jsou také indický Mumbai City a íránský Nassaji Mazandaran, remízou s uzbeckým Navbahorem. Poté, co AFC uvolnila pravidla týkající se zahraničních fotbalistů, jich Saúdové mohou nasadit až šest.

Úřadující šampion saúdské Pro League Al Ittihad bude chtít získat první asijský titul od roku 2005. Svou snahu zahájili Karim Benzema a spol. výhrou nad AGMK, ve skupině C se později utkají ještě s íránským Sepahanem a iráckým Air Force.

První kolo asijské Ligy mistrů.
První kolo asijské Ligy mistrů.Livesport

Kartami budou chtít zamíchat také japonské týmy. Urawa se ve středu v úvodním utkání skupiny J střetne s čínským mistrem Wuhan Three Towns. Jejich soupeřem budou i Pohang Steelers a Hanoi FC, zatímco vítězové J1 League Yokohama F Marinos nastoupí proti Incheon United.

Kawasaki Frontale mezitím čeká těžký souboj s malajsijským Johor Darul Ta'zim ve skupině I, v níž jsou také dvojnásobní vítězové Ulsan Hyundai z Jižní Koreje a thajský BG Pathum United.

Skupinová fáze soutěže vyvrcholí 13. prosince. Vyřazovací fáze začne 12. února, přičemž finále se bude hrát (formátem doma a venku) 11. a 18. května.

Program asijské Ligy mistrů