Řecko porazilo v play off kvalifikace ME Kazachstán 5:0, Gruzie nadále sní o premiéře na ME

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Řecko porazilo v play off kvalifikace ME Kazachstán 5:0, Gruzie nadále sní o premiéře na ME
Aktualizováno
Konstantinos Mavropanos a jeho parádní výskok.
Konstantinos Mavropanos a jeho parádní výskok.Profimedia
Zbývajícím soupeřem českých fotbalistů v základní skupině na mistrovství Evropy bude buď Gruzie, nebo Řecko. Hráči Gruzie v semifinále play off kvalifikace porazili Lucembursko 2:0, Řekové do finále o postup na šampionát v Německu prošli po výhře 5:0 nad Kazachstánem. V základní skupině F jsou s Českem již Portugalsko a Turecko.

Gruzie – Lucembursko 2:0

Úvod utkání doprovázela nejistota na obou stranách. K první výraznější příležitosti se osmělili Gruzínci a málem se radovali. Giorgi Čakvetadze našel patičkou ve vápně nepohlídaného Zivzivadzeho, který pohotovou střelou překonal Anthonyho Morise, jeho pokus ovšem skončil na pravé tyči. Následovala delší pasáž bez výrazné šance.

Ta přišla až ve 40. minutě, kdy přetažený centr propadl k volnému Otaru Kakabadzemu, proti němuž výborně vyběhl Moris a vyrazil ránu na roh. Lucemburský brankář však poté nezvládl situaci po standardce, po níž pálil přesně pod břevno Zivzivadze, kterého defenziva opět špatně pokryla.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Druhá půle začala velmi divoce. V 53. minutě se Lucemburčané dostali k vyrovnání, když po přihrávce ze strany zamířil přesně k tyči Gerson Rodrigues. Za bujaré oslavy si vysloužil žlutou kartu a posléze se ukázalo, že radost byla zbytečná, neboť sudí po zásahu kolegů u videa branku odvolal kvůli předešlému faulu.

Maxime Chanot totiž zboural unikajícího protihráče a obdržel červenou kartu. Další rána pro tým z Beneluxu přišla v 64. minutě, kdy Zivzivadze usměrnil míč po povedeném centru do odkrytého prostoru mezi třemi tyčemi. Náskok s výhodou jednoho muže na hřišti navíc si Jvarosnebi bez problému pohlídali.

Bosna a Hercegovina – Ukrajina 1:2

Fotbalisté Bosny a Hercegoviny ztratili nadějně rozehrané semifinálové utkání baráže o postup na Euro a po domácí porážce 1:2 s Ukrajinou přišli o možnost se vůbec poprvé ve své samostatné historii představit na závěrečném turnaji starého kontinentu. Balkánský výběr sice díky obráncem sražené střele Amara Dediče dlouho vedl, v samém závěru však otočily kormidlem zápasu branky Romana Jaremčuka a Arťoma Dovbyka, jenž zužitkoval vynikající formu ze španělské nejvyšší soutěže také v národním týmu.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Řecko – Kazachstán 5:0

Naděje na překvapivý výsledek Jestřábů v Aténách se rozplývaly od samého začátku, když Řeky nastartoval už v deváté minutě k velkému vítězství kapitán Anastasios Bakasetas. Ještě do poločasu obdrželi Kazaši další tři branky, a i počtvrté tak ve vzájemném klání padli. Mistry Evropy z roku 2004 tak dělí od účasti ve skupině F s českou reprezentací již jen závěrečné utkání s Gruzií.

Střelci utkání.
Střelci utkání.Livesport

Izrael – Island 1:4

Ústřední postavou zápasu se stal Arnór Ingvi Traustason, jenž nejprve netrefil odkrytou bránu a následně zavinil penaltu, po níž se Izraelci dostali ve 31. minutě do vedení. Ostrované však v závěru prvního poločasu obrátili skóre a právě Traustason se stal střelcem vítězného gólu. Domácí ve druhé půli dohrávali v oslabení, a i tak se mohli dostat k vyrovnání, avšak Eran Zahavi zahodil penaltu. Islanďané posléze postup potvrdili, když Albert Gudmundsson dvěma brankami dovršil hattrick.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Polsko – Estonsko 5:1

Dominanci domácích proměnil už ve 22. minutě v úvodní branku Przemyslaw Frankowski. Chvíli nato navíc oslabil naděje hostů na zázrak svým vyloučením Maksim Paskotsi. Domácí využili přesilovku ke vsítění dalších čtyř gólů, a mohou se tak těšit na finálový duel proti Walesu.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Wales – Finsko 4:1

Wales porazil v semifinálovém utkání baráže o postup na Euro hraném na Cardiff City Stadium Finsko 4:1, od kýžené účasti na turnaji jej tak dělí již jen domácí klání s Polskem. Živý vstup Draků stvrdil gólem ve třetí minutě David Brooks, jenž dorážel po výborném zákroku konkurenta Matěje Kováře z Leverkusenu Lukáše Hradeckého. Suomi se pak sice v závěru první půle dokázali vrátit kontaktním gólem zpět do zápasu, na začátku druhého dějství však veškeré jejich naděje rozbila pojistka Brennana Johnsona.

Wales zaskočil soupeře čtyřmi brankami.
Wales zaskočil soupeře čtyřmi brankami.AFP