Analýza Plzeň – Fiorentina. Italy v této sezoně nevymazal nikdo tak jako Viktoria. Totéž však platí i naopak

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
ANALÝZA: Fiorentinu v této sezoně nevymazal nikdo tak jako Plzeň. Totéž však platí i naopak
Typický obrázek ze čtvrtečního duelu. Spousta úsilí, ovšem efekt mizivý.
Typický obrázek ze čtvrtečního duelu. Spousta úsilí, ovšem efekt mizivý.Profimedia
Fotbalisté Fiorentiny potvrdili v Plzni do puntíku pověst týmu, který se vyžívá v držení míče, nebezpečný však z této převahy příliš není. Třebaže měli hosté v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy balon na svých kopačkách po téměř 70 % herního času, branku Martina Jedličky přímo ohrozili pouze dvakrát (v každém poločase jednou). Nepříliš vzrušující zápas nabídl pomálu šancí a u obou týmů velice nízké hodnoty očekávaných gólů.

Útok vyhrává zápasy, ale obrana tituly. Tímto heslem se v letošním ročníku soutěže řídí Plzeň a zatím jí to bezezbytku vychází. V základní skupině inkasovala pouze jednou a ve vyřazovací fázi zatím zaznamenala už tři bezbrankové remízy. Celkem udržela v tomto ročníku v pohárové Evropě čisté konto ve 12 z 15 zápasů. A recept na otevření její obrany nenašel ani loňský finalista soutěže.

Fiorentině se podruhé v sezoně stalo, že by v Konferenční lize nevstřelila gól. Zatímco proti Rapidu Vídeň ji provázela spíš smůla (vytvořila si šance ve výši 2,07 xG), v Doosan Areně jednoduše narazila na téměř nepropustnou obranu. Diváci tak v zápase neviděli (řečí čísel) ani na jedné straně žádnou vyloženou gólovou možnost, tedy střelecký pokus přesahující hodnotu 0,2 xG.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Opta by stats Perform

Defenzivní plán Viktorie fungoval skvěle, nikdo v této sezoně nepovolil Fialkám nižší xG (0,36). Minimem byl dosud zářijový duel na půdě lídra Serie A Interu Milán (0:4, xG 0,41). To je však pouze jedna polovina skutečnosti. Druhá je ta, že Plzeň předvedla dopředu ještě mnohem méně než soupeř (0,12 xG, opět nejnižší v sezoně). Za celých 90 minut se zmohla na jedinou přesnou střelu mezi tři tyče a v celém druhém poločase nevyprodukovala byť alespoň pokus mimo.

Když už Viktoria měla míč, hrála velmi přímočaře a využívala k tomu hlavně Tomáše Chorého. Ten se zúčastnil suverénně největšího počtu akcí a soubojů z celého týmu. Pro srovnání Cadu, který byl taky velmi aktivní, podstoupil 25 duelů a participoval v 58 akcích. U Chorého to bylo 48 a 90.

Proti odchovanci Olomouce stála stoperská dvojice Lucas Martínez Quarta, Nikola Milenkovič. Zatímco Milenkovič je se svými 195 centimetry skoro stejně vysoký jako Chorý, Argentinec má o 12 centimetrů méně než jeho kolega a český reprezentant tak k soubojům vyhledával právě jeho.

Plzeň – Fiorentina 0:0

Ačkoliv myšlenka to byla zřejmě dobrá, ovoce nepřinesla. Oba muži se střetli hned v 19 soubojích a navrch měl převážně stoper hostů. Celkově v zápase vyhrál 11 z 12 obranných soubojů a byl úspěšný ve 45 % hlavičkových soubojů. Byl tak jedním z nejlepších hráčů svého týmu. To Chorý ze své výšky mnoho vytěžit nedokázal a ovládl pouze pět ze 13 vzdušných duelů.

Ofenziva Plzně tak byla v podstatě nulová. Domácí se zmohli pouze na tři centry, průměrně jich přitom do vápna nasypou až 20 za zápas. Jediná výrazná příležitost přišla ve 24. minutě po spolupráci Pavla Šulce a Matěje Vydry, kdy druhý jmenovaný pálil těsně vedle levé tyče. Oba celky tak musejí za týden v odvetě přidat, pokud nechtějí spoléhat na to, že soupeř bude stejně bezradný jako v prvním zápase.

Plzeňská remíza má hodnotu půl miliardy, Česko díky ní bude mít zástupce v Lize mistrů