Vaclík v nominaci na zářijový sraz reprezentace chybí. Jedou Jurečka i Kuchta

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Vaclík v nominaci na zářijový sraz reprezentace chybí. Jedou Jurečka i Kuchta

Aktualizováno
Šilhavý ukázal na hráče, kteří se utkají 7. září s Albánií.
Šilhavý ukázal na hráče, kteří se utkají 7. září s Albánií.Profimedia
Česká fotbalová reprezentace má na programu kvalifikační utkání o Euro 2024, které odehraje ve čtvrtek 7. září na domácí půdě v pražském Edenu. O tři dny později ji čeká ještě přátelské střetnutí s Maďarskem. Trenér Jaroslav Šilhavý (61) na tyto zápasy do 23členné nominace zahrnul také útočníky Václava Jurečku (29) a Jana Kuchtu (26). V nominaci není žádný nováček.

Českému týmu bude i v zářijovém programu scházet nejlepší střelec aktuálního reprezentačního kádru Patrik Schick, jenž je v rekonvalescenci po operačním zákroku a na trávníky by se měl vrátit v říjnu. Kvůli zranění je mimo hru i obránce David Jurásek. Ve výběru znovu chybí také záložník Antonín Barák, kterého Šilhavý nepovolal už v červnu kvůli údajnému nevhodnému chování v mužstvu.

Pozvánku nedostal ani Lukáš Masopust, jenž si ve Slavii udržuje zejména na evropské scéně slušnou formu. Na pravé straně by měl nastoupit Vladimír Coufal. Kouč nároního týmu jinou variantu nepřipustil.

Mezi povolanými není podle očekávání Tomáš Vaclík, který si přes léto hledal nový tým, až zakotvil v zámořské MLS v dresu New England Revolution. "Tomáš je zkušený hráč. Určitě ví, co dělá a chytne se tam. Ještě nám zamotá hlavu s nominací," řekl na adresu gólmana Šilhavý. Reprezentační trenér se zároveň nebojí, že by zdlouhavé cestování mělo vliv na jeho budoucí povolání.

"Byl jsem s Tomášem v kontaktu. Už jsem si myslel, že je v Americe, ale není, je zatím tady. Smlouva by měla být dořešena, podepsaná. Čeká na pracovní povolení, pak hned odcestuje do Ameriky a připojí se k týmu," doplnil reprezentační manažer Tomáš Pešír. 

Stálý člen českého týmu Tomáš Souček kvůli otřesu po tvrdém souboji nedohrál za West Ham víkendový zápas v Brightonu, kde musel střídat už v prvním poločase. "Absolvuje ještě nějaká vyšetření, ale vypadá to nadějně. Tomáš chce za každou cenu na srazu být, jak jsme u něj zvyklí. V tuto chvíli to vypadá, že s ním budeme moci počítat, i když pravděpodobně vynechá páteční ligový zápas. Naši lékaři jsou ve spojení s protějšky z West Hamu," řekl Pešír.

V nominaci tentokrát figuruje více hráčů ze zahraničí, kterých trenér povolal 13 oproti 10 z české ligy. V mužstvu se stejně jako v červnu znovu sejde bratrská dvojice Michal (Twente) a Lukáš (Sparta) Sadílkové. V létě měli zdravotní problémy obránce Jakub Brabec s Davidem Zimou, oba se ale stihli uzdravit a Šilhavý je povolal.

Tabulka skupiny E.
Tabulka skupiny E.Livesport

Reprezentanti po třech duelech vedou s bilancí dvou výher a jedné porážky kvalifikační skupinu na Euro 2024 před nadcházejícím soupeřem, který má jen o bod méně. Na závěrečný turnaj v Německu projdou první dva celky.

"Čeká nás jeden z klíčových zápasů celé kvalifikace. Všichni si uvědomujeme, o co hrajeme. Albánie má velmi dobrý tým, o čemž svědčí i to, že po jarních zápasech je v tabulce hned za námi. Věřím, že i s podporou fanoušků tento zápas zvládneme a uděláme velký krok k postupu na mistrovství Evropy, na kterém v žádném případě nechceme chybět," uvedl Šilhavý.

Národní tým čeká netradičně krátký sraz, který bude trvat jen týden. Mužstvo se sejde v pondělí v poledne v Praze. Na rozdíl od předchozího srazu v červnu všichni nominovaní hráči odcestují i k druhému utkání v rámci přípravy.

Kompletní program kvalifikace na Euro 2024