Věřím trenérům i realizačnímu týmu, na Euro patříme, říká předseda FAČR Fousek

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Věřím trenérům i realizačnímu týmu, na Euro patříme, říká předseda FAČR Fousek

Trenér Jaroslav Šilhavý má důvěru vedení.
Trenér Jaroslav Šilhavý má důvěru vedení.Profimedia
Trenér reprezentace Jaroslav Šilhavý (61) má po čtvrteční domácí remíze 1:1 s Albánií v kvalifikaci mistrovství Evropy nadále důvěru předsedy Fotbalové asociace ČR Petra Fouska. Šéf FAČR si uvědomuje, že národní mužstvo mělo mít po polovině skupiny více bodů, zároveň ale nepochybuje o tom, že už v říjnových zápasech ukáže, že na šampionát do Německa patří. Fousek v rozhovoru pro web asociace varoval před panikou.

Reprezentanti při zářijovém srazu uhráli dvě remízy 1:1. Zatímco v neděli v přípravě v Maďarsku podali solidní výkon, o tři dny dříve se jim zápas doma s Albánií nevydařil. Šilhavého výběr po čtyřech z osmi duelů kvalifikace klesl na druhé místo vyrovnané skupiny E o dva body za Albánii, která má ale na kontě o utkání více. Právě na půdě balkánského lídra tabulky se český celek představí v příštím zápase 12. října.

"Diskutovali jsme s trenéry i hráči před zápasem, po zápase i poté v Maďarsku. Všichni víme, že umíme předvést mnohem lepší výkon. Věděli jsme, jakou sílu Albánie má. V zápase jsme bojovali i sami se sebou, bohužel nám to nesedlo. Ale to se občas stává, což se ukázalo v mnoha zápasech nejen naší skupiny," uvedl Fousek.

Přehled zápasu Česko – Albánie 1:1

"Kvalifikace je ve své polovině a my jsme samozřejmě mohli a měli mít víc bodů. Ale pořád to máme ve svých rukou. Věřím mužstvu, trenérům i celému realizačnímu týmu a úkol je jasný. Naším cílem jednoznačně zůstává postup na Euro do Německa," doplnil Fousek.

Tým na Euro patří

Na šampionát v příštím roce postoupí první dva týmy z každé skupiny. O zbylá tři místa na turnaji se v play off podle pořadí v Lize národů utká 12 zemí, které neuspějí v klasické kvalifikaci. Česká reprezentace od rozdělení federace na Euru ještě nikdy nechyběla.

"V kvalifikaci jsme ztratili dva body, ale nepochybuji, že tenhle tým na Euro 2024 patří a v říjnu a listopadu to ukáže. Celý fotbalový národ by se měl semknout, abychom to v říjnu a v listopadu zvládli a dotáhli kvalifikaci do úspěšného konce," řekl Fousek.

"Střetnutí s nebezpečným Maďarskem nebylo ani reparátem, ale ani žádným pouťákem. Naopak velmi dobrou přípravou před tím, co nás čeká v říjnu v Albánii, včetně bouřlivé atmosféry a tvrdé hry," poznamenal Fousek.

Tabulka kvalifikační skupiny E.
Tabulka kvalifikační skupiny E.Livesport

Odmítl podle něj až přehnanou kritiku, která se na tým a Šilhavého po utkání s Albánií snesla. "Kritika k fotbalu patří a s domácí ztrátou s Albánií samozřejmě nejsme spokojeni, ale některé komentáře byly za hranou. Pohledy mohou být různé a zklamaní jsme všichni," řekl Fousek.

"Ale v žádném případě nemůžeme připustit paniku, naopak je zapotřebí zachovat chladnou hlavu. Zvlášť v rozehrané kvalifikaci, když se za měsíc hrají další zápasy. Jsem přesvědčený, že hráči i trenéři vědí, co musejí v říjnu změnit a zlepšit, a že situaci musíme čelit tvrdou prací a zlepšeným výkonem v Albánii i doma s Faerskými ostrovy," dodal předseda výkonného výboru FAČR směrem k říjnovým duelům.