Kapverdám pomohla k účasti ve čtvrtfinále penalta, šampion ze Senegalu končí

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Kapverdám pomohla k účasti ve čtvrtfinále penalta, šampion ze Senegalu končí
Aktualizováno
V úvodním utkání padl jediný gól.
V úvodním utkání padl jediný gól.AFP
Kapverdy zdolaly v osmifinále Afrického poháru národů Mauritánii 1:0 a poprvé v historii si připsaly vítězství ve vyřazovací části tohoto kontinentálního turnaje. Postup se ovšem nerýsoval snadno, jelikož Lvi z Chinguetti dlouho vzdorovali náporu ostrovanů. V samém závěru ovšem po chybě v defenzivě soupeře získali Kapverďané penaltu, kterou s jistotou proměnil Ryan Mendes (34), jenž poslal svůj tým do čtvrtfinále. Dalším postupujícím se stalo Pobřeží slonoviny, které porazilo Senegal 2:1 po penaltovém rozstřelu.

Kapverdy – Mauritánie 1:0

Oba celky vlétly do zápasu s velkou chutí a od prvních sekund bylo na trávníku co sledovat. Ke změně skóre mohlo dojít už po necelých čtyřech minutách, nebezpečnou střelu Mendese po šikovném průniku ale tečoval jeden z obránců Mauritánie těsně vedle pravé tyče.

V podobném prostoru skončil i jeho další zajímavý pokus o pár minut později. Na opačné straně hřiště byl po odehrané čtvrthodině nejvíce vidět Bodda Mouhsine, jehož technická rána z volného přímého kopu prolétla jen kousek od branky ostrovanů.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Na startu druhé půle se do velké šance dostal kapverdský útočník Jovane, proti jehož tvrdé střele z levé strany pokutového území musel zasahovat brankář Babacar Niasse. Po necelé hodině hry se z vedení málem radovali hosté, když se na hranici malého vápna ocitl s míčem Souleymane Anne, útočník hrající druhou nejvyšší belgickou soutěž ale v kritický moment selhal a prostor mezi třemi tyčemi netrefil.

Když už se zdálo, že utkání směřuje do prodloužení, vyrobila defenziva Mauritánie hrubku, kterou jen za cenu faulu hasil Niasse. Sudí tak byl nucen odpískat pokutový kop, který tvrdou střelou doprostřed branky proměnil v 88. minutě Mendes.

Kapverdy tak potvrdily roli favorita a postupily do čtvrtfinále afrického šampionátu. V další fázi soutěže se střetnou s vítězem utkání Maroko – Jihoafrická republika.

Senegal – Pobřeží slonoviny 1:2p

Mané rozjásal zemi s hvězdou ve vlajce již po čtyřech minutách hry. Pochvalu ale zasloužil obzvlášť zakončující Diallo, který uvnitř vápna náramně trefil bližší šibenici z halfvoleje.

Po živém startu úřadujícího mistra Afriky se Sloni snažili dostat zpátky do utkání, senegalská defenziva se však zdála být neprůchozí. Náznak šance měl ve 40. minutě průbojný Seko Fofana, svým průnikem se ale vystavil do příliš ostrého úhlu.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Vstup do druhého dějství byl okořeněný emocemi, fauly a pokusy o individuální akce na obou stranách, přičemž po hodině hry se váhy opět naklonily ke Lvům z Terangy. V 77. minutě podržel na druhé straně hřiště Senegal Édouard Mendy proti ráně pod břevno od Nicolase Pépého, čímž jen stvrdil jistý výkon mezi třemi tyčemi.

Později ale svého soka jasně sejmul poté, co ho někdejší křídelník Arsenalu přehodil. Rozhodčí mu zprvu nepochopitelně udělil kartu za simulování, po přezkoumání u videa již však musel nařídit penaltu, kterou suverénně proměnil Kessié a poslal utkání do prodloužení.

V něm jako by Sloni zprvu našli novou várku energie, aktivitu ale v gól ze střední vzdálenosti Serge Aurier nepřetavil. Na druhé straně mohl být hrdinou zabíhající Mané, jeho zakončení v pádu však gólman vytěsnil. Na řadě tak byl rozstřel, v němž jako jediný selhal Moussa Niakhaté a postupovou penaltu vsítil hrdina Kessié.