Bayern – Dortmund. V Mnichově začíná Tuchelova éra. Hráči jsou v rozpacích

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Bayern – Dortmund. V Mnichově začíná Tuchelova éra. Hráči jsou v rozpacích

Thomas Tuchel je novým trenérem Bayernu.
Thomas Tuchel je novým trenérem Bayernu.Profimedia
Takový náboj Der Klassiker, souboj mnichovského Bayernu s Borussií Dortmund, dlouho neměl. Možná naposledy v roce 2013, kdy se oba němečtí giganti střetli ve finále Ligy mistrů. Vždyť tyto rivaly nyní dělí devět kol před koncem sezony v tabulce jeden jediný bod, o nějž je zatím lepší Dortmund. Vítěz sobotního šlágru natáhne ruku po mistrovském žezlu pro krále Bundesligy. A to drží a nechce pustit už stěží uvěřitelných 10 let Bayern.

Jenže nyní má bavorský panovník na svém dvoře nebývalé problémy. Od začátku sezony už ztratil téměř tolik bodů, kolik mu jich chybělo v minulých pěti letech až po posledním kole. Také přišel o lídra útoku, neboť dlouhletý tahoun Lewandowski už dávno pálí za Barcelonu a pohled na tabulku střelců, jíž léta suverénně dominoval, je z pohledu Bayernu zvláštní – jeho nejlepší hráč (záložník Musiala) je v ní až šestý. Lewův plánovaný nástupce Mané pak je notný kus ročníku zraněný. Ani tradiční kapitán, jenž za klub přebíral desítky trofejí, už na palubě není. Gólman Neuer má od prosince zlomenou nohu, navíc si rozkmotřil vedení kritikou za vyhozeného kouče brankářů.

U toho mimo jiné panovalo podezření na to, že vynášel z kabiny informace. Což se nakonec ukázalo, že bylo dílo samotného kouče Juliana Nagelsmanna či spíš jeho přítelkyně, novinářky Bildu. Ani on už v klubu není. A to je ta největší újma ze všech jmenovaných. Alespoň pro hráče samotné. Jeho odvolání přišlo jako blesk z čistého nebe. "Byl to šok," netajil tvůrce hry týmu a německý reprezentant Leon Goretzka. "Poslední dny mě semlely, byly extrémně náročné. S Julianem jsme měli velice blízký vztah. Vídal jsem ho častěji než svou rodinu," dodal.

Bayern sice vyhrál pouze pět z posledních 10 ligových zápasů, ovšem v Lize mistrů válel. V osmifinále si sebejistě poradil s hollywoodsky obsazenou sestavou Paris St. Germain. "Už jsem zažil pár výměn trenérů a tady jí vůbec nic nenasvědčovalo. Kabina stála za ním, nikdo nebyl nespokojený. Všechny nás to překvapilo," komentoval odchod úspěšného (ovšem také svéhlavého) trenéra další pilíř sestavy klubu Joshua Kimmich.

Legendární Matthäus: Tuchel si poradí

Místo Nagelsmanna v reprezentační pauze přišel – a před šlágrem s Dortmundem je to zvlášť hodné pozornosti – Thomas Tuchel. Neboli kouč, jenž v Německu naposledy vedl právě Borussii (mimochodem jej v květnu 2017 její vedení propouštělo s hodnocením, že je to "složitý člověk"). Nezpochybnitelné je, že kamkoliv Tuchel vstoupil, tým pod ním začal okamžitě vyhrávat. Patří k trenérům-budičům. "Ale jestli bude v sobotu Bayern hrál lépe pod ním než pod Nagelsmannem, to nevím. Každopádně pro nás to není zápas proti Tuchelovi," prohlásil sportovní ředitel Dortmundu Sebastian Kehl.

Bayern útočí na 11. titul v řadě a tentokrát doslova, protože není netradičně v roli pronásledovaného. Pokud chce mít klid, musí Dortmund porazit. "Jsme pod tlakem, o tom není pochyb. Do této situace jsme se dostali sami. Další ztrátu si nemůžeme dovolit, plán na sobotu je jasný," uvedl Goretzka s tím, že rozhodně nechce být členem týmu, jež si nechá dlouhou mistrovskou šňůru přetrhnout.

Přehled zápasu + audiokomentář

Dortmund ovšem válí. Po světovém šampionátu vyhrál devět z 10 ligových utkání. Historikové nicméně připomínají, že žlutočerní byli v roce 2019 v ještě komfortnější situaci, když vedli ligu v dubnu. Než přijeli do Allianz Areny, utrpěli debakl 0:5 a titul znovu bral Bayern.

Znovu tak přichází ke slovu potenciální efekt Tuchela, který může slavit první trofej v Mnichově po pouhých 10 týdnech v jeho službách. Stojí za ním i klubové legendy. "Ukázal, že si umí poradit s absolutní špičkou a dovést takový tým k úspěchu," řekl bývalý výborný obránce Lothar Matthäus s odkazem na Tuchelovy úspěchy s PSG i Chelsea. Oběma celkům pomohl kouč do finále Ligy mistrů, Londýňanům dokonce k triumfu. "Pro Nagelsmanna přišel Bayern příliš brzy," mínil Matthäus.

Už v sobotu bude jasněji, jestli trenérská změna dává opravdu smysl.

Aktuální tabulka Bundesligy.
Aktuální tabulka Bundesligy.Livesport