Ligový semafor: Děravé Dynamo, čekání nejlepšího střelce i rekordní návštěvnost

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Ligový semafor: Děravé Dynamo, čekání nejlepšího střelce i rekordní návštěvnost

Hradečtí na novém stadionu zničili České Budějovice 5:1.
Hradečtí na novém stadionu zničili České Budějovice 5:1.Livesport / Profimedia
Zatímco Hradec Králové si na novém stadionu užil skvostnou premiéru, České Budějovice po dalším debaklu řeší nejhorší defenzivu od sezony 1947/48. Nejlepší střelec předchozí sezony Václav Jurečka (29) se zatím ani jednou nedokázal trefit a pokaždé byl střídán. Zelená jednoznačně patřím fanouškům, kteří z uplynulého víkendu udělali rekordní.

ČERVENÁ: Defenziva Dynama

V letošní sezoně dosud nedokázaly bodovat jen dva týmy – kromě Zlína si tři porážky připsaly také České Budějovice. Dynamo se ale kvůli děsivému skóre krčí na posledním místě ligové tabulky. Celek Marka Nikla sice ve všech duelech skóroval, inkasoval ale už 12 gólů. 

Jde o nejhorší ligový start Jihočechů od poválečného období. Hůř začali ligový ročník naposledy v sezoně 1947/48, kdy inkasovali 13 branek. Tehdy se z titulu radovala Sparta a pro České Budějovice to nakonec dopadlo smutně, tedy sestupem.

"Něco děláme špatně a zatím je to průšvih. Máme za sebou těžké zápasy, herně to až tak zlé nebylo, ale směrem dozadu se chováme opravdu špatně. Každá akce soupeře je nebezpečná a na nás je, abychom něco změnili. Pokud chceme začít bodovat, nemůžeme soupeře nechat hrozit z každé situace," uvedl na pozápasové tiskové konferenci Nikl. Ani další utkání nebude pro České Budějovice jednoduché, v domácím prostředí přivítají v neděli plzeňskou Viktorku.

ORANŽOVÁ: Kanonýrovo trápení

Na úvod vzpomínka na loňský ročník. Václav Jurečka přicházel do Slavie ze Slovácka jako autor 17 ligových branek, v prvních šesti ligových duelech však vyšel střelecky naprázdno. Sezonu ale dokázal přetavit ve velmi úspěšnou a nakonec v posledním kole vzal čtyřmi trefami korunu krále střelců Jakubovi Řezníčkovi, když dohromady nasázel 20 gólů.

Start do letošní sezony má Jurečka podobný, je tu nicméně jeden rozdíl. Na lavičce Slavie tuší šanci rozjetý Mojmír Chytil.

Jurečka, který fotbalové vyrůstal v Opavě, se už dočkal menší kritiky od kouče Jindřicha Trpišovského po utkání s Českými Budějovicemi. "Je pro mě velké překvapení, že Venca zatím netrefuje ani bránu. Na tréninku třeba gól nedá, trefí ale bránu z deseti pokusů osmkrát nebo devětkrát. Snahu má, ale zatím mu chybí lehkost," glosoval trenér situaci okolo útočné opory pro oficiální web Slavie.

I ve 3. kole dostal Jurečka příležitost od první minuty. Propracoval se ke třem střelám na branku, na gólmana Dostála ale nevyzrál. Tentokrát ho kouč Trpišovský chválil: "Nechceme dávat hráče na lavičku jen proto, že tři zápasy nedají gól. Jeho výkon byl pracovitý a týmový, tahal spoustu akcí a připravil branku pro Lingra. Výkony jsou u něj vzestupné."

Další příležitost ukončit střelecké trápení bude mít Jurečka ve čtvrtek proti Dnipru v rámci kvalifikace o Evropskou ligu, případně o tři dny později na hřišti Mladé Boleslavi. 

ZELENÁ: Nejvíc diváků v tomto století

Mohla se udělit i Hradci Králové, který na novém stadionu předvedl premiéru snů a České Budějovice deklasoval 5:1. Jenže nakonec převážila jedna ještě výraznější záležitost: Atmosféra na tribunách a na české poměry až neuvěřitelná návštěva fotbalových příznivců, kteří se postarali o zápis do novodobé historie.

Třetí kolo nalákalo do ochozů přesně 70 022 diváků, což se v novém tisíciletí stalo poprvé. V průměru se na jedno střetnutí přišlo podívat 8 753 diváků, jedná se o nejvyšší průměrnou návštěvnost za jedno kolo ve 21. století. S touto statistikou přišla oficiální stránka FORTUNA:LIGY.

Nejvíce fanoušků dorazilo do Fortuna arény, vítězství Slavie nad Zlínem poměrem 2:1 vidělo 17 581 diváků. Kapacita stadionu byla nejvíce naplněna v Hradci Králové, nový stánek Votroků navštívilo 9 058 fandů (97 procent kapacity).