České pozice v pohárech jsou díky Plzni a Slavii pevnější, další posun závisí i na Spartě

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

České pozice v pohárech jsou díky Plzni a Slavii pevnější, další posun závisí i na Spartě

Viktoria Plzeň je prvním českým týmem, který si už po čtyřech zápasech zajistil vítězství ve skupině a postup do jarního play off evropských pohárů.
Viktoria Plzeň je prvním českým týmem, který si už po čtyřech zápasech zajistil vítězství ve skupině a postup do jarního play off evropských pohárů.Profimedia
Zatím stoprocentní Plzeň a také úspěšná Slavia drží solidní české akcie pro další ročníky evropských fotbalových pohárů. Tuzemské týmy se aktuálně nacházejí na 13. místě, které znamená jistotu startu pěti míst v pohárových soutěžích v sezoně 2025/26. A stále blíž je postup o příčku výš, což by otevřelo cestu dalšímu českému celku do Evropské ligy.

V této sezoně vstoupily do evropských pohárů čtyři české týmy, pro příští ročník už má Česko jistotu návratu k pěti zástupcům a dvěma týmům v kvalifikaci Ligy mistrů. Nyní se hraje o nasazení do sezony 2025/26.

Pro start pěti klubů v pohárové Evropě je nutné udržení 15. místa. Před čtvrtým kolem skupinové části drželo Česko v žebříčku před šestnáctým Srbskem zhruba půlbodový náskok, po čtvrtečním programu jej ale výrazně navýšilo na víc než dva body (2,025). Znatelnější je už i odstup před čtrnáctým Dánskem i patnáctým Norskem.

Díky počinům Slavie a Plzně je naopak už na dohled i 12. příčka, která by garantovala v sezoně 2025/26 start dvojice týmů v Evropské lize a jednoho v Evropské konferenční lize. V příští sezoně 2024/25 to bude naopak – jeden klub v Evropské a dva v Konferenční lize. Češi ztrácejí na dvanácté Švýcarsko už jen 1,375 bodu a na jedenácté Rakousko 1,600 bodu.

Sen o Lize mistrů

Plzeňská Viktoria je nyní dokonce jediným týmem Evropy v Konferenční lize, který neztratil doposud ve skupinové fázi ani jediný bod. Má zároveň jistotu vítězství ve skupině a díky tomu získala pro Česko bonus 0,5 bodu.

Podobnou statistikou se v Evropské lize pyšní pouze Bayer Leverkusen, v Lize mistrů pak Bayern, Manchester City a Real Madrid.

Plzeň tak má díky výjimečně rozehrané sezoně už jistou účast v jarní fázi pohárů. Také Slavia ví, že evropské soutěže bude hrát i na jaře, i když zatím má jistotu jen účasti v play off Konferenční ligy. Vzhledem k těmto faktům je ale prakticky jisté, že Česko v aktuální sezoně o elitní patnáctku už nepřijde. 

Žebříček zemí v evropských pohárech 2023/24
Žebříček zemí v evropských pohárech 2023/24Livesport

Další metou pro české kluby je přímý postup do skupinové fáze nejprestižnější Ligy mistrů. Tu zaručuje umístění na 10. příčce rankingu. Češi na ni mohou zaútočit v další sezoně.

V této misi bude aktuálně zřejmě nejpodstatnějším faktorem, zda se pražské Spartě podaří postoupit do vyřazovacích bojů v jarní části. Letenští však prohrou s Rangers české šance  trochu snížili, 10. místo totiž aktuálně drží právě Skotsko se 33,250 body. Česko na něj aktuálně ztrácí 3,45 bodu.