Fousek: Trenér může být oznámen za týden. Pracovní skupina i rada jsou poměrně ve shodě

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Fousek: Trenér může být oznámen za týden. Pracovní skupina i rada jsou poměrně ve shodě
Petr Fousek uvedl, že o novém trenérovi reprezentace může být rozhodnuto už příští týden.
Petr Fousek uvedl, že o novém trenérovi reprezentace může být rozhodnuto už příští týden.Profimedia
Předseda Fotbalové asociace ČR Petr Fousek (61) nevyloučil, že výkonný výbor rozhodne o novém trenérovi reprezentačního týmu už v příštím týdnu. Šéf FAČR uvedl, že proces výběru kouče se neustále posouvá dopředu. Znovu však odmítl komentovat jména kandidátů a jejich počet. Řekl to na tiskové konferenci po dnešním řádném jednání výkonného výboru.

FAČR vybírá trenéra poté, co se navzdory postupu na šampionát v příštím roce do Německa rozhodl po kvalifikaci skončit Jaroslav Šilhavý. Smlouva mu oficiálně vypršela 30. listopadu. Výběrem nového kouče byla v listopadu den po posledním utkání kvalifikace s Moldavskem v Olomouci pověřena pětičlenná pracovní skupina.

V té jsou předseda Fousek, místopředsedové Jiří Šidliák a Jan Richter, člen výkonného výboru a šéf prvoligové Viktorie Plzeň Adolf Šádek a nový technický ředitel asociace Erich Brabec. Vedení FAČR konzultuje trenérskou otázku i se svým poradním orgánem, Sportovní radou.

Všechny možnosti jsou možné...

"Pracovní skupina intenzivně pracovala po celou dobu od listopadového utkání. Erich Brabec, který nějakým způsobem koordinuje poradenství sportovní rady, k těmto věcem pochopitelně přispěl. Proces neustále probíhá a posouvá se," řekl Fousek.

Je možné, že se výkonný výbor kvůli trenérské otázce mimořádně sejde v příštím týdnu. "My jsme na výkonném výboru v Olomouci konstatovali, že bychom chtěli, aby proces byl dokončen do ledna. Na druhou stranu nechceme ho protahovat. Není to jen o konečném rozhodnutí výkonného výboru, je to i o jednáních s konkrétními kandidáty, která tomu musejí předcházet," uvedl Fousek.

"Teď to můžu charakterizovat tak, že všechny možnosti jsou možné. Ale samozřejmě čím dříve, tím lépe. Aby se realizační tým mohl ujmout svých pracovních činností. Není vyloučeno, že trenér bude oznámen už příští týden," dodal Fousek.

Podle médií je aktuálně největším favoritem na trenérský post bývalý svazový předseda a kouč Ivan Hašek. Manažerem národního mužstva by údajně mohl být někdejší reprezentační kapitán Pavel Nedvěd. Dalším uchazečem by mohl být bývalý trenér jednadvacítky Vítězslav Lavička. Sázkové kanceláře dříve označily za největší favority kouče Slovácka Martina Svědíka a Plzně Miroslava Koubka.

"Dá se říct, že pracovní skupina a sportovní rada jsou poměrně ve shodě. Ale nechceme komentovat ani počty, ani jména. Pořád platí to, co jsme řekli v Olomouci, že nekomentujeme a ani nezveřejňujeme žádná jména, ať už se to týká trenéra, kandidátů, asistentů, manažera," řekl Fousek. "V momentě, kdy bude proces dokončen a výkonný výbor přijme rozhodnutí, to pochopitelně zveřejníme," dodal Fousek.

Neumann nevidí důvod k rezignaci 

Člen výkonného výboru Tomáš Neumann na čtvrtečním jednání uvedl, že nevidí důvod k rezignaci poté, co byl před listopadovým závěrečným zápasem kvalifikace po boku trojice reprezentantů v olomouckém nočním klubu. Vladimír Coufal, Jakub Brabec a Jan Kuchta museli kvůli návštěvě diskotéky před duelem s Moldavskem opustit mužstvo.

Výkonný výbor následně v Olomouci vyzval Neumanna, aby zvážil důsledky své přítomnosti v klubu. Trenér futsalové reprezentace se v prohlášení pro média obhajoval tím, že byl v podniku s dcerou a reprezentanty sám nabádal k odchodu na hotel. Odmítl, že by hráče doprovázel.

POHLED: Klubový fotbal míří dopředu. Proč se s repre vracet v čase?

"Po minulém výkonném výboru zaznělo, že pan Neumann si vzal čas na rozmyšlenou. Dnes jsme se ho tedy pochopitelně dotazovali, jak se rozhodl. On to nějak blíže nerozváděl. Ale krátce sdělil, že nevidí důvod k nějaké rezignaci nebo něčemu takovému," uvedl Šidliák.

"Podle stanov ho volí valná hromada, takže ho může odvolat jedině valná hromada. Případně sám by musel přistoupit k nějakému takovému kroku. Zároveň je potřeba říci, že vnímáme negativní reakce z hnutí, že k něčemu takovému došlo, že tam byl přítomen člen výkonného výboru," dodal Šidliák.