Pět událostí ligového kola: Útočník v rukavicích i Krejčího úctyhodná série

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pět událostí ligového kola: Útočník v rukavicích i Krejčího úctyhodná série
Útočník Mohamed Yasser Nour dochytal duel s Mladou Boleslaví.
Útočník Mohamed Yasser Nour dochytal duel s Mladou Boleslaví.Profimedia
Předposlední kolo základní části FORTUNA:LIGY už je sice minulostí, přesto však bude ještě rezonovat. V úterý a ve středu se toho na českých stadionech událo hodně: slávista Jan Bořil se po takřka dvou letech vrátil do ligového kolotoče, Sparta rozhodla dramatický šlágr s Plzní penaltou ve 104. minutě, zatímco v Teplicích navlékl brankářské rukavice a rozlišovák střídající útočník. Co dalšího nabídly bitvy nejvyšší soutěže?

Tohle tady nezKušej...

Nečekané rozuzlení mělo úterní střetnutí mezi Teplicemi a Mladou Boleslaví. Ještě minutu před koncem měl ke třem bodům velmi blízko domácí tým, po špatném vyběhnutí brankáře Tomáše Grigara však okolnosti nabraly nový směr. Střídající David Šimek využil chyby zkušeného gólmana Sklářů a vyrovnal, čímž nastartoval sérii událostí.

Mladoboleslavská radost z vyrovnávající trefy totiž přerostla v konflikt. Za střelcem branky se vydal oslavovat i Vasil Kušej, přičemž nesportovně proběhl okolo zkušeného Grigara. Ten si nefér gesto doprovozené ostřejším slůvkem nenechal líbit a soupeře nakopl. "Možná tam bylo víc emocí, než mělo být. Proběhl jsem kolem něj, normálně mě skopl přes nohy. Tohle není normální a do fotbalu to nepatří," soudil Kušej v pozápasovém rozhovoru.

Teplice v té chvíli musely okamžitě jednat. Grigara, který viděl po 18 letech v lize svou první červenou kartu, nemohl nahradit Filip Mucha, neboť domácí využili všechny tři okna ke střídání. Rukavice a rozlišovák tak navlékl egyptský útočník Mohamed Yasser Nour a necelých 10 minut strávil mezi třemi tyčemi. "Bylo to poprvé, co se mi něco podobného na hřišti přihodilo. Neměli jsme střídání, nebyla jiná možnost. Každopádně to dochytal velmi dobře," chválil svého kolegu na klubovém webu Lukáš Mareček.

Ten také přidal originální recept, jak podobným situacím zabránit. "Kušej ještě, než hrál balon, nám chodil natvrdo do těla, a rozhodčí to pouštěl. Mohli jsme ho trochu namasírovat někde na půlce, tohle jsme úplně nezvládli. Měl dostat naloženo už během zápasu, i za cenu žluté karty," řekl zkušený defenzivní hráč. Mezi oběma týmy to na kamarádství rozhodně nevypadá...

Jurásek jako Kuka

Se Slavií to proti Ostravě dlouho nevypadalo vůbec dobře, v 69. minutě však sáhl trenér Jindřich Trpišovský ke střídání a na trávník poslal Matěje Juráska – specialistu na Baník. Mladý křídelník rozhodl vzájemný duel dvěma trefami už na podzim v Edenu a stejně tak tomu bylo i v úterý ve Vítkovicích. Slávistický žolík předvedl další "one man show" a přisoudil hostům důležité tři body. Shodou okolností posledním hráčem, který dokázal dát Baníku dva góly v obou zápasech sezony, byla slávistická ikona Pavel Kuka v sezoně 1990/91.

Jediný, kdo mírně vystoupil z jeho stínu, byl Jan Bořil. Dvaatřicetiletý obránce totiž v 87. minutě nahradil Davida Douděru a zapsal si prvoligový start po téměř dvouleté pauze kvůli zranění. V lize hrál naposledy 3. října 2021 proti Spartě. Od té chvíle uběhlo neuvěřitelných 569 dní.

