Česko – Polsko v číslech. Co mluví pro Šilhavého tým? Historická bilance i produktivní útok

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Česko – Polsko v číslech. Co mluví pro Šilhavého tým? Historická bilance i produktivní útok
Jan Kuchta se v Edenu prosadil proti Španělům.
Jan Kuchta se v Edenu prosadil proti Španělům.Profimedia
Ještě nikdy se nestalo, aby čeští či českoslovenští fotbalisté doma podlehli Polsku. Teď je ovšem čeká možná nejtěžší test vůbec. Nastoupí proti nim jeden z nejlepších gólmanů i útočníků světa. Ani Češi se nebudou chtít nechat zahanbit, vždyť především na vlastním stadionu mají vepředu lepší statistiky než Lewandowski a spol.

Vzájemná bilance

Celková

Česko – Polsko 27 14 5 8 52:37

Posledních 10 zápasů

Česko – Polsko  5 0 5 13:11

Poláci jsou sedmým nejčastějším soupeřem národního týmu v historii. Fotbalisté s nimi mají výborné výsledky, když vyhráli nadpoloviční počet utkání. V poslední době jsou nicméně síly vzácně vyrovnané. Jednou ten, podruhé onen. Zajímavé je, že navzdory tomu se ve vzájemných duelech už 43 let nezrodila remíza.

Dlouhodobá forma

Česko

Z posledních šesti vystoupení pět porážek a jediná výhra, navíc nad bezzubými Faerskými ostrovy (5:0). Týmu se nedaří hlavně venku, kde nezvítězil už šest zápasů.

Polsko

Do osmifinále mistrovství světa se sice probránilo pasivní hrou, v předešlé Lize národů ovšem zvlášť venku zaujalo. Remizovalo v Nizozemsku, zvítězilo ve Walesu…

Útok

Česko

Především doma je na něj spoleh, Češi od října 2018 za posledních 27 zápasů na vlastním hřišti vyšli naprázdno jedinkrát! Vynulovali je jen loni v září… Portugalci Fernanda Santose.

Polsko

Přestože má snajpra Lewandowského, s góly šetří. V minulých osmi utkáních jich dalo jen pět. V Kataru mělo po skupinách nejméně střel na branku (čtyři) ze všech 32 týmů!

Obrana

Česko

V předchozích osmi duelech se jen jednou stalo, že by v základu nenastoupila trojice Coufal, Brabec, Zima. Posledně jmenovaný však nyní chybí kvůli zranění.

Polsko

Na defenzivní práci měl postavenou hru předchozí kouč Michniewicz. Poláci před duely s finalisty MS Francií a Argentinou drželi 390 minut čisté konto.

Disciplína

Česko

Něco, nač kouč Šilhavý dbá. Češi naposledy inkasovali žlutou kartu před 505 minutami (!), když byl Aleš Matějů napomínán v Portugalsku. Od té doby pět zápasů bez poskvrny!

Polsko

V nedávné kvalifikaci na MS v Kataru byli mezi 55 účastníky druhým nejčastěji faulujícím týmem (15,4 nedovolených zákroků na zápas). A také sedmí co do počtu žlutých karet.

3 hráči ve formě

Česko

Jan Kuchta

Při zranění Patrika Schicka aktuálně jasná jednička českého útoku. V minulých sedmi zápasech nasázel sedm gólů, Spartě už pomohl na špičku ligy.

Václav Černý

Žhavý adept na základní sestavu. Za Twente střílí v nizozemské lize branky stejně pravidelně, jako je připravuje. Bilance v minulých třech utkáních – dvě trefy, tři asistence.

Antonín Barák

Ve Fiorentině není v lize tolik gólový, jako se mu to dařilo v minulé sezoně ve Veroně. Manko si vynahrazuje v Evropské konferenční lize, se čtyřmi trefami patří k jejím top střelcům.

Polsko

Wojciech Szczesny

Na mistrovství světa byl možná nejlepším gólmanem turnaje. V Juventusu nyní opět najel na nulovou toleranci. Z posledních devíti startů neinkasoval šestkrát.

Sebastian Szymanski

Jeden z objevů sezony. Mladý záložník přišel do Feyenoordu na hostování z Dynama Moskva a v týmu lídra Eredivisie září. Naposledy přispěl trefou k výhře nad Ajaxem.

Robert Lewandowski

Ano, v klubu prochází útlumem. Sám ale říká, že se cítí daleko lépe a v národním týmu je vždy platný. Z posledních jeho pěti gólů se podílel na čtyřech (2+2).

Z databanky Livesportu

Český kouč Jaroslav Šilhavý se po následujícím kvalifikačním dvojzápase posune na dělené čtvrté místo historických tabulek, co se týče odtrénovaných zápasů na lavičce české (a předtím československé) reprezentace. Po utkání v Moldavsku bude mít na kontě 48 duelů, stejně jako lodivod vicemistrů Evropy z roku 1996 Dušan Uhrin.

Poněkud jednoznačné je porovnání nejepších střelců obou zemí z aktuálních nominací. Zatímco na české straně je to kapitán Tomáš Souček s devíti zásahy, u Poláků se pochopitelně jedná o Lewandowského. Jeho 78 zásahů za národní tým je téměř devítinásobek Součkova skóre…

Ještě nikdy v historii Česko či Československo s Polskem neprohrálo zápas na vlastním území. Celkem jich absolvovalo rovný tucet, devětkrát zvítězilo, třikrát remizovalo. U nejvyšší výhry v historii (4:0) byl v březnu 1991 i nynější trenér Šilhavý. V Chomutově přišel na trávník na posledních 10 minut a ještě tak stihl na hřišti být přítomen dvěma vstřeleným brankám vítězů. Byl to poslední z jeho čtyř startů za národní celek.

Více o zápasu Česko – Polsko.