Nejrychlejší vlastní gól historie Afrického poháru národů nasměroval do čtvrtfinále Mali, končí Maroko

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Nejrychlejší vlastní gól historie Afrického poháru národů nasměroval do čtvrtfinále Mali, končí Maroko
Aktualizováno
Mali je dalším postupujícím.
Mali je dalším postupujícím.AFP
Fotbalisté Mali zvítězili v osmifinále Afrického poháru národů nad Burkinou Faso 2:1. Západoafrické derby výrazně ovlivnil již začátek třetí minuty, kdy si balon do brány svého týmu srazila defenzivní hvězda Hřebců Edmond Tapsoba (24). Stoper se tak stal novým držitelem nepopulárního rekordu, jelikož se postaral o nejrychlejší vlastní zásah historie šampionátu. Orli krátce po změně stran přidali zásluhou Lassineho Sinayoka (24) nakonec rozdílový druhý gól a v další fázi turnaje se mohou těšit na střetnutí s domácím Pobřežím slonoviny. Končí favorizované Maroko, to prohrálo 0:2 s týmem JAR.

Mali – Burkina Faso 2:1

Tapsoba si hned ve třetí minutě vybral velice smolný moment. Nejdříve se k hlavičce dostal Amadou Haidara, který sice nastřelil pouze pravou tyč, následně si ale opora lídra Bundesligy z Leverkusenu nešťastně srazila míč pod vlastní břevno.

Po půlhodině zápasu se Sinayoko zbavil obránce a vyslal dělovku do levé části brány. Gólman Hervé Koffi byl však proti a pohotovým zákrokem podržel Hřebce ve hře o postup.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Už necelé dvě minuty po změně stran se nicméně Orlům povedlo náskok navýšit. Sinayoko prošel přes pravou stranu hřiště do vápna a levačkou nekompromisně zakončil mezi nohy bezmocného brankáře.

V 57. minutě však Kiki Kouyaté zahrál rukou ve vlastním vápně a útočník Aston Villy Bertrand Traoré snížil z pokutového kopu na 1:2. Zelení se okamžitě chopili nově nabyté energie a pokoušeli se projít přes pevnou obranu soupeře. Ten si ovšem zbytek zápasu pohlídal a další zdramatizování závěru nedovolil.

Mali tak postupem mezi osm nejlepších celků překonalo své výsledky z předchozích čtyř šampionátů. Dalším soupeřem mu bude 3. února Pobřeží slonoviny.

Maroko – Jihoafrická republika 0:2

V úvodu duelu se defenziva reprezentantů nejjižnější země Afriky moc nenadřela, když hrála s Marokem zcela vyrovnanou partii. Naopak to byla ona, jež mohla z hlavičkových zakončení po rohových kopech vytěžit gól.

Berberští lvi si přesto postupem času vypracovali převahu, ze které dokonce Noussair Mazraoui rozvlnil síť. K jeho smůle však přesnému zásahu zpoza vápna předcházel ofsajd. Velkou šanci pak na konci poločasu nevyužil Amine Adli, jehož z dobré střelecké pozice vytlačil Grant Kekana.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Hned po změně stran mohl dostat favorita do vedení po narážečce s Youssefem En Nesyrim záložník Marseille Azzedine Ounahi, jenž ale ve vápně poslal míč nad břevno. Maročané měli nadále převahu, jako blesk z čistého nebe však udeřila Jihoafrická republika. Po krátkých přihrávkách se dostal za defenzivu soupeře Makgopa, který ranou na zadní tyč prostřelil Bona.

Inkasovaná branka znovu zvýšila útočnou aktivitu Maroka, jež přinesla ovoce až po 80 minutách hry. To se dostal k zakončení Ayoub El Kaabi, jehož pokus při cestě do sítě zastavil rukou Mothobi Mvala, za což nařídil sudí penaltu. K té se postavil zkušený Hakimi, jenž ale napálil pouze břevno. Závěrečné snahy o srovnání poté zkomplikoval svým vyloučením Amrabat, který zastavil unikajícího soupeře. Z následného přímého kopu pak fantastické vítězství Jihoafričanům pojistil Teboho Mokoena.