Události Bundesligy: Kdo chce titul? Bayern ani Dortmund očividně ne

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Události Bundesligy: Kdo chce titul? Bayern ani Dortmund očividně ne
Serge Gnabry nemohl v sobotu uvěřit svým očím.
Serge Gnabry nemohl v sobotu uvěřit svým očím.AFP
Bayern sužují interní potíže. Stále doznívají dozvuky nedávné trenérské rošády, do toho se mezi sebou mydlí spoluhráči. Přesto Mnichované v Bundeslize dál sídlí na prvním místě. Nahánějící Dortmund totiž v sobotu rovněž ztratil body, když totálně selhal ve Stuttgartu. Chtělo by se tak říct, že bundesligový titul si letos nikdo nezaslouží.

Hned šest z devíti utkání 28. kola nejvyšší německé soutěže nemělo vítěze. Vyloženě úspěšný víkend tak zažily jen tři týmy. Lipsko i Freiburg využily klopýtnutí Unionu a bodově se třetímu celku tabulky přiblížily. Schalke zase v záchranářském duelu přestřílelo Herthu a opustilo poslední místo, na které spadl právě protivník z Berlína. V hlavním městě pak v reakci na páteční výsledek odvolali trenéra Sandra Schwarze, jehož nahradil Pál Dárdai. Ten klub svého srdce povede jako kouč už potřetí.

Hlavní pozornost se však ubírala do dvou spolkových republik na jihu Německa, kde hrály dva nejlepší mančafty Bundesligy. A oba zklamaly. Hrály přitom proti soupeřům bojujícím o záchranu, kteří si tak trochu prohodili trenéry. Lodivod Hoffenheimu Pellegrino Matarazzo totiž ještě na podzim vedl Stuttgart, trenér VfB Sebastian Hoeness zase před rokem koučoval hoffenheimské TSG. Podle výsledků z posledních dnů lze říct, že výměna prospěla oběma výběrům pohybujícím se nebezpečně blízko sestupového pásma.

Výsledky 28. kola Bundesligy
Výsledky 28. kola BundesligyLivesport

Bayernu chybí střelec…

Ohlédněme se nejprve za sobotním děním v Bavorsku, kam dorazil Hoffenheim. Matarazzo již na podzim obral Bayern o body, tehdy ještě jako trenér Stuttgartu. A nyní v dubnu opět vybojoval v Allianz Areně překvapivou remízu. Stal se prvním koučem v historii Bundesligy, jenž Mnichovany donutil na domácí půdě zaváhat hned dvakrát během jediné sezony. 

Plichtu 1:1 zařídil pro hosty elitní kanonýr mužstva Andrej Kramarić. Ten trochu přifilmoval pád, po němž "Kraichgauer" kopali přímý kop, načež se sám faulovaný ze standardní situace perfektně trefil. Podobného kanonýra může Bayern Hoffenheimu jen závidět. Domácím dál schází Eric-Maxim Choupo Moting, za něhož nuceně zaskakují záložníci či křídelníci. V sobotu tento úkol připadl Sergi Gnabrymu, jenž se sice snažil a za zápas několikrát nebezpečně pálil. Gól za Bavory však opět vsítil obránce. Totéž se stalo i v předešlých dvou kláních, v nichž se Mnichované prosadili.

Zdá se však, že Bayern tlačí bota také na postu brankáře. Alespoň soudě dle posledního týdne. Yann Sommer nepřesvědčil už v úterním čtvrtfinále Ligy mistrů a dojem si moc nevylepšil ani o víkendu. Kramarićův přímák rozhodně mohl vytěsnit.

Podíl na brankách Bayernu Mnichov (góly + asistence).
Podíl na brankách Bayernu Mnichov (góly + asistence).Livesport / Profimedia

…Dortmundu zase pevné nervy

Ještě horší sobotu než Bayern prožil Dortmund. Borussia mohla očekávat, že Stuttgart bude po dvou výhrách v řadě houževnatým protivníkem. Zápas v metropoli Bádenska-Württemberska ale měla dobře rozehraný. Vedla 2:0 a ještě k tomu hrála proti oslabeným domácím, jimž od 39. minuty scházel vyloučený zadák Konstantinos Mavropanos.

Přesto "Schwarzgelben" nezískali tři body. Jude Bellingham i Marco Reus místo třetího gólu napálili břevno, načež se šance chopil Stuttgart, jenž rozmezí šesti minut zničehonic dvakrát skóroval. V šílené koncovce si Dortmund ještě jednou vzal vedení zpět, ani to ovšem neudržel. Silas v sedmé minutě nastaveného času zařídil konečný výsledek 3:3.

Borussia mnohé opět utvrdila v tom, že na zisk bundesligového titulu není mentálně připravena. Místo uhlídání snadné výhry se vykašlala na bránění, což šlo vidět zejména u třetího gólu Stuttgartu. U toho druhého zase Salih Özcan působil dojmem, že na hřišti vůbec není a míč se od něj ke skórujícímu Joshovi Vagnomanovi odrazil jako od zdi.

Chce tedy na první místo vůbec někdo?

Pořadí na čele Bundesligy.
Pořadí na čele Bundesligy.Livesport

Hráč kola

Timo Werner nasázel v Bundeslize už 100 gólů. Poslední dvě trefy přidal proti Augsburgu, jehož bránu po delší době hájil český brankář Tomáš Koubek. Odchovanec královéhradeckého fotbalu ale moc neobstál, vedle Wernera jej překonal také Kevin Kampl. Hosté z Bavorska bojovali, vstřelili však o jednu branku méně než domácí.

Postavou duelu se zcela jednoznačně stal Werner. Ten už v desáté minutě utekl po pravé straně a na konci svého postupu přihrál na zásah Kampla. Následně se německý reprezentační útočník zaskvěl po půlhodině hry. Nejprve zužitkoval pas od Benjamina Henrichse a pohotovým zakončením z první zařídil obrat skóre. Za další tři minuty si Werner zpracoval pobídku od Kampla, druhým dotekem se opřel do parádního voleje, jímž přelstil marně plachtícího Koubka.

Gól kola

Vynikající výkon mohl podat také Tim Skarke. Křídelník Schalke se však po první půli páteční předehrávky zranil. I tak ale stihl za jeden poločas zaujmout.

Domácí "Knappen" potřebovali Herthu nutně porazit. K tomu vykročili již ve třetí minutě. Skarke převzal míč ve středu pole a postupoval s ním směrem ke svatyni BSC. Trochu krkolomně si merunu přehodil na pravačku, kterou ale balón napálil tak, že se od břevna odrazil za záda gólmana Berlíňanů Andrease Christensena.

Poté ještě Skarke stihl odcentrovat na skórujícího Mariuse Bültera. Po přestávce už nechal řádit své spoluhráče. Schalke nakonec vstřelilo pět gólů. Předtím jich tolik v Bundeslize za jeden mač nasázelo naposledy na podzim roku 2019 proti Paderbornu.