Čvančara začal v Bundeslize dvěma góly, Černý byl u výhry Wolfsburgu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Čvančara se při premiéře blýskl dvěma góly, Černý pomohl Wolfsburgu k výhře nad nováčkem

Aktualizováno
Tomáš Čvančara zahájil své působení v Bundeslize fantasticky.
Tomáš Čvančara zahájil své působení v Bundeslize fantasticky.Profimedia
Skvělým způsobem zahájil své působení v Mönchengladbachu Tomáš Čvančara (23), kterému se povedlo při premiéře v Bundeslize vstřelit dvě branky. Vyrovnávací trefu vsítil v nastavení z penalty, díky které si Gladbach připsal alespoň bod za remízu 4:4. Povedenou premiéru v dresu Wolfsburgu má za sebou také Václav Černý (25), jenž si sice gólovou trefu nepřipsal, na rozdíl od českého krajana se však mohl radovat z výhry 2:0 nad Heidenheimem. Adam Hložek (21) nastoupil v dresu Leverkusenu na poslední minuty zápasu.

Augsburg – Mönchengladbach 4:4

Hříbata se dostala do rychlého vedení po spolupráci dvou nových akvizic. Exekuce rohového kopu se ujal Franck Honorat, jehož nadýchaný centr našel přesně hlavu Ko Itakury, který poslal míč nechytatelně k levé tyči. Čvančara nenechal fanoušky čekat dlouho na premiérovou trefu v Bundeslize. Skvěle si řekl o přihrávku od Juliana Weigla a dělovkou na přední tyč překonal Finna Dahmena.

Dvoubrankové vedení nevydrželo moc dlouho, jelikož z dálky napřáhl Elvis Rexhbecaj, jehož střela nakonec proklouzla až do brány. O nádherný třetí gól se poté postaral Nathan Ngoumou, jenž napřed vyhrál hlavičkový souboj po odkopu Jonase Omlina, a následně ještě svou rychlostí vymazal celou defenzivu Fuggerstädter, načež nedal Dahmenovi mezi třemi tyčemi žádnou šanci.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Gólové hody pokračovaly i nadále, protože po skvěle sehraném rohovém kopu se osamocený na přední tyči nacházel Maximilian Bauer, jenž míč uklidil do odkryté části branky. V nastaveném čase pak Luca Netz školácky vyrobil penaltu, k jejímuž zahrání se postavil kanonýr Sven Michel. Bývalý útočník Unionu Berlín penaltu s přehledem proměnil a uzavřel první půli už šestým gólem v utkání.

Augsburg po přesvědčivém konci prvního dějství začal opět dobře, avšak další chyba v obraně znamenala nebezpečný protiútok, který zakončoval Ngoumou, leč Dahmen byl připraven. Tempo postupem času upadalo a na obou stranách se jednalo spíše o náznaky šancí.

Čvančara zahrál na úvod angažmá skvěle.
Čvančara zahrál na úvod angažmá skvěle.Opta by Stats Perform

Až v 76. minutě se po skvělém náběhu z pravé strany prosadil Švýcar Vargas, a Augsburg tak poprvé v utkání vedl. V úplném závěru se Vargas stal nakonec hrdinou hostů, když zavinil penaltu po faulu na střídajícího Yvandra Borgese Sanchese. Z pokutového puntíku se nemýlil skvěle hrající Čvančara a zajistil Gladbachu alespoň bod.

Wolfsburg – Heidenheim 2:0

Proti nováčkovi začali zelenobílí výborně. Černého nabídku do šestnáctky vyrazil brankář Kevin Müller pouze k Windovi, který se ranou do odkryté brány nemýlil. V další příležitosti Mattias Svanberg obešel několik bránících hráčů soupeře a tvrdě vypálil, nicméně mířil nad břevno.

Ve 27. minutě našel Svanberg přízemním pasem před brankou ideálně postavené Winda, jenž pouze doklepl míč do sítě a podruhé v zápase se mohl radovat. Před změnou stran pocítila defenziva Heidenheimu opět sílu domácích, tentokrát po rychlém protiútoku zůstal Lovro Majer osamocený v šestnáctce, nicméně jeho střelu pokryl Müller.

Střelecké pokusy Wolfsburgu.
Střelecké pokusy Wolfsburgu.Opta by Stats Perform

Do druhé půle vstoupili hosté daleko líp. Po rohovém kopu se nejrychleji zorientoval Lennard Maloney, jenž pálil jen o několik centimetrů vedle vzdálenější tyče. V 65. minutě se mohl prosadit Černý, který se dostal do zakončení z výborné pozice uvnitř šestnáctky, nicméně netrefil ideálně balon.

O chvíli později se zjevil sám na zadní tyči hostující Kevin Sessa, k jehož smůle míč nezamířil do prázdné branky. V další příležitosti se Jakub Kamiňski uvolnil od obránce a nadějně vystřelil na vzdálenější tyč, ale těsně minul. Ani přes závěrečný tlak už nováček soutěže nedokázal skórovat.

Leverkusen – RB Lipsko 3:2

První velkou šanci zaznamenalo Lipsko, když ve 22. minutě Hradecký bezchybně pokryl parádní volej Benjamina Henrichse. Dvě minuty nato se ozvali také domácí a hned z toho byl gól. Victor Boniface se dokázal rychle zorientoval v soupeřově šestnáctce a přesnou přihrávkou na hranici malého vápna našel Frimponga, který bez potíží překonal bezmocného Janise Blaswicha.

