Guardiola je po zisku další trofeje připraven na novou výzvu. Uzavřeli jsme kapitolu, říká

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Guardiola je po zisku další trofeje připraven na novou výzvu. Uzavřeli jsme kapitolu, říká
Guardiola sbírá trofeje ve velkém.
Guardiola sbírá trofeje ve velkém.AFP
Španělský trenér Pep Guardiola (52) prohlásil, že slavný klub Manchester City si musí najít nové cíle. A to poté, co aktuální anglický mistr v pátek porazil Fluminense 4:0 a vyhrál mistrovství světa klubů.

Šestnáctá Guardiolova trofej v roli šéfa City a 37. v jeho trenérské kariéře znamená, že od roku 2016, kdy se ujal vedení klubu, vyhrál Ligu mistrů, Premier League, FA Cup, Ligový pohár, Superpohár UEFA a Světový pohár klubů.

"Měl jsem pocit, že uzavíráme kapitolu, vyhráli jsme všechny tituly. Už není co vyhrát. Mám pocit, že práce je hotová a je konec," řekl Guardiola. "Je čas Vánoc, čas koupit další knihu a začít psát jiný příběh. Tohle je za námi," dodal na dotaz, zda má hlad po dalších trofejích.

Nicméně Guardiola, jehož smlouva platí do roku 2025, odmítl náznaky, že by nyní mohl odejít.

Přehled utkání Manchester City – Fluminense 4:0

Guardiola se nicméně v Džiddě zapsal do historie, stal se totiž prvním trenérem, který vyhrál mistrovství světa klubů čtyřikrát, a to se třemi různými kluby. City v utkání také vyrovnalo nejvyšší finálové vítězství turnaje. U výhry Barcelony nad Santosem 4:0 byl v roce 2011 rovněž Guardiola.

Evropské týmy vládnou

Evropské týmy jsou v soutěži neporažené od roku 2012 a o vítězi na King Abdullah International Stadium nebylo pochyb, jakmile Julian Alvarez otevřel skóre už v první minutě. Fluminense navíc štěstí nepřálo, ve 27. minutě si totiž kapitán Nino vstřelil vlastní gól a tým prohrával 0:2.

City ve druhém poločase vstřelilo další dvě branky a dokázalo si dokráčet pro pátou trofej v tomto ročníku. "V Manchesteru nebudeme mít v ulicích žádnou vítěznou přehlídku, ale řekl jsem hráčům, že tuto trofej si budou pamatovat navždy," dodal Guardiola. "Znamená to totiž, že jste nejlepším týmem na světě, a to je opravdu jedinečné a výjimečné," dodal.

Šéf Fluminense Fernando Diniz se v zápase držel svého slibu, že zůstane věrný útočnému fotbalu. Uznal však, že před kluby z celého světa stojí obrovský úkol, když se na mistrovství světa klubů utkají s finanční silou elitních evropských týmů.

"Díky penězům je spousta věcí jednodušších," řekl Diniz. "S velkým množstvím financí můžete mít nejlepší hřiště, vedení, hráče a dáte si zkrátka dohromady všechno, co potřebujete. Z hlediska peněz je to pro naše kluby ve srovnání s Ligou mistrů opravdu jiné," uzavřel.