České kluby se v žebříčku koeficientů přiblížily patnáctce, ve hře je i přímý postup do LM

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

České kluby se v žebříčku koeficientů přiblížily patnáctce, ve hře je i přímý postup do LM

Koeficientu pomohla i výhra Slavie v Ženevě.
Koeficientu pomohla i výhra Slavie v Ženevě.Profimedia
České fotbalové kluby se po třech čtvrtečních výhrách v úvodních zápasech skupinové fáze pohárů výrazně přiblížily elitní patnáctce v žebříčku národních koeficientů UEFA. Tuzemské týmy se posunuly o dvě místa na 16. příčku a na 15. pozici, která jako poslední znamená pět mužstev v soutěžích UEFA, ztrácejí už jen 0,325 bodu. Aktuálně se hraje o nasazení do přespříštího ročníku 2025/26.

Česko prožilo hodně povedené úvodní kolo skupinové fáze. Poprvé od prosince 2018 se stalo, že všechny tři tuzemské kluby v hlavní fázi pohárů v jednom týdnu zvítězily. Mistrovská Sparta v Evropské lize porazila Aris Limassol 3:2, Slavia ve stejné soutěži zvítězila 2:0 v Ženevě nad Servette a Plzeň v Evropské konferenční lize zdolala Ballkani 1:0.

Díky třem výhrám české kluby zapsaly do žebříčku 1,5 bodu a i díky tomu, že konkurentům se příliš nedařilo, snížily ztrátu na elitní patnáctku o 1,250 bodu. Vedle patnáctého Norska mají v dosahu i čtrnácté Dánsko a třinácté Srbsko, na které jim chybí už jen necelý bod. Oproti stavu před startem skupinové fáze pod sebe Česko v tomto týdnu dostalo Izrael a Ukrajinu.

Tuzemský fotbal má navíc ve hře trojici klubů, zatímco většině konkurentů v boji o patnáctku zůstali po kvalifikaci jen dva zástupci. Výjimkou je devatenácté Řecko, které ve skupinách reprezentují ještě čtyři celky. I tak ale Česko na jihoevropskou zemi v tomto týdnu získalo k dobru 0,300 bodu díky tomu, že do sezony vstupovalo s nižším počtem mužstvem.

V hlavní fázi se za vítězství udělují dva body a za remízu jeden. Zisk do žebříčku se pak dělí počtem zástupců daného státu v pohárové sezoně, v českém případě čtyřmi. Tuzemské kluby tedy za čtvrtečních šest bodů připsaly do celkového pořadí 1,5 bodu.

Aktuálně se hraje o nasazení do sezony 2025/26. Pro příští ročník 2024/25 už má Česko jistotu návratu k pěti zástupcům v pohárech. Jen čtyři týmy v soutěžích UEFA měl vedle této sezony tuzemský fotbal i vloni.

Pokud české kluby v dalším průběhu ročníku nepotká v pohárech kolaps, na elitní patnáctku by i podle specializovaných serverů měly bez větších potíží dosáhnout. Více než padesátiprocentní šanci jim výpočty dávají dokonce na umístění do 12. příčky, což by znamenalo pro čtvrtý tým účast v Evropské místo Konferenční ligy.

Ještě slibnější vyhlídky má Česko pro další sezonu, neboť bude odečítat nepovedený ročník 2019/20. To by mohlo znamenat další výrazný posun a možnost bojovat dokonce o přímý postup do hlavní fáze Ligy mistrů.