Kazachstán otočil proti Dánsku. Anglie si poradila s Ukrajinou, Slovensko s Bosnou

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Kazachstán otočil proti Dánsku. Anglie si poradila s Ukrajinou, Slovensko s Bosnou
Aktualizováno
Harry Kane ve 37. minutě otevřel proti Ukrajině skóre, Anglie nakonec vyhrála 2:0.
Harry Kane ve 37. minutě otevřel proti Ukrajině skóre, Anglie nakonec vyhrála 2:0.AFP
Dánové v Kazachstánu ztratili dvougólové vedení a ve druhém kvalifikačním zápase o postup na ME padli 2:3. Nepomohlo jim ani další skvělé představení Rasmuse Höjlunda (20), který na hattrick proti Finsku navázal dvěma trefami. O výhře domácích rozhodl senzační ranou z dálky kapitán Ashkat Tagybergen (32). Anglie po triumfu v Itálii porazila ve Wembley Ukrajinu 2:0, Slováci totožným vítězstvím nad Bosnou napravili bezbrankovou remízu s Lucemburskem.

Skupina H

Kazachstán –⁠ Dánsko 3:2

Dánští fotbalisté v závěru šokujícím způsobem selhali, vše se přitom vyvíjelo podle jejich představ, když v poločase díky dvěma trefám hrdiny úvodního zápasu Höjlunda vedl. Seveřané však po vstřelených gólech naprosto přestali jevit zájem o hru, což se jim v závěru krutě vymstilo. O vyrovnání se v 86. minutě postaral fantastickou střelou Tagybergen a působivý obrat středoasijského celku dokonal střídající Abat Aymbetov.

Slovinsko –⁠ San Marino 2:0

Reprezentanti Slovinska zůstali i po druhém utkání skupiny H stoprocentní, když zvítězili na domácí půdě nad San Marinem 2:0. Duel se pro favorita nevyvíjel ideálně, neboť fotbalový trpaslík dlouho držel nerozhodné skóre. Střetnutí se zlomilo ve prospěch domácích až po změně stran, kdy již trochu nervózní fanoušky na stadionu v Lublani uklidnil v 57. minutě Benjamin Šeško. Mladý útočník tak zároveň prodloužil čekání na první venkovní bod San Marina v rámci evropské kvalifikace, jež trvá od střetnutí v Lotyšsku z roku 2001.

Severní Irsko –⁠ Finsko 0:1

Důležitý souboj ve H ovládlo Finsko. Autorem vítězné branky se stal Benjamin Källman, jenž skóroval ve čtyřech z posledních pěti mezinárodních utkání, do nichž zasáhl. Suomi tak možná našli nástupce Teemu Pukkiho, jenž na zásah útočníkovi polské Cracovie přihrával. Severní Irové byli po změně stran blízko k vyrovnání, avšak jejich trefě předcházela ruka.

Skupina C

Anglie –⁠ Ukrajina 2:0

Anglie neměla ve druhém utkání skupiny C s Ukrajinou problém. Opatrnou úvodní půlhodinu vystřídaly ještě do přestávky dva slepené góly z dílny Albionu. Z toho prvního se radoval čerstvý držitel rekordu v počtu vstřelených branek v anglickém národním týmu Harry Kane. Hrající legendě Tottenhamu na přesný zásah přihrál křídelník konkurenčního Arsenalu Bukayo Saka, jenž o tři minuty později navýšil krásnou ranou zpoza vápna vedení domácích.

Malta –⁠ Itálie 0:2

Itálie si alespoň částečně spravila chuť po prohře s Anglií, duel rozhodla již v 15. minutě nová posila Squadry Azzurry Mateo Retegui. Tento útočník se narodil v Argentině a v této reprezentační pauze dostal vůbec poprvé pozvánku do italského národního týmu. Důvěru Robertovi Mancinimu splatil výtečně, jelikož se trefil podruhé ve dvou odehraných zápasech.

Skupina J

Lichtenštejnsko –⁠ Island 0:7

Island napravili úvodní zaváhání v podobě porážky 0:3 v Bosně a z Lichtenštejnska si odvezl povinné tři body. V dresu severského celku přispěli k jeho historicky nejvyššímu soutěžnímu vítězství hned tři premiéroví reprezentační střelci, přičemž jedním z nich byl teprve 19letý Hákon Arnar Haraldsson, jenž navázal na skvělou formu z Kodaně. Po změně stran pak hattrickem zazářil Aron Gunnarsson, člen úspěšných výběrů z let 2016 a 2018, kdy islandští fotbalisté získávali dobrými výkony srdce fanoušků jak na evropském šampionátu, tak na mistrovství světa.

Lucembursko –⁠ Portugalsko 0:6

Portugalský národní tým zvládl druhé vystoupení v kvalifikaci Eura bez problémů. O vítězi bylo rozhodnuto již v prvním dějství, ve kterém hosté vstřelili čtyři branky. Dvě z nich si na své konto připsal Cristiano Ronaldo. Proti Lucembursku tak portugalská hvězda zaznamenala během kariéry už 10 gólů, což se jí proti jiné reprezentaci dosud nepodařilo.

Slovensko –⁠ Bosna a Hercegovina 2:0

Slovenský národní tým oslavil vítězství po více než devíti měsících vítězství. Hostující fanoušci sice přelstili rezervační systém a kromě sektoru hostů nakoupili množství vstupenek i na další tribuny Tehelného pole, jejich hlasitá podpora však k úspěchu balkánského týmu nevedla. Sokoli k důležité výhře nakročili dvěma góly v první půli. Ten druhý vstřelil těsně před přestávkou Lukáš Haraslín, jenž tak výborně navázal na představení svých klubových spoluhráčů v české reprezentaci. Slováci tak v šestém utkání pod italským trenérem Calzonou poprvé vyhráli.