České kluby nadále vylepšují pozici v žebříčku koeficientů, letos mají více bodů než Portugalci

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

České kluby nadále vylepšují pozici v žebříčku koeficientů, letos mají více bodů než Portugalci

Plzeňští fotbalisté letos přispívají do koeficientu nejvíce.
Plzeňští fotbalisté letos přispívají do koeficientu nejvíce.Profimedia
České fotbalové kluby nadále stoupají žebříčkem národních koeficientů UEFA. Po třetím ze šesti kol skupinové fáze evropských pohárů se dostaly před Srbsko a Dánsko a poskočily o dvě příčky už na 13. pozici. Aktuálně se hraje o nasazení do přespříštího ročníku 2025/26, 15. místo jako poslední znamená pět mužstev v soutěžích UEFA.

Ve čtvrtečních zápasech bodovali dva ze tří českých zástupců. Plzeň v Evropské konferenční lize nečekaně vyhrála v Záhřebu nad Dinamem 1:0 a zvítězila i ve třetím utkání ve skupině. Sparta v Evropské lize doma remizovala s Glasgow Rangers bez branek, porážku ve stejné soutěži utrpěla jen Slavia, která podlehla v Římě domácímu AS 0:2.

České kluby tak v uplynulém kole zapsaly do žebříčku 0,75 bodu a oproti situaci před třemi týdny se posunuly o dvě pozice. Ještě po letní kvalifikaci přitom figurovaly až na 18. místě. Před čtrnáctým Dánskem tuzemské týmy aktuálně drží náskok 0,1 bodu a na patnácté Norsko mají k dobru 0,425 bodu. Srbové se propadli až na 16. pozici a na Česko nyní ztrácejí 0,525 bodu. Na sedmnáctou Ukrajinu už mají tuzemské celky náskok 1,7 bodu. Na dvanácté Švýcarsko naopak aktuálně ztrácejí téměř dva a půl bodu.

Český fotbal má navíc ve hře trojici klubů, zatímco většině konkurentů v boji o patnáctku zůstali po kvalifikaci jen dva zástupci. Výjimkou je devatenácté Řecko, které ve skupinách reprezentují ještě čtyři celky. I tak si ale Česko na jihoevropskou zemi po čtvrtku nadále udržuje více než dvoubodový náskok.

V hlavní fázi se za vítězství udělují dva body a za remízu jeden. Zisk do žebříčku se pak dělí počtem zástupců daného státu v pohárové sezoně, v českém případě čtyřmi. Další bonusové body se připisují za některé postupy.

Plzeň tahounem

Jednoznačně nejúspěšnějším českým celkem sezony je Plzeň, která posbírala už 11,5 bodu. V součtu s kvalifikací to Viktorii řadí na třetí místo v pořadí všech klubů v tomto pohárovém ročníku za istanbulské kluby Galatarasay a Fenerbahce. Západočeši v devíti zápasech osmkrát zvítězili a jednou remizovali. Slavia si zatím připsala 6,5 bodu a český mistr Sparta pět bodů. Bohemians 1905 vypadli v kvalifikaci hned v úvodu a vyšli naprázdno.

Aktuálně se hraje o nasazení do sezony 2025/26. Pro příští ročník 2024/25 už má Česko jistotu návratu k pěti zástupcům v pohárech. Jen čtyři týmy v soutěžích UEFA měl vedle této sezony tuzemský fotbal i loni. Pokud české kluby v dalším průběhu ročníku nepotká v pohárech kolaps, elitní patnáctku by i podle specializovaných serverů měly bez problémů udržet. Atakovat mohou i pozice před sebou.