"Je dobře, že se rozehrál v béčku. K nějakým věcem je ještě daleko, ale jeho zkušenosti a mentalita se v závěrech zápasů hodí. Po tom všem, co absolvoval, je obrovský zázrak, že se vůbec vrátil. Výpadek byl dlouhý, počítáme s ním tak na dohrávání zápasů a uvidíme, co bude od nové sezony," hodnotil zkušeného zadáka pro web Slavie kouč Jindřich Trpišovský.

Vítězné jubileum pro Fantiše

Bohemians v krátké chvíli potkal druhý krach. Po jasné porážce v Edenu padli překvapivě i ve Zlíně, kde nestačili na poslední tým tabulky a prohráli 1:4. A "klokani" si zkomplikovali cestu za čtvrtou pozicí, neboť kolo před koncem základní části ztrácejí na Slovácko dva body.

Ševci zůstávají navzdory jednoznačnému vítězství, svému prvnímu nad Bohemians po devíti zápasech, na dně ligové tabulky s dvoubodovým odstupem od předposledních Pardubic. "V určitých fázích nás soupeř zatlačil, ale myslím, že fotbal to nebyl špatný. Vítězství je pro nás ohromně důležité, nyní nás čeká venku Mladá Boleslav a jakýkoliv bod by byl obrovským povzbuzením," měl na tiskové konferenci jasno kouč Zlína Pavel Vrba.

Vedle vítězství se slavilo také jubileum Antonína Fantiše, který si v 73. minutě vychutnal ovace přítomných fanoušků. Bývalý záložník Příbrami, Jablonce či Baníku Ostrava odehrál v nejvyšší soutěži 300. utkání a v tomto ohledu je na 59. pozici historických ligových tabulek.

Dvougólový Reinberk

Smolařů lze v 29. kole najít hned několik, vlastní branku si ale vstřelil jediný hráč – obránce Slovácka Petr Reinberk. Ten přitom nejprve mířil do správné sítě a ve 34. minutě poslal hlavičkou svůj tým do vedení. Pardubice ale zásluhou Dominika Janoška srovnaly a už za dvě minuty se Reinberk postaral o rozhodující trefu.

Janoškův centr sice Černý nezpracoval, hostující bek však nestačil uhnout a výsledkem tak byla druhá branka v síti Filipa Nguyena. "Nedokážu si vysvětlit, co se s námi stalo. První půle patřila nám, druhá ale byla úplně jiná," povídal velmi zasmušile Reinberk.

"U vlastní branky jsem čekal, že si to útočník přebere směrem ode mě. Nepodařilo se mu to ale zpracovat a mě to rovnou trefilo do pohybu a už jsem to nedokázal zastavit," dodal smolař na tiskové konferenci. Vůbec poprvé ve své kariéře tak 33letý krajní bek mířil v jednom zápase do obou branek. 

Krejčí: 5 zápasů = 5 zásahů

Závěrečné utkání předposledního kola základní části ligy mezi Spartou a Plzní mělo grády. Rozhodčí Pavel Orel za dva poločasy přidal celkem 21 minut. A v nastavení druhé pětačtyřicetiminutovky přišel rozhodující moment střetnutí. Po střele Jana Kuchty a zásahu ruky Lukáše Hejdy nařídil Orel pokutový kop.

Hejda inkasoval druhou žlutou kartu a musel pod sprchy. Následně došlo k nepřehledné situaci, kdy se hostující hráči pokusili poškodit trávník u penaltového puntíku. Na to reagoval střídající Martin Minčev a po úderu do tváře Václava Jemelky inkasoval rovnou červenou.

Dlouhé čekání na provedení penalty s Ladislavem Krejčím nezacloumalo, pokutový kop proměnil a udržel Spartu ve hře o titul. Byl to pro něj zároveň pátý gól v pátém ligovém zápase v řadě, což je u defenzivního hráče rarita. Historický rekord v tomto směru drží David Lafata, jenž skóroval v devíti utkáních po sobě,