Africký pohár národů zná své finalisty, o titul se utkají Pobřeží slonoviny a Nigérie

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Africký pohár národů zná své finalisty, o titul se utkají Pobřeží slonoviny a Nigérie

Aktualizováno
Hráči Pobřeží slonoviny slaví finálový postup.
Hráči Pobřeží slonoviny slaví finálový postup.AFP
Nigérie zvítězila v semifinále Afrického poháru národů nad Jihoafrickou republikou 2:1 po pokutových kopech a poprvé po 11 letech si zahraje o zlato. V něm vyzve Pobřeží slonoviny, které porazilo 1:0 Kongo. Jediný gól zápasu vstřelil Sebastien Haller (29).

Nigérie – Jihoafrická republika 2:1pen

Optickou převahu měli v úvodu podle očekávání právě hráči v zelených dresech, první pokus mířící mezi tři tyče ale vyprodukovali fotbalisté Bafana Bafana. Dalekonosný projektil doprostřed brány od Yayi Sitholeho nicméně Stanleyho Nwabiliho nerozhodil.

Nigerijci zahrozili až v polovině úvodního dějství, ani Troost-Ekong však hlavičkou po přímém kopu gólmana nepřekonal. O něco zajímavěji už vypadala rána z hranice vápna v podání jihoafrického Evidenceho Makgopy, jenže jeho obstřel k zadní tyči vytěsnil na roh Nwabili.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

O první vzruch po změně stran se postaral Victor Osimhen, hvězda Neapole ovšem poslala míč v záklonu hlavou vysoko nad. Zhruba po hodině hry útočník hrající s ochrannou maskou výborným pohybem dokonale zmátl celkem čtyři protihráče a dostal se až na hranici vápna, kde ho jeden z obránců fauloval a kopala se penalta. Tu zakončením po zemi doprostřed proměnil Troost-Ekong a favorit šel do vedení.

Definitivní pojistku přidal krátce před koncem Osimhen, opakovaný záběr ale odhalil faul z předchozí situace na druhé straně a Bafana Bafana rovněž zahrávali pokutový kop. Exekuce se ujal Teboho Mokoena a úspěšnou ranou srovnal. Senzační obrat mohl v nastaveném čase dokonat Khuliso Mudau, jenže svou dorážku po přímém kopu poslal z malého vápna nepochopitelně nad, a oba celky tak čekalo prodloužení.

To odstartovala nebezpečná akce Nigerijců, která vyústila v zakončení z úhlu v podání Ademoly Lookmana, proti němuž se skvělým zákrokem předvedl Williams. Ve druhé patnáctiminutovce upaloval sám na bránu střídající Terem Moffi, těsně před vápnem jej však fauloval Grant Kekana a zkušený bek za svůj zákrok putoval předčasně do sprch. Rozuzlení tedy nepřišlo ani po 120 minutách a na řadě byl penaltový rozstřel. V něm nakonec díky vítěznému pokusu Troost-Ekonga uspěli Super Eagles.

Pobřeží slonoviny – DR Kongo 1:0

Fotbalisté v oranžových dresech již od úvodu působili velmi sebejistým dojmem a většinu času drželi balon. Nicméně Kongo těžilo ze svých smrtících protiútoků, ze kterých si vytvořilo přece jen více příležitostí než domácí.

Skóre se mohlo měnit v 18. minutě, kdy hlavička Simona Adingry jen těsně minula levou tyč branky hostí. Ještě blíže gólu byl středopolař Franck Kessié, který dalekonosnou ranou téměř zlomil brankovou konstrukci gólmana Lionela Mpasiho-Nzaua.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Sloni dupali před branami konžské obrany avšak bez gólového výsledku. Vše se změnilo v 65. minutě, kdy přetažený centr z levé strany uklidil se štěstím do sítě Haller, a postaral se tak o davové šílenství na olympijském stadionu v Abidjanu.

Pořadatelům Afrického poháru národů po úvodní trefě narostla křídla a rázem šel provoz pouze jedním směrem. Vyspělému výkonu přihlížel také legendární Didier Drogba, který tak jako zbytek téměř 30 milionové země propukl v bujaré oslavy.