ANALÝZA: Sparta proti Plzni objevila muže na opravu ulomeného trojzubce, soupeř odpadl

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

ANALÝZA: Sparta proti Plzni objevila muže na opravu ulomeného trojzubce, soupeř odpadl

Adam Karabec v souboji s plzeňskou obranou.
Adam Karabec v souboji s plzeňskou obranou.Profimedia
Šlágr 29. kola fotbalové ligy mezi Spartou a Plzní ukázal, že obhájce titulu na pohár letos myslet nemůže. Viktoria pár týdnů poté, co se nechala převálcovat Slavií, dovolila totéž i jejímu městského rivalovi. Letenský tým naopak potvrdil své ambice, navíc naznačil, že je schopen se poprat i s absencemi klíčových hráčů.

Přitom Plzeň cítila před cestou do hlavního města šanci. Poté, co Sparta o víkendu pouze remizovala v Uherském Hradišti, se obhájcům titulu naskytla možnost stáhnout ztrátu na druhé místo na pouhé tři body. Do zápasu vstoupili hosté poměrně dobře, dostali se do vedení, jenže nastolený trend nedokázali dlouho udržet.

Trenéru Michalu Bílkovi i jeho svěřencům bylo zároveň jasné, že pokud budou chtít na Letné uspět, budou muset předvést diametrálně odlišný výkon než ten, kterým se prezentovali při své poslední návštěvě Prahy. V Edenu sice Západočeši prohráli pouze o jednu branku, až na ojedinělou gólovou akci však nepředvedli vůbec nic.

Plzeň vyrukovala na Spartu stejně jako Slavia s rozestavením se třemi stopery a kopírovala tak rozestavení hráčů Letenských. Díky tomu mohla Viktoria svého soupeře dobře presovat. To se promítlo i v metrice PPDA, která ukazuje, kolik daný tým umožní soupeři přihrávek předtím, než jeho akci přeruší nějakým obranným zákrokem.

Vybrané statistiky zápasu Sparta –⁠ Plzeň
Vybrané statistiky zápasu Sparta –⁠ PlzeňLivesport

To znamená, čím menší číslo, tím intenzivnější napadání. Plzeň byla v tomto ohledu mnohem aktivnější než při zápase v Edenu. Sešívaným umožnili v prvním poločase hned 21 přihrávek, zatímco sparťanské akce přerušovali v prvním dějství už po necelých sedmi přihrávkách a byli tak v tomto ohledu v úvodní půli dokonce o něco aktivnější než Slavia v derby.

Nemalým dílem se pod to podepsal i Lukáš Kalvach. Ten sice nastoupil i proti Slavii, ale tehdy to bylo po měsíční pauze a i kvůli tomu neměl na výkon svého týmu takový vliv. To proti svěřencům Briana Priskeho to bylo něco zcela jiného a 27letý záložník ukázal, jak důležitým mužem pro Bílkovu družinu je. Získal 13x míč, z toho hned devětkrát na soupeřově polovině. Což představovalo 36 % všech nabytých balonů, které Plzeň v této části hřiště zaznamenala.

Král vzduchu: Panák

Hned šest z těchto míčů nicméně přišlo ještě před odchodem do kabin a i to tak ukazuje, že výkon Viktorie šel po změně stran v mnoha ohledech dolů. Opravdu výmluvný je zejména pohled na počet střel. Těch Viktoria v průběhu zápasu nashromáždila devět, ve druhém poločase se však zmohla pouze na jedinou...

Fanoušky Sparty může kromě skvělého výsledku těšit také výkon Adama Karabce. To, že má kouč Priske k dispozici silný ofenzivní trojzubec ve složení Čvančara-Kuchta-Haraslín, se vědělo. Když však jeden z této trojice hřiště opustil, ofenzivní síla letenských rázem klesla. V utkání proti Plzni přitom došlo ke změně poměrně brzy.

Tomáš Čvančara totiž vinou zranění strávil na hrací ploše necelou půlhodinu a prostor tak dostal právě Karabec. Díky vydatnému nastavení obou poločasů strávil na hřišti celkem 84 minut, a to je porce, která mu byla v dresu první týmu Sparty naposledy dopřána minulý rok v květnu při vítězství na Slavii.

Devatenáctiletý fotbalista důvěru trenéra bezpochyby splatil, když se dobře zapojoval do útočných výpadů svého týmu a zaměstnával plzeňské obránce. Reprezentant do 21 let podstoupil 19 ofenzivních akcí a daleko za sebou tak nechal třeba Lukáše Haraslína, jenž jich zaznamenal 12. Karabec si připsal nejvíc úspěšných driblinků a zaznamenal čtyři přihrávky do pokutového území. 

Zajímavý výkon podal ve středu obranné řady i Filip Panák. Neudivoval pouze snahou o konstruktivní rozehrávku, ale hlavně hlavičkovými souboji. Podstoupil jich celkem 19, v dresu Sparty se mu nejvíc přiblížil Martin Vitík s devíti. Panák byl ve vzduchu úspěšný, a to i přesto, že proti němu čněli Chorý (199 cm) s Durosinmim (190 cm). S prvním jmenovaným byl Panák úspěšný v 58 % případů, proti nigerijskému útočníkovi dokonce nepoznal hořkost porážky.