Kvalifikace Eura 2024 začíná, na úvod přinese střety gigantů i derby sousedních zemí

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Kvalifikace Eura 2024 začíná, na úvod přinese střety gigantů i derby sousedních zemí
Kylian Mbappé je novým francouzským kapitánem.
Kylian Mbappé je novým francouzským kapitánem.Profimedia
Fotbalová Evropa si dala pauzu od ligových klání, ale to jen proto, aby mohly začít boje o postup na Euro 2024. Několik mužstev v nedávné minulosti měnilo své trenéry a už na úvod je zápasové menu plné pořádných šlágrů. Během šesti dnů se odehraje 46 zápasů a Livesport vybírá ty nejzajímavější.

Čtvrtek 23. března

Itálie – Anglie (20:45, skupina C, Neapol)

Souboj gigantů, kteří sní o velkém úspěchu, ale musí také řešit problémy. Trenér Italů Roberto Mancini si postěžoval, že nemá vhodné útočníky, a tak až z daleké Argentiny dorazil do Neapole Mateo Retegui, aby zapsal první start za Squadru Azzurru. Italské občanství má díky tomu, že na Sicílii žil jeho dědeček. Anglie na mistrovství světa skončila zase jen ve čtvrtfinále, a tak začíná její další snažení, vyhrát první velký turnaj od roku 1966. Trenér Gareth Southgate si vzal čas na rozmyšlenou, ale nakonec se rozhodl u týmu Albionu pokračovat a bude to jeho čtvrtý pokus o slávu.

Pátek 24. března

Francie – Nizozemsko (20:45, skupina B, Paříž)

Vicemistři světa z Francie mají nového kapitána, stal se jím Kylian Mbappé. Co se ovšem nemění, je trenérská pozice. Koučem zůstává Didier Deschamps, který sice už s týmem Galského kohouta vyhrál mistrovství světa, ale triumf z evropského šampionátu mu chybí. Jistě by rád chybějící trofej získal, aby se vyrovnal německé legendě Helmutu Schönovi a Španělovi Vicente del Bosquemu. Na lavičku Nizozemska se vrací Ronald Koeman, pro něhož je to druhá mise u Oranjes. Při té první Francii dokázal v roce 2018 porazit 2:0.

Švédsko – Belgie (20:45, skupina F, Solna)

Do švédského nároďáku se vrací Zlatan Ibrahimovic a tým trenéra Janneho Anderssona má navzdory absenci na MS v Kataru dobré období. Poslední čtyři přípravné zápasy s Mexikem, Alžírskem, Finskem a Islandem vyhrál. V týmu Belgie prožije svou premiéru teprve sedmatřicetiletý trenér Domenico Tedesco, který dříve vedl Lipsko. Řada hráčů z éry předchozího kouče Roberta Martíneze ale zůstala.

Česko – Polsko (20:45, skupina E, Praha)

Velký svátek pro české fanoušky, kteří se těší na vystoupení omlazeného národního týmu i start polského kanonýra Roberta Lewandowského. Vyprodáno bylo už o Vánocích. Poláky nově vede Fernando Santos, který ještě v prosinci koučoval Portugalsko i Cristiana Ronalda na mistrovství světa v Kataru.

Sobota 25. března

Chorvatsko – Wales (20:45, skupina D, Split)

Chorvatsko potvrdilo v Kataru kvality a trenér Zlatko Dalič opět sází na zkušenosti. Nechybí veteráni Ivan Perišič ani Luka Modrič, ale vůbec poprvé dostal pozvánku útočník Benfiky Petar Musa, který dříve působil v české lize v Liberci a ve Slavii. Trenér Walesu Robert Page staví po konci Garetha Bala nový tým a pozval hned sedm nováčků, včetně 17letého záložníka Fulhamu Luka Harrise. Novým kapitánem bude Aaron Ramsey, který působí v Nice.

Španělsko – Norsko (20:45, skupina A, Malaga)

Měl to být souboj Erlinga Haalanda se španělskou defenzivou, hvězdný kanonýr se ale nakonec musel kvůli zranění omluvit. I tak ale nebudou Norové bez šancí, tým bude řídit stále lepší Martin Odegaard. Po katarské blamáži povede Španěly nově Luis De La Fuente, který svěřil kapitánskou pásku Álvaro Moratovi. Ale nebude to mít jednoduché. V národním týmu doznívá nedávné El Clásico, ve kterém měli konflikt opory Gavi a Ceballos.

Neděle 26. března

Anglie – Ukrajina (18:00, skupina C, Londýn)

Pokud by se Anglii nepodařilo uspět v Itálii, bude muset složit reparát doma s Ukrajinou. Pro válkou souženou zemi bude zápas ve Wembley svátkem a anglická fotbalová federace také věnovala rodinám ukrajinských uprchlíků 1000 vstupenek zdarma. Ti budou jistě zvědaví na to, jak se pod vedením trenéra Ruslana Rotana bude dařit Oleksandru Zinčenkovi nebo Romanu Jaremčukovi.

Pondělí 27. března

Irsko – Francie (20:45, skupina B, Dublin)

Zápas se bude hrát na Aviva Stadium v Dublinu, kde ragbisté Irska v únoru zničili Francii v turnaji Six Nations a dali tak inspiraci i fotbalovému týmu. Mezi rivaly stále žije příběh kontroverzního gólu z roku 2009, tehdy Francie vyřadila Iry z účasti na mistrovství světa po ruce Thierryho Henryho. Ten se sice později vyjádřil tak, že by zápas nejraději opakoval, ale už bylo pozdě. Irové od roku 2016 nebyli na žádném velkém turnaji a i tentokrát to bude pro tým trenéra Stephena Kennyho těžká mise. 

Úterý 28. března

Turecko – Chorvatsko (20:45, skupina D, Bursa)

Fotbal je v Turecku vášeň, ale na velké úspěchy už se pomalu zapomnělo. Jeho německý trenér Stefan Kuntz skoro zachránil kvalifikaci mistrovství světa a ze ztracené pozice padl až v baráži s Portugalskem. Nyní má druhou šanci uspět. Lídrem a kapitánem týmu je Hakan Calhanoglu z Interu Milán. Chorvati to nebudou mít v Burse jednoduché, Turci na ně umí, třikrát v řadě ve vzájemných zápasech neprohráli.