Ve 35. minutě Leverkusen odskočil už na rozdíl dvou branek zásluhou Jonathana Taha, jenž se prosadil hlavou po rohovém kopu Jonase Hofmanna. O pět minut později se ale ze stejného typu standardní situace dostal k zakončení tentokrát hostující Olmo a chvíli před koncem půle snížil na 1:2 ze strany hostů.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Hned zkraje druhé půle mohl Leverkusen opět odskočit do dvougólového vedení, stoprocentní šanci Wirtze, jenž zakončoval z bezprostřední blízkosti, ale neskutečně zpacifikoval Blaswich. V 64. minutě ale ten samý muž přece jen dokázal skórovat. Nádhernou přihrávkou ho našel Frimpong a mladičký německý záložník pak i s trochou štěstí přehodil hostujícího brankáře.

Strhující duel nabral na dalších obrátkách v 71. minutě, kdy se na konci vynikající kombinace vzduchem ocitl Lois Openda a z velké blízkosti hlavou snížil. Po malé chvíli mohl belgický útočník dokonce vyrovnat, v klíčovém okamžiku se mu ale míč zamotal mezi nohama a před odkrytou bránou trefil pouze tyč.

Hoffenheim – Freiburg 1:2

V regionu Kraichgau byl Freiburg blízko inkasování již po pěti minutách, když vyraženou střelu doklepával do poloodkryté branky osamocený Kramarič. Chorvatský útočník se však v době zakončení nacházel v ofsajdu a jeho trefa proto neplatila. Krátce nato prověřil připravenost domácího gólmana Michael Gregoritsch, razantním projektilem ani hlavičkou po rohovém kopu však neuspěl.

Na první trefu se tak čekalo až do 39. minuty, kdy nadvakrát tečovaný centr Christiana Güntera nasměroval nešťastně za záda vlastního brankáře Szalai. O chvíli později byl Oliver Baumann opět v akci, když dorážku Lukase Küblera vytěsnil reflexivním zákrokem na břevno. Německý brankář i přesto před odchodem do šaten ještě jednou inkasoval, jelikož vedení bádenského celku navýšil nikým neobsazený Sallai.

V úvodu druhého poločasu mohlo být manko Hoffe již tříbrankové, když po dalším nedorazu domácí obrany pálil nebezpečně Gregoritsch. Již překonaného Baumanna však zastoupil Ozan Kabak a střelu mířící do sítě nohou vyrazil. O chvíli později tak vešlo v platnost tradiční fotbalové přísloví, neboť se po rohovém kopu prosadil střelou k tyči právě Kabak. V 58. minutě mohlo být vyrovnáno, Kadeřábek ale skvělého uvolnění ve vápně nevyužil a hlavou zamířil jen těsně vedle pravé tyče.

Přehlídka ofenzivních příležitostí pokračovala, když o chvíli později orazítkoval hostující Vincenzo Grifo po rychlém brejku vzdálenější tyč. S přibývajícími minutami ale vyložených šancí přece jen ubylo, až krátce před koncem mohl vedení Freiburgu navýšit z brejku střídající Ritsu Doan, pokus japonského záložníka ale Baumann vytěsnil na tyč

Stuttgart – Bochum 5:0

Úvod střetnutí nikterak nenaplňoval předzápasové prognózy. Philipp Hofmann se prodral přes Zagadoua k míči, ale svůj obstřel na zadní tyč nezakončil přesně. Švábové vzali toto varování na vědomí. Hiroki Ito oslovil milimetrovou přihrávkou mezi dva beky Guirassyho, který z prvního doteku vyslal skvělou bombu a rozvlnil síť.

Domácí i nadále přikládali pod kotel a ve 38. minutě se radovali podruhé. Zagadou si na přední tyči naskočil na centr z rohového kopu a dopravil jej na místo určení. Čisté svědomí při tomto hlavičkovém souboji neměl Bernardo, který si svůj ligový debut za modrobílé představoval určitě jinak.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Ani po změně stran nic nenasvědčovalo tomu, že by na jihozápadě Německa mohla sklapnout "Csaplárova past". Naopak svůj druhý zásah mohl přidat aktivně hrající Guirassy, ale svůj pokus poslal ve sprintu pouze vedle pravé tyče. Po hodině hry odskočili červení svému soupeři na rozdíl třídy.

Chris Führich vytáhl ze své dílny další nadýchaný centr, se kterým si poradil Silas a povedeným halfvolejem uklidil balon za záda bezmocného Manuela Riemanna. Stejný hráč se prosadil i o chvíli později, když z bezprostřední blízkosti doťukl míč mezi tři tyče. Zmar bochumské defenzivy dokonal v 77. minutě Guirassy. Ten si výborně naběhl za obrannou hradbu modrobílých a přízemní střelou na zadní tyč rozšířil svůj gólový účet v zápase.

Dortmund – Kolín n. R. 1:0

Vyprodaný Signal Iduna Park si zřejmě představoval jiný průběh, ale domácí si dlouho až na šanci Juliana Brandta ze 29. minuty nevytvořili nic, čím by Marvina Schwäbeho ohrozili. To změnila až 88. minuta a nizozemský útočník Donyell Malen, který trochu šťastným způsobem rozhodl o třech bodech pro černožluté. Nadále tak platí jejich úctyhodná bilance zahajovacích ligových duelů sezony, když v úvodním kole nevyhráli naposledy v roce 2014.

Hodnocení hráčů.
Hodnocení hráčů.Livesport

Tabulka Bundesligy