Leverkusen nezvládl derby o řeku Rýn, o výhře Schalke rozhodla penalta ze 100. minuty

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Leverkusen nezvládl derby o řeku Rýn, o výhře Schalke rozhodla penalta ze 100. minuty
Obě branky Kolína vstřelil Davie Selke.
Obě branky Kolína vstřelil Davie Selke.@fckoeln
Poprvé po 12 letech nabídl páteční bundesligový program dva zápasy. Leverkusen, který požádal o změnu termínu z důvodu blížícího se semifinále Evropské ligy, nestačil v derby o řeku Rýn na Kolín (1:2). Zatímco Werkself nepomohl ani střídající Adam Hložek (20), Alex Král (24) byl po konečném hvizdu v Mohuči mnohem šťastnější. Jeho Schalke totiž penaltou ze 100. minuty utkání získalo plný počet bodů (3:2) a vyhouplo se tak minimálně do soboty na 14. příčku tabulky.

Leverkusen – Kolín nad Rýnem 1:2

Derby započali aktivněji domácí, velkou příležitost si však v úvodu nevytvořili. Ve 14. minutě tak zahrozil Kolín a hned z toho byla branka. Nadějný centr do vápna si našel Davie Selke a hlavou jej usměrnil přesně ke vzdálenější tyči. Vzápětí mohli hosté udeřit znovu, Florian Kainz ale zpětnou nahrávku napálil vysoko nad. Ve 28. minutě tak Leverkusen vyrovnal. Trefu měla na svědomí dvojice mladých Francouzů, konkrétně Moussa Diaby přihrávkou vybídl ke gólu Amina Adliho. Dlouho však remízový stav nevydržel, před pauzou se totiž podruhé prosadil útočník s českými kořeny Selke, když opět zužitkoval centr z levé strany.

Statistiky zápasu Leverkusen – Kolín nad Rýnem
Statistiky zápasu Leverkusen – Kolín nad RýnemOpta by Stats Perform

Do druhé půle vstoupili Kozlové s odhodláním své vedení navýšit, tvrdou ránu pod břevno vyslal v 52. minutě Jonas Hector, Lukáš Hradecký ji ale zvládl vyrazit. O chvíli později se na hřišti objevil také Hložek, dlouho se však do žádné nadějné akce domácích nezapojil. Až v závěru se český talent dostal k nadějné hlavičce, ta ale mezi tři tyče nezamířila a Farmaceuti se museli smířit s prohrou.

Mohuč – Schalke 2:3

Mohuč svou sílu ukázala v 19. minutě, kdy se míč dostal na hranici vápna ke Karimu Onisiwovi, a ten tvrdým halfvolejem protáhl brankáře Schalke. Ve 26. minutě ale šli do vedení hosté. Zasloužil se o to Marius Bülter, jenž si poradil s obráncem a levou nohou poslal balon po zemi přesně ke vzdálenější tyči. Ve 35. minutě stejná část brankové konstrukce Mohuč zachránila před dalším inkasovaným gólem, ne příliš razantní střelou ji rozezvučel Kenan Karaman. Těsně před pauzou ještě pohrozil jeho spoluhráč Simon Terodde, gólman Mohuče však jeho křižnou střelu zpacifikoval.

Statistiky zápasu Mohuč – Schalke
Statistiky zápasu Mohuč – SchalkeOpta by Stats Perform

Po změně stran mohl přidat druhou branku Bülter, jeho samostatný únik ale gólem neskončil, fantasticky totiž zakročil Robin Zentner. Schalke navíc vzápětí inkasovalo, po rohu se k hlavičce z bezprostřední blízkosti dostal Leandro Barreiro a srovnal skóre. V Mewa Areně se konala opravdu reklama na Bundesligu. V 60. minutě Král šikovně posunul balon po lajně na Karamana, jenž ve vápně našel Toma Krausse a rázem Schalke znovu vedlo. Obrovskou šanci měli hosté v 69. minutě, další neuvěřitelný zákrok však předvedl Zentner. Opět se navíc opakoval scénář "nedáš, dostaneš", když pohledným přímým kopem následně srovnal Aaron Martín. I v divokém závěru hned několikrát čaroval Zentner, nakonec ale prohře svého celku nezabránil. Ve 100. minutě totiž rozhodčí po zásahu videa nařídil pokutový kop. K tomu se postavil Bülter a tentokrát svou šanci proměnil.

Tabulka Bundesligy