Pět veteránů, kterým končí smlouva. Bude ještě o Necida, Matějovského či Suchého zájem?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Pět veteránů, kterým končí smlouva. Bude ještě o Necida, Matějovského či Suchého zájem?

Tomáše Necida v sezoně trápí zdravotní problémy.
Tomáše Necida v sezoně trápí zdravotní problémy.Profimedia
Zatímco FORTUNA:LIGA hbitě finišuje, několik fotbalových veteránů přemýšlí, zda si bude ještě chtít prodloužit kariéru. Hned pětici výrazných fotbalových osobností končí po sezoně smlouva. Někteří z těchto hráčů jsou pro své týmy nepostradatelní, někdo ale opravdu už pouze paběrkuje. 

Dlouhá léta byli oporami, někdo zůstal v roli lídra dodnes. Na většinu z nich spoléhala i česká fotbalová reprezentace. Jenže léta běží a čas se zastavit nedá. Livesport Zprávy představují pět fotbalových veteránů, o jejichž služby by přesto mohl být zájem.

Theodor Gebre Selassie (36)

Sezona 2022/23: 16 zápasů, 1371 minut, produktivita 1G + 1A, 0 žlutých karet

Velký liberecký patriot Theodor Gebre Selassie byl na vážkách s prodloužením své úspěšné kariéry už před touto sezonou. "Přemýšlel jsem, co dál. Poté jsem to konzultoval i s rodinou, jestli mi umožní pokračovat v hráčské kariéře. I tam jsme se shodli. Následně už to bylo jen o tom, zda dojde k dohodě s vedením a zda mě ještě trenér bude chtít a budu mít svůj přínos na hřišti i v kabině," vysvětlil klubovému webu po podpisu smlouvy.

Poslední Gebre Selassieho sezony.
Poslední Gebre Selassieho sezony.Livesport

Kariéru má skvostnou. Do většího povědomí se dostal v dresu Liberce, odkud se dostal do reprezentace i Bundesligy. Tam zůstal dlouhé roky, a to v jednom dresu. Ve Werderu Brémy se stal bez nadsázky klubovou legendou a domů pod Ještěd se vracel až před minulou sezonou.

Ale co bude dál? Těžko říct. Na začátku března mu totiž skončila sezona, když mu Sparťan Lukáš Haraslín nešťastné zlomil nohu.

Naděje na pokračování: 10%

Marek Suchý (35)

Sezona 2022/23: 31 zápasů, 2745 minut, produktivita 0G + 0A, 5 žlutých karet

Mladá Boleslav se bez problémů zachránila a Suchý šéfoval sedmé nejlepší obraně ligy. Stoperovi, který má na svém kontě 44 reprezentačních startů, ale v červnu skončí smlouva. Pokud by odešel jinam, vznikla by v sestavě středočeského týmu velká díra. Suchý je třetím nejvytěžovanějšm hráčem soutěže, zápasy téměř nevynechává a je v čele statistik vyhraných osobních soubojů (296).

Fotbalově vyrostl ve Slavii, ze které se vydal do ciziny v necelých dvaadvaceti letech. Nejprve hrál tři roky za ruský Spartak Moskva, potom dalších pět a půl roku ve švýcarské Basileji, odkud po skončení smlouvy v létě 2019 přešel do německého Augsburgu.

Poslední sezony Marka Suchého.
Poslední sezony Marka Suchého.Livesport

"Jsem rád kvůli sobě i rodině, že se vracím do české ligy po dlouhých fotbalových letech v zahraničí a budu se snažit naplnit očekávání Mladé Boleslavi," říkal když se jako volný hráč vrátil do Česka.

Naděje na pokračování: 75%

Marek Matějovský (41)

Sezona 2022/23: 28 zápasů, 1863 minut, produktivita 2G + 9A, 8 žlutých karet

Další persona Mladé Boleslavi. A také celé ligy. Je mu sice už 41 let, ale co ztrácí v rychlosti, dohání v technice a herní inteligenci. Ne náhodou má v této sezoně už devět asistencí, a je v tomto kritériu nejlepším hráčem první ligy.

Fanoušky soupeře sice často provokuje ostřejšími zákroky, letos nasbíral už 8 žlutých karet, ale mladoboleslavští příznivci si jeho přínos nemohou vynachválit. Před lety si zahrál i anglickou ligu za Reading, mladoboleslavské barvy hájí už sedmý rok, i když poslední sezony se nesou ve stylu "na rok podepíšu a uvidím, co dál".

"Je pravda, že v posledních dvou letech jsem opakovaně říkal, že ta příští vypadá na poslední, a dnes to cítím obdobně. Ale jak se říká, nikdy neříkej nikdy. Když nyní řeknu, že mám před sebou poslední sezonu, tak si zároveň v koutku mysli ponechávám místečko pro pochybnosti a zvažování dalšího pokračování," uvedl při posledním podpisu Matějovský. Kvalitu na to, aby pokračoval, rozhodně má.

Naděje na pokračování: 90%

Tomáš Necid (33)

Sezona 2022/23: 7 zápasů, 63 minut, produktivita 0G + 0A, 1 žlutá karta

Necid je fotbalový cestovatel, který se po štacích v Turecku či Nizozemsku vrátil v roce 2020 do Česka. Překvapením bylo, že zamířil do vršovického Ďolíčku. V první sezoně byl poměrně platným hráčem, vstřelil pět branek. V té další a i současné je to ale horší. Důvod je jednoduchý – přetrvávající zdravotní problémy.

Útočník, který za národní tým odehrál 44 zápasů a dal 12 gólů, podstoupil loni v únoru operaci kolene, která si vyžádala pauzu v délce několika měsíců. V zimě už byl ale fit a připojil se zpátky k týmu. 

Jenže v jarní sezoně zatím jen paběrkuje a sbírá minuty jen jako střídající hráč v samotných závěrech zápasů. Navíc ani příliš nesedí do herního stylu, který razí trenér Jaroslav Veselý, v Bohemians dostávají prostor rychlostní typy fotbalistů.

Naděje na pokračování: 25%

Vít Beneš (34)

Sezona 2022/23: 27 zápasů, 2129 minut, produktivita 3G + 0A, 3 žlutých karet

Do ligy ho vykoplo Kladno, dlouhá léta byl pak členem silného kádru Jablonce. Později v kariéře vyzkoušel dva kluby v Maďarsku, nicméně v zimě 2019 se vrátil do Česka a vybral si Olomouc.

Poslední sezony Víta Beneše.
Poslední sezony Víta Beneše.Livesport

V Sigmě je pátou sezonou a daří se mu. Okamžitě se zařadil do základní sestavy, a pokud nebyl zraněný, tak na pozici stopera hrál pravidelně. I když na Hané působí trochu nenápadně, stal se členem Klubu legend a i prvním hráčem Sigmy, který začal hrát za klub až po třicítce a dostal se do TOP 50 hráčů s největším počtem odehraných zápasů v jejím dresu.

Pokud by v Sigmě skončil, je pravděpodobné, že změní působiště. Zájemců o jeho služby by se našlo dost.

Naděje na pokračování: 90%