Ligový semafor: Vrbův pád na dno, Kotalova bezmoc a liberecké zmrtvýchvstání

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Ligový semafor: Vrbův pád na dno, Kotalova bezmoc a liberecké zmrtvýchvstání

Pavel Vrba v sobotu nemohl věřit vlastním očím.
Pavel Vrba v sobotu nemohl věřit vlastním očím.Profimedia
Václav Kotal (71) sice na lavičce Votroků začal solidně, ale v posledních týdnech je Hradec Králové tam, kde před měsícem. Na lepší časy se rozhodně neblýská ani ve Zlíně, svěřenci nyní již bývalého kouče Pavla Vrby (59) inkasovali od Mladé Boleslavi devítigólový příděl a definitivně padli na dno. O nečekané překvapení se ve 12. kole FORTUNA:LIGY postaral liberecký Slovan, jenž stále pod dohledem jinak kritizovaného Luboše Kozla (52) s přehledem porazil rozjetou Plzeň.

Červená – Vrbův pád na dno

Pro "Fanklub defenzivního fotbalu" to byla dozajista noční můra, ještě horší pohled to však musel být pro zkušeného kouče Pavla Vrbu. Devítigólový příděl totiž ve své kariéře nikdy nezažil a v tomto klubu už ani nezažije, jelikož byl během pondělního odpoledne z funkce odvolán. Zlín nasázel Mladé Boleslavi pět kousků, což se mu povedlo naposledy před půl rokem proti Českým Budějovicím.

Jenže tentokrát se Zlín neradoval z jasné výhry. Od Mladé Boleslavi totiž inkasoval zmíněných devět branek a výsledek 5:9 se nesmazatelně zapsal do historie FORTUNA:LIGY.

Čtrnáct gólů padlo v nejvyšší soutěži naposledy před pětasedmdesáti lety, kdy Slavia porazila České Budějovice dokonce 15:1. Twitterový účet CSFotbal dále informuje o tom, že třináct zásahů bylo k vidění pouze patnáctkrát a poslední taková podívaná byla k vidění v roce 1951, kdy Zlín rozdrtil Košice 13:0.

"Trénujeme jako dementi, běháme jako koně. Všichni makáme, nikdo si nedovolí nic vypustit. A pak přijde tohle. Jediná útěcha je ta, že za týden hrajeme znova," řekl rozladěný domácí záložník Rudolf Reiter.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

"Pro mě je to obrovské zklamání. Co se ofenzivní části hry týče, odehráli jsme nejlepší utkání. Ale v defenzivě to byla šílenost. Individuální výkony zde hodnotit nebudu, ale některým zápas vůbec nevyšel, to jste jistě sami viděli. A posledních deset minut? To naše defenziva ani neexistovala," soukal ze sebe na tiskové konferenci kouč Pavel Vrba.  

Zlín je po dvanáctém kole na posledním místě se ziskem jen šesti bodů a na prostřední tabulku má již nyní ztrátu sedmi bodů.

Přehled zápasu Zlín – Mladá Boleslav 5:9

Oranžová – Kotalova bezmoc

Václav Kotal nezačal druhé hradecké angažmá vůbec zle. Výhru s čistým štítem si připsal proti Jablonci a následně i v MOL Cupu proti Jihlavě. Jenže od té chvíle se rozjelo další trápení Votroků, které překvapivě neskončilo ani na hřišti Karviné.

Hradec nejprve uhrál bod na půdě Pardubic, poté ale padl jak se Spartou, tak již se zmíněnou Karvinou. Po 12. kole FORTUNA:LIGY padli Votroci až na jedenácté místo ligové tabulky a jsou jen tři body od předposledního Jablonce.

Další program fotbalistů Hradce Králové.
Další program fotbalistů Hradce Králové.Livesport

Je zřejmé, že další týdny budou rozhodující. Z následujících čtyř duelů odehrají hned tři doma, konkrétně proti Teplicím, Liberci a Plzni. A nutně potřebují bodovat, neboť kouč Václav Kotal začíná být bezradný.

"Utkání se nehodnotí pozitivně, prováhali jsme možnost jít do vedení, nevyužili jsme další šance a naší efektivitou jsme přišli o všechny body," hodnotil Kotal, který se na tiskové konferenci ofenzivní nemohoucnosti jen trpce zasmál. "Když nedáte gól, jen těžko můžete být úspěšní," uzavřel Kotal.

Přehled zápasu Karviná – Hradec Králové 1:0

Zelená – Liberecké zmrtvýchvstání  

Liberec si v dosavadním průběhu letošního ročníku FORTUNA:LIGY rozhodně nemohl vyskakovat. Před reprezentační pauzou nevyhrál šest ligových duelů po sobě, získal navíc jen dva body za remízy proti Jablonci a Teplicím.

Po pětigólovém debaklu v Karviné se začalo hojně spekulovat o budoucnosti Luboše Kozla, situaci příliš nepomohla ani ztráta dvoubrankového vedení v domácím střetnutí se Slavií. Kozel ale situaci ustál a Liberec se po pauze vybičoval k parádnímu výkonu.

Rozjeté Plzni U Nisy nedal sebemenší šanci a čisté konto si v domácím střetnutí proti Viktorce připsal poprvé od roku 2012, kdy Slovan trénoval nynější kouč české reprezentace Jaroslav Šilhavý. Vítězství nad favoritem poté Liberec slaví po pěti nezvládnutých duelech v řadě.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

"Spadlo to z nás, ale je to jen jedna výhra po šesti kolech. Na psychiku to určitě jednoduché nebylo, několik zápasů jsme dobře rozehráli, ale pak ztratili. Myslím si ovšem, že stále máme na čem pracovat a do dalších utkání jít stejně jako v tomto případě," soudil liberecký záložník a autor poslední trefy sobotního klání Lukáš Červ.

Spokojen byl samozřejmě i trenér Kozel, který své svěřence nabádal především k využití absence gólmanské jedničky Plzně Jindřicha Staňka.

"Věděli jsme, že pokud Staněk nebude, bude to pro ně velké oslabení. Apelovali jsme na hráče, aby to zkoušeli častěji. Na výhru jsme čekali skutečně dlouho, proti sobě jsme navíc měli těžkého soupeře. Navázali jsme ale na výkon se Slavií a neinkasovali jsme k tomu zbytečný gól. Jsem spokojen jak s výkonem, tak i s výsledkem," hodnotil v pozápasovém rozhovoru usměvavý Kozel. Ještě lepší náladu může mít za pět dní, kdy Liberec odjíždí na půdu Slovácka.

Přehled zápasu Liberec – Plzeň 3:0