Bayern vs. Bayer, přímý souboj o čelo Bundesligy. Jak vypadá srovnání německých lídrů?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Bayern vs. Bayer, přímý souboj o čelo Bundesligy. Jak vypadá srovnání německých lídrů?
Předchozí vzájemný zápas skončil remízou 2:2.
Předchozí vzájemný zápas skončil remízou 2:2.Profimedia
Bayer Leverkusen a Bayern Mnichov. Mezi těmito dvěma kluby se s největší pravděpodobností rozhodne o vítězi letošního ročníku německé Bundesligy. Tým se třemi Čechy na soupisce má aktuálně v tabulce před bavorským gigantem dvoubodový náskok, ale sobotní večer to může změnit. V 18:30 totiž oba kluby nastoupí proti sobě. Jak na tom před ostře sledovanou bitvou mužstva jsou?

Trenér

Od svého nástupu v říjnu 2022 proměnil Xabi Alonso Bayer z kandidáta na sestup ve vítězné mužstvo. Jako hráč vyhrál Španěl vše, co se vyhrát dalo, a přesně proto má také potřebné zkušenosti s velkými zápasy a boji o titul.

Thomas Tuchel v roce 2021 senzačně vyhrál Ligu mistrů s Chelsea, ale navzdory slušné sezoně byl opakovaně kritizován.

VÝHODA: Leverkusen

Xabi Alonso je v kabině velmi uznávaný.
Xabi Alonso je v kabině velmi uznávaný.Profimedia

Brankáři

Oba jsou kapitány. Jistota Bayeru slovenský rodák Lukáš Hradecký zažívá vydařenou sezonu, v 19 zápasech udržel devět čistých kont. V úterním napínavém pohárovém semifinále proti Stuttgartu (3:2) si ale zachytal náhradní brankář Matěj Kovář.

U soupeře k takovým rotacím nedochází, Manuel Neuer je nezpochybnitelnou jedničkou a už léta nejlepším německým brankářem. Od svého návratu po těžkém zranění se sedmatřicetiletý gólman opět přiblížil nejlepší možné formě a je důležitý také jako lídr klubu.

VÝHODA: Bayern

Manuel Neuer má špičkovou formu.
Manuel Neuer má špičkovou formu.Profimedia

Obrana

Toto místo je u vítěze posledních jedenácti sezon slabinou, a to kvůli zraněním. Alphonso Davies (koleno) a Konrad Laimer (lýtko) jsou definitivně mimo hru, stejně je na tom i Dayot Upamecano (natržená stehenní vlákna).

Jediným hráčem, který Bayeru chybí, je Odilon Kossounou, jenž ještě ve středu nastoupil ve finále Afrického poháru proti domácímu Pobřeží slonoviny. S pouhými 14 inkasovanými góly má Bayer zdaleka nejlepší obranu v lize, Bayern je s pěti góly navíc druhý.

VÝHODA: Leverkusen

Tapsoba už je zpět z Afrického poháru.
Tapsoba už je zpět z Afrického poháru.Profimedia

Záloha

Joshua Kimmich (rameno) bude chybět, ale jeho zástupce Aleksandar Pavlovič je v působivé formě. Na krajích budou domácí postrádat zejména rychlost zraněného Kingsleyho Comana a hodně bude znovu záležet na zápasové formě jinak dobře hrajících Leroye Saneho a Jamala Musialy.

V Bayeru tvoří Jeremie Frimpong a Alejandro Grimaldo v současnosti pravděpodobně nejlepší dvojici křídelních obránců v Evropě, mezitím stroj na přihrávky Granit Xhaka a další špílmachr Florian Wirtz rovněž prožívají vynikající sezonu. Mrzet tak může jen absence kreativního obránce Exequiela Palaciose.

VÝHODA: Leverkusen

Florian Wirtz hraje v klubu důležitou roli.
Florian Wirtz hraje v klubu důležitou roli.Profimedia

Útok

Harry Kane vtrhl do soutěže jako velká voda. Se svými 24 góly z 20 zápasů stíhá bundesligový rekord Roberta Lewandowského a konkurence z Leverkusenu na něj rozhodně nestačí.

Při absenci nejlepšího střelce Victora Bonifaceho pravděpodobně na jeho pozici nastoupí Patrik Schick, český reprezentant ale v tomto kalendářním roce v ostrém utkání ještě neskóroval. Ani čerstvá posila Borja Iglesias se ve svých dvou vystoupeních proti Darmstadtu a Stuttgartu zatím výrazněji neprosadila.

VÝHODA: Bayern

Harry Kane vzal bundesligu útokem.
Harry Kane vzal bundesligu útokem.AFP

Leverkusen – Bayern (18:30+audiokomentář)