Ibrahimovic sahal po rekordu, nejstarším mužem kvalifikace je však útočník Gibraltaru

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Ibrahimovic sahal po rekordu, nejstarším mužem kvalifikace je však útočník Gibraltaru
Ibrahimovic se minulý víkend stal nejstarším hráčem, který vstřelil gól v Serie A.
Ibrahimovic se minulý víkend stal nejstarším hráčem, který vstřelil gól v Serie A.AFP
Zlatan Ibrahimovic (41) se v pátek stal druhým nejstarším hráčem, který kdy nastoupil v kvalifikačním zápase na mistrovství Evropy. Ve stejný večer, kdy Švédsko doma utrpělo porážku 0:3, ho předčil o čtyři dny starší útočník Gibraltaru Lee Casciaro (41), jenž naskočil proti Řecku (0:3) dokonce v základní sestavě.

Když Ibrahimovic naskočil do kvalifikačního duelu proti Belgii v 73. minutě jako střídající hráč, zdálo se, že je nejstarším mužem, který kdy zasáhl do bojů o Euro. Později však vyšlo najevo, že historické tabulky přepsal v páteční večer ještě starší fotbalista – útočník Gibraltaru Casciaro, který se narodil o čtyři dny dříve.

Ani jeden z rekordmanů však po zápase příliš neslavil. Švédsko totiž doma v Solně nestačilo na Belgii, které podlehlo 0:3. A stejným výsledkem skončilo snažení Gibraltaru, jenž stejným výsledkem podlehl na Estádio Algarve favorizovanému Řecku.

Oba zmiňovaní veteráni předčili italského brankáře Dina Zoffa, který nastoupil 29. května 1983 ve věku 41 let, tří měsíců a jednoho dne paradoxně proti Švédsku.

Ibrahimovic si tak do životopisu připsal v krátké době další zajímavost. Minulý víkend totiž v dresu AC Milán vstřelil jako nejstraší hráč v historii gól v italské Serii A.

A končit švédská hvězda zatím nehodlá. Začátkem týdne dal rodák z Malmö jasně najevo, že si chce zahrát na evropském šampionátu v Německu. V té době, v létě 2024, mu bude 42 let a stal by se tak nejstarším fotbalistou, který se kdy závěrečného turnaje zúčastnil.

Ibrahimovic nastoupil do zápasu za stavu 0:2.
Ibrahimovic nastoupil do zápasu za stavu 0:2.AFP

Belgie, Rakousko...

Nejprve se však bude muset se svou zemí kvalifikovat, což se po pátečním večeru zdá jako nelehký úkol. Romelu Lukaku se blýskl hattrickem a nová belgická éra pod vedením trenéra Domenica Tedesca odstartovala vítězně. "Jsou to tři velmi důležité body. Ukořistit vítěztsví a vstřelit tři góly ve Švédsku není pro žádný tým snadné," řekl debutant na lavičce Red Devils.

V dalším utkání kvalifikační skupiny F přivítalo Rakousko doma Ázerbájdžán a ukázalo, že se s ním musí v honbě za přímým postupem počítat – záložník Manchesteru United Marcel Sabitzer vstřelil dva góly a svěřenci trenéra Ralfa Ragnicka zvítězili 4:1. Estonsko mělo jako pátý celek do "party" volný los.

Výsledky kvalifikace na Euro 2024

Tabulka kvalifikační skupiny F
Tabulka kvalifikační skupiny FLivesport