Co ukázalo 308. derby: Kapitáni v sobě, šlágr bez fotbalu i Preciado na hraně

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Co ukázalo 308. derby: Kapitáni v sobě, šlágr bez fotbalu i Preciado na hraně

Šarvátka kapitánů Jan Bořila a Ladislava Krejčího vyústila v červené karty pro oba.
Šarvátka kapitánů Jan Bořila a Ladislava Krejčího vyústila v červené karty pro oba.Profimedia
Emoce, válka, bitva nervů. Takové bylo nedělní 308. derby mezi Slavií a Spartou (1:1). Pohledných akcí se fanoušci nedočkali, souboj dvou nesmiřitelných rivalů zaváněl spíš válkou než reklamou na fotbal, což dokreslovalo bezmála 40 faulů, čtyři červené karty a pouhé čtyři střely na branku. Co nedělní šlágr FORTUNA:LIGY ukázal?

Víc boje než fotbalu

Jestliže poslední vzájemné zápasy mezi Slavií a Spartou fanoušci ocenili za pohledný fotbal, nedělní dostavení v Edenu vrátilo aktéry zpátky v čase. K vidění bylo 39 faulů, 11 žlutých karet, čtyři červené (včetně členů realizačního týmu), dvě penalty a jen čtyři přímé střely na bránu. To je výsledek přes 110 minut trvající bitvy o Prahu. "Každé derby provází velké množství emocí, podle mě to ubírá fotbalu. Přitom o čem jiném by to mělo být? Paradoxně mi přišlo, že fotbalu tam dnes bylo nejméně. Zřejmě je těžké najít balanc mezi tím, aby oba tábory byly namotivovány a hrály dobrý fotbal," komentoval dění sparťan Filip Panák. "Nevím, jak na to odpovědět. Tohle nechceme vidět,” kritizoval trenér Jindřich Trpišovský. Jeho sok Brian Priske si však rýpl. "Soubojový fotbal Slavii vyhovuje, je díky tomu úspěšná doma i v Evropě."

Šarvátka kapitánů

Rozjitřená atmosféra byla v Edenu na hřišti i v hledišti, kde fanoušci Sparty házeli dělbuchy mezi domácí příznivce. Největší šok ale přišel v momentě, kdy se do sebe pustili oba kapitáni – domácí Jan Bořil a Ladislav Krejčí se vzájemně drželi u krku. "Láďa se jen bránil útokům," vypálil Priske. Vyloučeni byli i asistenti Pavel Řehák a Miroslav Baranek. "Neviděl jsem to pořádně, věnoval jsem se tomu, jak budeme reagovat. Že někdo z realizáku dostal červenou, jsem se dozvěděl až v kabině," kontroval Trpišovský.

Jan Bořil a Ladislav Krejčí se drželi pod krkem.
Jan Bořil a Ladislav Krejčí se drželi pod krkem.Profimedia

Ogbu opět "pomohl" Spartě

Na jaře v nadstavbové části FORTUNA:LIGY slávistický stoper Igoh Ogbu daroval rivalovi lacinou penaltu poté, co zajel skluzem proti Aweru Mabilovi na konci utkání. V neděli v Edenu to byl znovu nigerijský obránce, po jehož zákroku se kopala penalta, jenž přinesla finální remízový výsledek. Tentokrát kvůli hře rukou. "O tom jarním incidentu jsme si řekli už dost, ale tohle byla jiná situace. Nejsem si jistý, zda se mohl nastavit proti centru jinak," hodnotil situaci Trpišovský.

Preciado jako čert

V Praze je Angelo Preciado teprve chvíli, ale už je pořádně cítit. Na pravém kraji obrany létal ekvádorský reprezentant jako čert, v prvním poločase ostře dohrál Lukáše Provoda. Domácí se dožadovali vyloučení, ale Ekvádorec viděl pouze žlutou. Hlavní moment ale přišel po změně stran, kdy Preciado nešetrně zajel skluzem do Muhameda Tijaniho a byla z toho penalta pro Slavii. "Byl to teprve jeho třetí zápas. Není jednoduché naskočit do derby když jste krátce v novém prostředí. Pokud se budeme bavit o jeho žluté kartě, tak na to odpovím, že jsem viděl spoustu jiných hráčů, kteří žlutou neviděli," pokrčil rameny Priske při obraně akvizice z Genku.

Žolík Haraslín

Je nejproduktivnějším hráčem ligy, ale do derby Lukáš Haraslín naskočil jako náhradník. "Hrál toho teď hodně a chtěli jsme, abychom mohli poslat do hry i sílu z lavičky," vysvětloval Priske. Výsledek? Byl to právě Haraslín, kterého Bořil skolil k zemi a vyvolala se tím rozmíška s Krejčím. Byl to ale také slovenský reprezentant, kdo si v nastaveném čase vzal balon a proměnil pokutový kop, kterým trefil Spartě alespoň bod. "Chtěli jsme, aby byl jeden z rozhodujících prvků, což se nakonec i stalo," těšilo Priskeho.

Více o derby pražských "S"