Plzeň si komplikuje cestu za třetím místem, finále skupiny o umístění bude Liberec – Hradec

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Plzeň si komplikuje cestu za třetím místem, finále skupiny o umístění bude Liberec – Hradec
Plzeňský Mosquera v souboji s olomoucký Israelem.
Plzeňský Mosquera v souboji s olomoucký Israelem.Profimedia
Obhájce fotbalového titulu z Plzně dál ztrácí svůj kredit. Dnes si mohl doma s Olomoucí definitivně zajistit třetí příčku, místo toho ovšem prohrál 1:3. Viktoria, jejíž vedení v týdnu oznámilo, že na konci sezony po vypršení smlouvy odejde trenér Michal Bílek, nevyhrála už podeváté z posledních 11 zápasů. Finále skupiny o umístění obstarají týmy Liberce a Hradce Králové, které uspěly v dnešních odvetách proti Českým Budějovicím resp. Mladé Boleslavi. Ve skupině o umístění se rozhodne o finalistech. České Budějovice budou v Liberci hájit náskok 3:2 z domácího zápasu. Hradec Králové po úvodní bezbrankové remíze s Mladou Boleslaví čeká odveta semifinále opět ve městě automobilů. Východočeši nastoupí jako domácí, jelikož během výstavby svého stadionu mají v Lokotrans Areně domácí azyl.

Plzeň – Olomouc 1:3

Úvodní převahu proměnili domácí v branku během nastavení první půle, záhy se však o vedení připravili vlastním gólem. Po změně stran rozhodl o překvapivé výhře hostů nigerijský mladík Dele Israel, jenž se premiérově objevil v základní sestavě. První vítězství Hanáků na západě Čech od roku 2012 pak pečetil Jan Navrátil, který ve Štruncových sadech skóroval i v inkriminovaném utkání před 11 lety.

Ústřední postavou startu utkání byl odchovanec Hanáků v barvách Plzně Tomáš Chorý. Po dvou neúspěšných hlavičkových zakončeních se do vzduchu vyšvihl i v 17. minutě a díky jeho práci skóroval Filip Kaša. Chorý ovšem v předcházejícím vzdušném souboji trefil soupeře loktem do hlavy a rozhodčí branku anuloval.

Rozhodující moment duelu a Israelův gól.
Rozhodující moment duelu a Israelův gól.Twitter / @SKSigmaOlomouc

Inkriminovaný zákrok změnil dění na hřišti ve válku a ryze fotbalové akce nabídl až nastavený čas první půle, v němž se během krátké chvíle hned dvakrát měnilo skóre. Nejprve po standardní situaci přesně hlavičkoval plzeňský Rafiu Durosinmi a krátce nato si po centru z levé strany a snaze Filipa Zorvana o zakončení srazil míč do vlastní sítě Jan Sýkora.

Po změně stran musel rychle do práce v posledních týdnech kritizovaný brankář hostů Matúš Macík. Tentokrát se však vytáhlý Slovák předvedl v mnohem lepším světle a zlikvidoval zakončení Jana Kopice, jenž si pohledně narazil s aktivním Durosinmim.

Mladého Nigerijce měla v sestavě i Olomouc a Israel se v 54. minutě radoval ze své první trefy v české nejvyšší soutěži. Hráč s číslem 99 na zádech zakončil z ideální pozice po přízemním centru z pravé strany, který mu chytře přepustil Jan Fortelný. Osud favorita měl změnit například střídající Erik Jirka, jenže právě ten v 75. minutě neuhlídal Navrátila, který pečetil vítězství hostů přesným volejem k pravé tyči.

Hradec – Mladá Boleslav 2:0

Hradec zvládl odvetný duel skupiny o 7. místo. Úspěch Votroků se zrodil v povedené dvouminutovce v první půli, kdy se trefili Matěj Koubek a Daniel Vašulín. Pro klub z města automobilů tak sezona skončila.

Východočeši cestovali k odvetě semifinále bez Vojtěcha Smrže, který v úvodním střetnutí nasbíral za dvě minuty dvě žluté karty a byl tak potřetí v sezoně vyloučen. Takový počin se v samostatné české lize podařil jen šestici hráčů. Málo nebezpeční Středočeši ovšem od začátku března ani jednou nevstřelili v utkání víc než gól.

A nepovedlo se jim to ani tentokrát. Naopak sami dvakrát inkasovali. Ve 26. minutě si na centr od rohového praporku naskočil Koubek a hlavou zamířil přesně k tyči. O několik desítek vteřin později zdvojnásobil náskok domácích po zmatku v pokutovém území pohotovou střelou na zadní tyč Vašulín.

Liberec – České Budějovice 4:0

O vítězství rozhodli Severočeši v první půli zásluhou úspěšné dorážky Matyáše Kozáka, na nějž po změně stran navázal postupovou trefou Christian Frýdek. Jihočeši tak neprotáhli sérii čtyř zápasů bez porážky a v samém závěru svého letošního účinkování si vysokou prohrou pokazili jinak solidní dojem. Za poslední měsíc přitom nenašli přemožitele, v předchozích čtyřech duelech nasázeli 12 branek, jenže tentokrát zklamali.

Poprvé po rohovém kopu v závěru poločasu, kdy ránu Jana Mikuly do břevna doklepl do sítě Kozák. Po hodině hry tak zvýšil vedení Liberce Frýdek, jenž se prosadil ranou na vzdálenější tyč po parádní nahrávce Ľubomíra Tupty.

Host z italské Pescary se nakonec zapsal i mezi střelce, když po tečovaném centru poslal míč prudkou přízemní ranou za bezmocného Martina Janáčka. Gólu se nakonec dočkal i v zápase fantastický Victor Olatunji, jenž svůj pokus do tyče krkolomně dorazil do prázdné branky. Liberec tak otočil nepříznivý vývoj dvojduelu a zahraje si o milion korun.

Tabulka FORTUNA:LIGY