Bayern – Dortmund. Poslední tři bitvy: Rekord mezi šlechtou i spása francouzského žolíka

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Bayern – Dortmund. Poslední tři bitvy: Rekord mezi šlechtou i spása francouzského žolíka
Scéna z minulého zápasu: Francouz Modeste vyrovnává v 95. minutě na 2:2.
Scéna z minulého zápasu: Francouz Modeste vyrovnává v 95. minutě na 2:2.Profimedia
V německém fotbale nemůže být nic víc než klání mezi Bayernem Mnichov a Borussií Dortmund. Jejich sobotní srážka je nyní o to poutavější, že oba týmy dělí v tabulce pouhý bod. A ve vedení jsou překvapivě žlutočerní, jimž se však na bavorský velkoklub dlouhodobě nedaří. Jaké byly poslední tři vzájemné duely těchto bundesligových obrů?

4. prosince 2021, Dortmund – Bayern 2:3

Úspěšnost střelby: Haaland 1/2 (50 %) – Lewandowski 2/3 (67 %)

Pět gólů a potvrzená tehdejší dominance Bayernu. A to se na tenhle šlágr vrátil v dresu domácích na hřiště norský střelecký zabiják Haaland. Ovšem než se po téměř dvouměsíční pauze kvůli zranění dostal pořádně ke slovu, jeho tým už dvakrát inkasoval. Rychlé vedení Borussie vygumoval stejně brzy Lewandowski. Polský kanonýr se sbíral z čerstvého zklamání, že nedostal Zlatý míč, s čímž se téměř najisto počítalo, a byl při chuti.

Strhující duel rozhodl z penalty za spornou Hummelsovu ruku svým typickým způsobem, kdy se při rozběhu téměř zastaví a počká na gólmanův pohyb. To se ale nelíbilo domácím, reklamovali, že v jednu chvíli opravdu stál. Protestovali i proti tomu, když rozhodčí nenařídil pokutový kop ve dvou situacích, které si to podle nich zasloužily.

23. dubna 2022, Bayern – Dortmund 3:1

Střely uvnitř šestnáctky: 10:6.

Bayern porazil v lize Dortmund posedmé za sebou a vítězstvím dal razítko na zisk svého 32. titulu celkově. A také 10. v řadě, čímž jako první tým v historii dosáhl tohoto mimořádného kousku v některé z pěti elitních evropských soutěží. Thomas Müller se pak s 11 triumfy stal novým bundesligovým rekordmanem. Díky výhře nad největším konkurentem v boji o mistrovský talíř měl Bayern tři kola před koncem nedostižný náskok 12 bodů. 

O jeho úspěchu rozhodl, žádné překvapení… Lewandowski. Znovu tak pokořil klub, v němž v Německu začínal. Během zmíněné šňůry sedmi výher nasázel Borussii 11 branek. Tentokrát šlo o tu vítěznou, Bayern i díky němu přidal úžasný 78. ligový zápas v řadě se vstřeleným gólem. Všechny tři vsítil po ranách zevnitř pokutového území.

8. října 2022, Dortmund – Bayern 2:2

Střely na branku: 6:3.

Po dlouhých čtyřech letech (a rovných 10 vzájemných duelech) se Borussii povedlo předčít Bayern ve střelách na branku. I díky tomu utnula o něco kratší sérii ligových porážek od velkého rivala. Přitom to s ní nevypadalo vůbec dobře. Hosté v Signal Iduna Parku vedli po zásazích Goretzky a Saného na začátku druhé půle 2:0. A přes 80 tisíc fanoušků v ochozech skepticky očekávalo tradiční scénář.

I proto, že jejich miláčci v předchozích třech ligových vystoupeních dvakrát prohráli, přičemž v obou případech třikrát inkasovali. Jenže dortmundský kouč Edin Terzic poslal v 70. minutě na hřiště francouzského útočníka Modesteho, a ten změnil ráz utkání. Téměř okamžitě připravil gól pro Moukoka a v páté minutě nastavení vyrovnal sám.