Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Věhlasná ekvádorská akademie stvořila další talent, po šestnáctiletém Lermovi sáhl Dortmund

Justin Lerma se stal členem Dortmundu.
Justin Lerma se stal členem Dortmundu.IG @agnfootball
Letošní finalista Ligy mistrů Dortmund myslí na budoucnost a za blíže nespecifikovanou částku pořídil jedno ze zázračných dětí ekvádorského fotbalu, teprve šestnáctiletého Justina Lermu. Ten je stejně jako například Moisés Caicedo, Piero Hincapié, Willian Pacho nebo Kendry Páez absolventem akademie klubu Independiente del Valle, jedné z nejúspěšnějších svého druhu na světě.

Lerma teprve 5. května oslavil šestnáctiny, takže k novému týmu se připojí až za dva roky po dovršení plnoletosti. Borussia ale moc dobře ví, jak velký talent si pojistila. Svědčí o tom i vyjádření sportovního ředitele Sebastiana Kehla, že je Lerma "jeden z největších jihoamerických talentů své generace".

Pro zajímavost, v souvislosti s Borussií se už dříve skloňovalo jméno jiného velkého talentu ekvádorského fotbalu Michaela Bermúdeze, nicméně osmnáctiletý útočník zatím příliš nenaplňuje svůj jinak obrovský potenciál. Velký rozdíl je ale hlavně v přístupech klubů. Zatímco asi nejznámější ekvádorský klub LDU Quito, jehož členem je Bermúdez, nedává svým mladým hráčům ani zdaleka tolik šancí ukázat se v dospělém fotbale, jako tomu je u Independiente del Valle.

Poslední odehraný zápas Independiente del Valle vyhrálo i s mladíky.
Poslední odehraný zápas Independiente del Valle vyhrálo i s mladíky.Livesport

Za tento klub jen v minulém ligovém zápase nastoupili Patrik Mercado (20), Yaimar Medina (19), Keny Arroyo (18), Kendry Páez (17) a podruhé v lize také Lerma. Tato "školka" navíc utkání s El Nacional vyhrála (2:1).

Poslední jmenovaný se mezi dospělými neztratil a v prvním poločase dokonce spálil velkou šanci, když tváří v tvář gólmanovi netrefil bránu. Ve své věkové kategorii ale platí za elitní zakončovatele zblízka i ze střední vzdálenosti. Chce to jen víc konzistence získané díky zkušenostem.

Herní profil

Lerma v A-týmu nastoupil jako levý podhrot v systému 3-4-2-1, jeho pozice na hřišti ještě ale není pevně určená. V mládežnických týmech nastupuje buď jako ofenzivní středopolař, box-to-box záložník, ale také poměrně často jako levé křídlo. Vzhledem k jeho typologii se jej ale tým bude snažit pravděpodobně profilovat buď jako ofenzivní "osmičku" v trojici záložníků, nebo jako levé křídlo.

Hlavní předností Justina Lermy je jednoznačně explozivní zrychlení, většinu vrstevníků rychlostně výrazně převyšuje. Na rozdíl od mnohých zázračných mladíků, u kterých byla fyzická výhoda vlastně jediným stavebním kamenem úspěchu v mládežnických kategoriích, je ale Lerma komplexním ofenzivním fotbalistou. Ke skvělému zrychlení totiž přidává vynikající techniku driblinku i kopu.

Nyní byste mohli nabýt dojmu, že jde klasicky o přeceňované "wonderkid", které vlastně umí vše, ale ještě to mimo svou domovinu neprokázalo. Co ho tedy odlišuje od desítek mladých Brazilců, kteří měli podobné přednosti a nyní se pohybují po hostováních, jelikož na prosazení se ve velkoklubu nemají?

Je to především čtení hry a smysl pro přihrávku. Zatímco se s trochou nadsázky mnoho talentovaných mladíků pokouší svou elitní technikou docílit prokličkování někam k rohovému praporku a tam se pokusili o poslední neúspěšnou kličku vedoucí alespoň k rohovému kopu, Lerma po úspěšném driblinku hned zkoumá, jestli se mu neotevřela příležitost vyslat spoluhráče do ještě výhodnější pozice.

Lerma není vyloženě tvůrcem hry, ale dokáže své přednosti využít i tímto způsobem. Nejde navíc o líného hráče čekajícího na zisk míče, sám se snaží dodržovat trenérem nastavený systém a v defenzivě se chová nejen poctivě, ale při napadání je v pozitivním slova smyslu velmi agresivní. Právě zápal pro hru nejen v ofenzivě, ale i na druhé straně hřiště svědčí o dobrém mentálním nastavení, které by mu mělo v budoucnu pomoct.

Aby se Lerma stal skutečnou hvězdou světového formátu, bude na sobě muset neustále pracovat. Kombinace skvělého zrychlení, brilantní techniky, střely i smyslu pro přihrávku z něj dělají nesmírně zajímavého hráče, který se může stát skutečnou světovou špičkou.