Přímo do LM? České kluby mají v žebříčku koeficientů na dosah TOP 10, už jsou patnácté

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Přímo do LM? České kluby mají v žebříčku koeficientů na dosah TOP 10, už jsou patnácté

České kluby s velkou pravděpodobností budou mít zase pět zástupců v pohárové Evropě.
České kluby s velkou pravděpodobností budou mít zase pět zástupců v pohárové Evropě.Profimedia
České fotbalové kluby se po dvou čtvrtečních výhrách v druhém kole skupinové fáze evropských pohárů poprvé v sezoně posunuly do elitní patnáctky v žebříčku národních koeficientů UEFA. Tuzemské týmy poskočily o jednu příčku na 15. místo, které jako poslední znamená pět mužstev v soutěžích UEFA, a navíc ztrácejí už jen 0,225 bodu na třinácté Srbsko. Aktuálně se hraje o nasazení do přespříštího ročníku 2025/26.

Česko zatím prožívá velmi vydařenou skupinou fázi, z dosavadních šesti zápasů si připsalo pět výher. Na úvod před dvěma týmy zvítězily všechny tři tuzemské kluby, ve čtvrtek dva. Plzeň nejprve v Evropské konferenční lize vyhrála 2:1 na stadionu Astany a Slavia pak v Evropské lize doma rozdrtila Tiraspol 6:0. Ve stejné soutěži Sparta podlehla v Seville Betisu 1:2.

Oproti situaci před 14 dny pod sebe Česko dostalo Norsko, na které má nyní k dobru 0,675 bodu. Sedmnáctá Ukrajina ztrácí na elitní patnáctku téměř bod. Tuzemský týmy se navíc znovu přiblížily dvěma pozicím před nimi. Na třinácté Srbsko ztrácejí už méně než čtvrt bodu a na čtrnácté Dánsko pak jen 0,150 bodu.

Český fotbal má navíc ve hře trojici klubů, zatímco většině konkurentů v boji o patnáctku zůstali po kvalifikaci jen dva zástupci. Výjimkou je devatenácté Řecko, které ve skupinách reprezentují ještě čtyři celky. I tak si ale Česko na jihoevropskou zemi nadále udržuje více než dvoubodový náskok.

V hlavní fázi se za vítězství udělují dva body a za remízu jeden. Zisk do žebříčku se pak dělí počtem zástupců daného státu v pohárové sezoně, v českém případě čtyřmi. Tuzemské kluby tedy za čtvrteční čtyři body připsaly do celkového pořadí jeden bod.

Nejúspěšnějším českým celkem sezony je Plzeň, která posbírala už 9,5 bodu. V součtu s kvalifikací to Viktorii řadí na dělené páté místo v pořadí všech klubů v tomto pohárovém ročníku. Slavia si zatím připsala 6,5 bodu a český mistr Sparta čtyři body. Bohemians 1905 vyšli naprázdno.

Aktuálně se hraje o nasazení do sezony 2025/26. Pro příští ročník 2024/25 už má Česko jistotu návratu k pěti zástupcům v pohárech. Jen čtyři týmy v soutěžích UEFA měl vedle této sezony tuzemský fotbal i vloni. Pokud české kluby v dalším průběhu ročníku nepotká v pohárech kolaps, elitní patnáctku by i podle specializovaných serverů měly bez větších potíží udržet.

Nadšený z dosavadních výsledků tuzemských celků je trenér Slavie Jindřich Trpišovský. "Musím pogratulovat i ostatním týmům. Je to jen dobře pro národní koeficient, který je daleko důležitější než ten klubový. Plzeň vyhrála venku, to není pro český tým samozřejmost. Je to další skvělý úspěch, myslím si, že to ukazuje na kvalitu české ligy. Hodně se o ní bavíme, kluby jsou na druhou stranu schopné odehrát v Evropě skvělé zápasy. Musíme hledat mechanismy, abychom ty evropské výkony přenesli z většího procenta do domácích zápasů," řekl na tiskové konferenci kouč českého vicemistra.