Priske o řeži v Edenu: Slavii souboje vyhovují, je díky nim úspěšná. Krejčí se jen bránil

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Priske o řeži v Edenu: Slavii souboje vyhovují, je díky nim úspěšná. Krejčí se jen bránil

Briana Priskeho 308. derby příliš nenadchlo.
Briana Priskeho 308. derby příliš nenadchlo.Profimedia
Loni v Edenu polykal hořkou porážku 0:4. Letos sice trenér Brian Priske uhrál se Spartou na Slavii bod po remíze 1:1, ale radost z fotbalu znovu neměl. "Nebyl to hezký obraz toho, že spolu hráli dva nejlepší české týmy," poukázal dánský kouč Letenských na skutečnost, že 308. souboj pražských "S" byl především nelítostnou řeží.

V Česku jste vnímán jako trenér, který pomáhá zlepšovat zdejší fotbalovou kulturu. Jak vám je po takovém utkání?

"Snažím se dělat dobrou práci pro Spartu, ostatně kvůli tomu jsem sem přišel. Mám svoji filozofii jak pracovat, jak vést tým… Pak třeba o mně někdo může říct, že mám vliv na fotbalové prostředí. Tohle derby nebylo hezké a nebylo hezké vlastně ve spoustě ohledech. Bude mě zajímat například to, jaké procento čistého času se hrálo. Myslím si, že bylo k vidění víc faulů než přihrávek nebo hezkých fází hry. Není to hezký obraz na to, že hrály dva nejlepší týmy z Česka."

Neměl jste na konci zápasu chuť se sbalit a raději z českého fotbalu odejít?

"Ne, vůbec. Znám derby, vím jak probíhá. To samé je v Dánsku, Belgii, ale i v Anglii… Občas se stane, že se derby vymkne z rukou a pak jsme my všichni oběti toho, co se děje na hřišti. Dnes to nebyl hezký fotbal, bylo to o soubojích. Neměli jsme rytmus ani kvalitu, kterou jsme potřebovali."

Proč se zápas vymkl z ruky a budete něco vyčítat svým svěřencům?

"To je těžká otázka. Loni jsem tu seděl poté, co jsme prohráli 0:4. Hráči jsou od toho, aby bojovali jeden za druhého. Derby jsou zápasy, které se vám nemohou povést, když nebudete stát při sobě. Chtěli jsme hrát náš fotbal, ale řekněte mi, kolik soubojů a faulů v utkání bylo a kolik se hrálo čistého času? Jsem hrdý na naše hráče, jak se za sebe postavili, protože není jednoduché hrát tak těžký zápas. Měli to složité i s ohledem na to, jaká se na hřišti dělala rozhodnutí. Nešlo z nich vyčíst jednotný směr utkání a tím pádem ani to, jak se adaptovat na styl zápasu. Na druhou stranu jsme měli mít emoce pod kontrolou, ale jsme jen lidské bytosti."

Nemohou v tom být i podobné taktické přístupy?

"Víte, že hrajeme furt stejně, víte, jaký je náš styl, jak se snažíme prosazovat. Takže způsob, jak derby vypadalo, nebyla vina naší formace. Jde o to, že Slavia se snaží dostat do soubojové hry, prezentuje se tak doma i v Evropě a je díky tomu úspěšná. Věděli jsme, že to bude předpoklad, jak bude zápas vypadat."

Jak jste viděl strkanici mezi Ladislavem Krejčím a Janem Bořilem?

"Viděl jsem to po utkání. Upřímně? Přišlo mi, že se Láďa brání útoku soupeře. Ale to je můj pohled. Snad to uvidí někdo odpovědný a zváží adekvátní tresty."

Panák: Bylo příliš emocí na obou stranách