EKL: West Ham otočil s Alkmaarem, Fiorentina ztratila dobře rozehraný duel s Basilejí

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

EKL: West Ham otočil s Alkmaarem, Fiorentina ztratila dobře rozehraný duel s Basilejí

Aktualizováno
Antonín Barák se na hřiště dostal krátce před vítězným gólem Basileje.
Antonín Barák se na hřiště dostal krátce před vítězným gólem Basileje.@europacnfleague
Blíž finále Evropské konferenčí ligy, které bude 7. června hostit pražský Eden, je po úvodním semifinále West Ham. Kladiváři otočili domácí duel s Alkmaarem, na 1:1 vyrovnal z penalty Saïd Benrahma (27) a vítězství trefil Michail Antonio (33). Celý zápas odehrál Tomáš Souček (28). Fiorentina ztratila dobře rozehrané utkání s Basilejí a do odvety si poveze porážku 1:2. Antonín Barák (28) odehrál za Fialky posledních pět minut.

Fiorentina – Basilej 1:2

Už od úvodního výkopu Fiorentiny bylo jasné, že Rotblau čeká nelehký úkol. Namotivovaný italský celek zvládl lépe vstup do utkání a hned v prvních minutách si vypracoval několik slibných příležitostí. Hostům se však vzápětí vydařil únik a jako první dokázali dopravit míč do sítě.

Gól ale neplatil kvůli ofsajdu. Otěže tak opět převzal tým z Toskánska a po dobře kopnutém rohovém kopu ze 25. minuty se domácí zásluhou Arthura Cabrala mohli radovat z těsného poločasového vedení.

Statistiky zápasu Fiorentina – Basilej
Statistiky zápasu Fiorentina – BasilejOpta by Stats Perform

Po přestávce mohly Fialky svůj náskok zdvojnásobit zásluhou Rolanda Mandragory. Ten na sebe upoutal pozornost pohledným pokusem mířícím těsně nad břevno. Červenomodří ale nesložili zbraně a v 71. minutě Andy Diouf po fantastické individuální akci využil trestuhodně průchozí obrany domácích ke skórování.

Fiorentina měla o poznání více šancí, ale prosazovalo se jí s postupujícím časem čím dál hůře. V nastaveném čase Zeki Amdouni degradoval většinovou dominanci fialových pohotovou střelou doprostřed brány.

West Ham – Alkmaar 2:1

Kladiváři se první čtvrthodinu hry mohli pyšnit kvalitním výkonem. Směrem dopředu si počínali bravurně a nutili soupeře spíše k defenzivnímu smýšlení. Svěřenci Davida Moyese mohli odskočit do vedení už ve 13. minutě, kdy Benrahma vyslal nebezpečnou střelu, se kterou si naštěstí pro nizozemský tým poradil Mathew Ryan.

Alkmaar se jen stěží prokousával do obranné zóny soupeře a působil místy bezradně. To se ale v mžiku změnilo. Tijjani Reijnders zkusil v závěru poločasu vystřelit z větší vzdálenosti a jeho přízemní pokus zamířil k překvapení domácích do levého dolního rohu.

Statistiky zápasu West Ham – Alkmaar
Statistiky zápasu West Ham – AlkmaarOpta by Stats Perform

Ve druhé půli se West Ham, hrající bez zraněného Vladimíra Coufala, hnal za vyrovnáním. Benrahma zásobil spoluhráče nadějnými centry, jenže domácím chyběl střelec. V 61. minutě to vzal na sebe Jarrod Bowen, nicméně jeho pokus skončil těsně vedle pravé tyče. O chvíli později právě anglického křídelníka ostře sestřelil brankář Ryan a The Irons měli z následné penalty příležitost k vyrovnání.

Hrdinou anglického celku se stal Benrahma, který příkladně zužitkoval nabídnutou možnost. V dalších minutách nastalo pro hráče Alkmaaru peklo. Fanoušci Kladivářů vytvořili brilantní kulisu, v níž nebylo o další šance domácího celku nouze. V 76. minutě se dostal k dorážce jamajský útočník Antonio a propálil bezmocného Ryana.