Pět událostí ligového kola: Bicanův rekord, stylově mezi legendy i matador s píšťalkou

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Pět událostí ligového kola: Bicanův rekord, stylově mezi legendy i matador s píšťalkou

Josef Jindřišek převzal štafetu nejstaršího střelce od Tomáše Hübschmana.
Josef Jindřišek převzal štafetu nejstaršího střelce od Tomáše Hübschmana.@bohemians1905
O posledním kole základní části FORTUNA:LIGY se bude mluvit ještě dlouho. A to z mnoha důvodů. Nejvíce však zaujaly sparťanské "soft" penalty v Liberci či Josef Jindřišek (42) v roli rekordního střelce. Co dalšího se událo při nedělních soubojích na českých stadionech?

Hübschman i Bican...

Jindřišek se ve svých 42 letech a 75 dnech stal nejstarším střelcem historie samostatné FORTUNA:LIGY. Jeho úspěšnou penaltu sledoval ve vršovickém Ďolíčku i jablonecký záložník Tomáš Hübschman, který se právě v této statistice na začátku dubna dostal do čela. Kapitán Bohemians ho nyní ve vzájemném utkání o primát připravil. 

Gólmana Jana Hanuše překonal z pokutového kopu, který by za normálních okolností zahrával David Puškáč. "Hned po tom faulu jsem věděl, že na penaltu půjdu. Hodně se mi ulevilo, gól už jsem opravdu potřeboval," přiznal na pozápasové tiskové konferenci Jindřišek. "Těší mě, že jsem i u jeho dalšího milníku. Byl jsem u jeho rekordu ve startech a nyní i u tohoto. Je to pro mě neuvěřitelné," neskrýval na tiskové konferenci nadšení kouč Jaroslav Veselý.

Jindřišek navíc pokořil i 68 let starý rekord fotbalové legendy Josefa Bicana, ten dal svůj poslední gól v nejvyšší české soutěži v roce 1955, když v tehdejším Přeboru republiky skóroval jako hrající trenér proti Liberci hned čtyřikrát. Bicanovi tehdy bylo 41 let, 10 měsíců a 27 dnů.

Jubileum s gólem

Třiatřicetiletý Petr Reinberk prožil před pár dny smolný večer. Ve 29. kole sice otevřel střelecký účet proti Pardubicím, následně ale vlastní brankou nasměroval Východočechy k vítězství. Nyní se Reinberk zapsal do střeleckých statistik znovu a tentokrát mířil jen správně.

Jediným gólem rozhodl o výhře Slovácka nad Zbrojovkou Brno a oslavil tak svůj 300. start v nejvyšší soutěži a vstup do Klubu legend.

"Je skvělé, že mi to takhle vyšlo. Oslavil jsem to brankou a výhrou a za to jsem strašně rád. Slovácko mě vychovalo, dalo mi všechno a já doufám, že jsem mu to vrátil," hodnotil po utkání své nedělní vystoupení i celou svou kariéru v Uherském Hradišti Reinberk. 

Další dvě penalty

V Liberci prohrávala Sparta téměř celé utkání a zdálo se, že nadstavbovou část bude startovat s jednobodovou ztrátou na Slavii. Po neuvěřitelném závěru duelu je ale vše jinak a Letenští jdou do pěti posledních kol s náskokem dvou bodů.

Rozhodly o tom dvě velice sporné penalty. První pokutový kop odpískal sudí Dominik Starý v 87. minutě po kontaktu Gigliho Ndefeho s Janem Kuchtou. Druhá penalta se zahrávala v desáté minutě nastavení po sportné intervenci VARu a souboji Tomáše Wiesnera s Lukášem Červem.

"Myslím, že Ndefe nefauloval. Byla to ošemetná situace, kdy toho útočník využil. Paní Adámková pak něco najde na videu a vymyslí druhou penaltu. Pořád slyšíme, že VAR do toho má vstupovat jen při stoprocentní chybě. Pokud bude mít Sparta v závěru vždy nějakou penaltu, má šanci vyhrát titul," vracel se v pozápasovém rozhovoru k výkonu videorozhodčí kouč Slovanu Luboš Kozel. 

Sparta má momentálně na penalty štěstí. V posledních čtyřech zápasech totiž zahrávala hned pět pokutových kopů. Všechny proměnila a všechny znamenaly zisk bodů. Celkově v sezoně zahrávala Sparta devět penalt, což je nejvíce ze všech týmů – osm z nich proměnila. 

Znovu ten Hradec...

Loni se Slavia hned v prvním kole nadstavby připravila porážkou s Hradcem Králové o titul (3:4) a ideálně si nepočínala ani na startu aktuální sezony. V úvodním kole probíhajícího ročníku totiž na svěřence trenéra Miroslava Koubka nestačila znovu (0:1), zatímco s nápravou nepřispěchala ani v posledním kole základní části (1:1).

Slavia z domácího zápasu vytežila po vlastní brance Adama Gabriela jen bod, navíc přišla o zraněné Petera Olayinku a Lukáše Masopusta a přenechala první pozici Spartě. "Hradec má svou kvalitu, jsou dobře organizovaní, nedělají chyby, nehraje se nám na ně dobře," přiznal zklamaný Jindřich Trpišovský, podle kterého se o titulu mimo jiné může rozhodovat i při finále MOL Cupu.

"Finále bude mít velký psychologický vliv. Jednomu týmu dodá pozitivní energii, pro druhého to bude velké zklamání," doplnil pro klubový web Trpišovský o blížícím se střetu se Spartou. Sešívaní se musí smířit s tím, že po ztrátě bodů s Hradcem odehrají i další dvě vypjatá derby – jak pohárové, tak i ligové – na Letné.

Královec nebo Zelinka?

Do historie FORTUNA:LIGY se zapsal také sudí Miroslav Zelinka. Dvaačtyřicetiletý rodák z Brna odřídil v Českých Budějovicích své 268. utkání v nejvyšší soutěži a podle oficiálního webu soutěže o jedno utkání předstih dosavadního rekordmana Pavla Královce.

Zelinka debutoval na konci února roku 2009, kdy řídil střetnutí mezi Zlínem a Kladnem. Od té chvíle nechyběl v jediné sezoně. Po soutěžních ročnících 2019/2020, 2021/2022 se mu i letos podařilo být hlavním rozhodčím ve 25 zápasech.

Historikové ale připomínají, že Pavel Královec v české nejvyšší soutěži odřídil 274 zápasů, možná tedy Zelinkův počin čeká přezkum.