Ligový semafor: Teplice po 16 letech, Chytilův dojem na trenéra i Koubkovo čekání na vlak

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Ligový semafor: Teplice po 16 letech, Chytilův dojem na trenéra i Koubkovo čekání na vlak
Teplice zahájily ligový ročník znamenitě.
Teplice zahájily ligový ročník znamenitě.Profimedia
Po vydařené přípravě prožívají v Plzni dietní start do sezony, jediný gól za 270 minut (včetně předkola EKL) je vážně málo. Kouč Miroslav Koubek (71) má jistě hodně o čem přemýšlet. Opačná nálada panuje v Teplicích, po druhé výhře se jedná o nejlepší začátek ročníku žlutomodrých od léta 2007. Nedělní program FORTUNA:LIGY se poté zapsal do historie čtyřmi neproměněnými penaltami ve čtyřech zápasech. Nic takového v jednom dni česká nejvyšší fotbalová soutěž nepamatuje.

ČERVENÁ: V poslední vteřině...

Běžely první vteřiny šesté minuty původně oznámeného pětiminutového nastavení. Po autovém vhazování a následném centru Adama Gabriela se k hlavičce protlačil střídající Ondřej Šašinka a připravil Plzni další trpké zklamání. Viktoria má po dvou kolech pouhý bod, o její jediný gól v novém ročníku se navíc postaral obránce Lukáš Hejda.

Horší start zažili Západočeši od svého návratu mezi elitu (tedy od sezony 2005/06) jen jednou. V ročníku 2011/12 remizovali v prvním kole doma s pozdějším mistrem z Liberce a o týden později prohráli v Ďolíčku. I kvůli tomu nakonec se ztrátou tří bodů na Liberec obsadili třetí pozici. Bez vítězství skončila Plzeň v úvodních dvou duelech ještě jednou, v sezoně 2007/08 si na úvod připsala dvě remízy proti Mostu a Spartě.

Koubek zůstává v klidu. "Věřím tomu, že se vlak rozjede. Dnes jsem viděl spoustu pozitivních věcí. Kluci dřou, jsou agresivní, dobře presují. Chybí nám trochu kvality ve finální fázi, je třeba zachovat chladnější hlavy a lépe vybírat místa," nepropadal panice na pozápasové tiskové konferenci.

ORANŽOVÁ: Pochvala navzdory penaltě

Naprosto nevídanou bilanci nabídla neděle. Ve všech čtyřech duelech totiž byl k vidění pokutový kop, ani jeden ovšem neskončil brankou. Mojmíra Chytila to mrzet nemuselo, neboť Slavia uspěla v Českých Budějovicích. A to i díky jeho parádní gólové patičce na 3:1. "Překvapuje mě v koncovce, i když penaltu nedal. Rozhodně patřil k nejlepším hráčům," nedělal si hlavu z útočníkova neproměněného pokutového kopu kouč Slavie Jindřich Trpišovský na pozápasové tiskové konferenci.

Dalším třem exekutorům však spoluhráči rozhodně děkovat nebudou. David Puškáč odmítl snížit v domácím střetnutí s Teplicemi, a ačkoliv se mu nakonec umazat náskok povedlo, body Bohemians nemají. Vasil Kušej zahodil penaltu už ve čtvrté minutě duelu s Libercem, i přes oslabení po červené kartě a ztrátu dvou branek nicméně Boleslav nakonec vybojovala bod. Daniel Vašulín poté nevyrovnal zápas na půdě plzeňské Viktorie, "krk" mu zachránil střídající Šašinka, který zajistil Hradci Králové alespoň bod. 

Čtyři neproměněné penalty v jednom kole viděla tuzemská nejvyšší soutěž naposledy v 6. kole sezony 1991/92. Tehdy se ale rozprostřely do dvou dnů. Čtyři v jeden den historie domácí ligy nepamatuje.

ZELENÁ: Teplický start snů 

Teplice změnily před startem nového ročníku logo a odezvy byly různé. Je ovšem dost možné, že mají i jinou mentalitu. Severočeši totiž uspěli podruhé za sebou, na kontě mají šest bodů a jsou třetí jen o skóre za pražskými "S".

Takový start si nikdo z hráčů či fanoušků týmu rozhodně nepředstavoval ani ve snech, neboť duely proti třetímu a čtvrtému týmu z minulého ročníku nenaznačovaly stoprocentní úspěch. Teplice podobný start zažily naposledy v sezoně 2007/08.

Tehdy dokonce bezchybně zvládly pět úvodních střetnutí a poprvé prohrály až v sedmém kole na půdě Zlína. Nakonec z toho byla krásná pátá pozice, kterou by družina okolo trenéra Zdenka Frťaly zcela jistě brala i nyní.

"Na tabulku se vůbec nedíváme. Jsme pro všechny fanoušky překvapením, ovšem už v závěru minulé sezony jsme se zvedli a nyní to potvrzujeme," hodnotil po utkání kapitán týmu Daniel Trubač, který se mimochodem trefil v obou zápasech a vyrovnal tak svou bilanci za celou minulou sezonu.