Jak postoupí Češi na ME? V Polsku může stačit i remíza, poslední záchranou je Liga národů

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Jak postoupí Češi na ME? V Polsku může stačit i remíza, poslední záchranou je Liga národů
Jedním z rozhodujících duelů bude listopadivý souboj Česka a Polska.
Jedním z rozhodujících duelů bude listopadivý souboj Česka a Polska.Profimedia
Ačkoliv prohra 0:3 v Tiraně vypadá hrůzostrašně, cestu českých fotbalistů na Euro 2024 zase tak moc nevychýlila. Pořád platí, že národní tým potřebuje ve zbytku kvalifikace bodovat hlavně se soupeři, kteří byli v tabulce skupiny E před zápasem v Albánii za ním, tedy s Polskem a s Moldavskem. Pokud zvítězí nad Faerskými ostrovy, stačí mu dokonce ve Varšavě jen remíza. Jaké jsou tedy možné scénáře?

Devět bodů

Postup si Češi zajistí, pokud...

…zvítězí ve všech zbylých utkáních. To znamená porazí v neděli v Plzni Faerské ostrovy, v listopadu pak uspějí v Polsku a doma s Moldavskem

Sedm bodů

Postup si Češi zajistí, pokud...

…porazí Faerské ostrovy a Moldavsko a remizují v Polsku. 

…porazí Faerské ostrovy a Polsko a remizují s Moldavskem. Pokud by se s ním sešli na 15 bodech (což je vzhledem k losu Moldavska nepravděpodobné), rozhodovalo by po dvou remízách ze vzájemných utkání celkové skóre, které mají Češi nyní o dvě branky lepší.

Pořadí skupiny E.
Pořadí skupiny E.Livesport

Šest bodů

Postup si Češi zajistí, pokud...

…porazí Polsko a Moldavsko.

…porazí Faerské ostrovy a Moldavsko a zároveň Polsko nezvítězí nad Moldavskem.

Pět bodů

Postup si Češi zajistí, pokud...

…porazí Faerské ostrovy, remizují v Polsku a s Moldavskem a zároveň Moldavsko nevyhraje v Polsku.

Čtyři body

Postup si Češi zajistí, pokud…

…porazí Faerské ostrovy a remizují v Polsku a zároveň Poláci doma budou hrát nerozhodně s Moldavskem, které pak doma podlehne Albánii.

Tři body a méně

Ani když nenaplní Souček a spol. některou z výše zmíněných možností, pořád mají šanci na závěrečný turnaj jet. Všechny neúspěšné týmy totiž příští rok v březnu sehrají baráž o tři zbylá účastnická místa. A sice v rámci svých úrovní Ligy národů, kde se utkají vždy čtyři nejlépe postavené týmy, které se na Euro neprobojovaly z kvalifikace. 

Češi startovali naposledy v Lize A, z jejíhož 16členného startovního pole nejsou aktuálně na postupových pozicích jen oni a Wales. V takovém případě se počet celků na potřebné čtyři doplní nejlepšími z Ligy D, což jsou Estonsko a Lotyšsko. Semifinále i finále baráže se hrají na jeden zápas.