Plzeň i Baník ukončily čekání na výhru. Brno dál klesá tabulkou, Liberec vyzrál na Zlín

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Plzeň i Baník ukončily čekání na výhru. Brno dál klesá tabulkou, Liberec vyzrál na Zlín

Aktualizováno
V divokém utkání Plzně s Jabloncem se nakonec radovala Vitkoria po výhře 3:2.
V divokém utkání Plzně s Jabloncem se nakonec radovala Vitkoria po výhře 3:2.Profimedia
FORTUNA:LIGA má za sebou čtyři duely 26. kola. Baník podruhé v řadě udržel čisté konto a na Slovácku zvítězil 1:0, na tři body dosáhl poprvé od 4. února. Černou sérii bez vítězství přerušila i Plzeň, která v divokém domácím utkání s Jabloncem vedla, prohrávala a nakonec uspěla 3:2, dvakrát se trefili Matějové – hostující Polidar a domácí Vydra. Brno naopak prohrálo potřetí za sebou, když doma nestačilo na Hradec a propadlo se na 13. místo tabulky. Liberec U Nisy přehrál Zlín 2:1.

Brno – Hradec Králové 1:2

Zkušený kanonýr Jakub Řezníček byl v 15. minutě svým jindy ceněným výběrem místa ve vápně domácím na škodu, Wale Musa Alli totiž kvůli němu nemohl pokračovat v nebezpečném průniku. Chuť si Nigerijec spravil chvíli nato úspěšnou dorážkou z rohu, a dal tak zapomenout na nevýrazný úvod Zbrojovky, kdy jen odvracela tlak Votroků. Ti se nevzdali a odměnu pro Hradečáky přinesla 40. minuta, kdy Daniel Vašulín i se špetkou štěstí těžil z centru Matěje Koubka.

Zčistajasna mohli hosté po výměně stran slavit vedoucí branku, v 52. minutě totiž Matěj Ryneš obstaral fanouškům pohled na dalekonosný projektil, jenž se při cestě do brány odrazil od břevna. Hráči Zbrojovky konečně zabrali a v průběhu druhého dějství měli více ze hry, snaha Michala Ševčíka s Allim ve finální třetině ale nevyústila v kýženou branku. Hradečtí bránili zodpovědně a neumožnili ve svém vápně vznik jediné výrazné příležitosti, sami si pak v závěrečných minutách užívali míč na kopačkách.

Liberec – Zlín 2:1

Zlín mohl rychle otevřít skóre. V šanci se v osmé minutě po přihrávce Vakhtanga Chanturishviliho objevil Youba Dramé. Jeho střela z úhlu ale moc práce Olivierovi Vliegenovi nenadělala. Ve 20. minutě vytvořil Václav Procházka autovým vhazováním od rohového praporku závar v pokutovém území, jehož výsledkem bylo nepřesné zakončení Vukadina Vukadinoviče. Za domácí si připsal první střelu nejlepší zakončovatel Liberce Lukáš Červ. Jeho pokus zpoza vápna ale dokázal Matěj Rakovan vyrazit. V závěru poločasu se do největší šance zápasu dostal Ahmad Ghali. Nigerijský fotbalista sice obešel gólmana, následně ale mířil mimo tři tyče.

Úvod druhého dějství se odehrával především ve středu pole a kromě dvou dalekonosných pokusů Lubomíra Tupty žádnou příležitost na otevření skóre nenabídl. Liberecký Slovan byl po změně stran jasně lepším týmem a v 71. minutě se dostal zaslouženě do vedení. O gól se postaral Imad Rondič, který proměnil pokutový kop vybojovaný Červem.

V 86. minutě se střelec první branky blýskl skvělou přihrávkou, když vyslal Victora Olatunjiho tváří v tvář gólmanu Rakovanovi. Fotbalista zapůjčený z Larnaky zachoval chladnou hlavu a poslal domácí do dvoubrankového vedení. V závěru zápasu se Ševci dočkali aspoň snížení, když se po rohovém kopu prosadil hlavou Martin Cedidla.

Slovácko – Ostrava 0:1

První minuty přinesly z obou stran opatrnou hru s ojedinělými střelami ze střední vzdálenosti. Postupem času získal tým z Uherského Hradiště územní převahu, ale domácí fotbalisté nedokázali iniciativu přetavit v gólovou příležitost. Poprvé tak vážně zahrozili baníkovci. Muhamed Tijani si na přední tyči naskočil na rohový kop, ale Filip Nguyen odvrátil balon do zámezí.

O pár minut později se Slovácko málem dostalo do vedení, avšak Jan Kalabiška ranou z nitra šestnáctky těsně minul vzdálenější tyč. Následně se k sérii rohů dostal Baník. Po jednom z nich vznikl před Nguyenem chaos, v němž se nejlépe zorientoval Bitri a propálil gólmana, jenž zůstal mimo svou pozici po skvělém zákroku proti hlavičce Jiřího Klímy.

Svižných úvodních pět minut druhého poločasu ukončil centr Michala Kadlece. Ten našel hlavu Vlasiye Sinyavského, hraničním zákrokem ho však vyrušil jeden z baníkovských obránců. Domácí fanoušci si přáli penaltu, ale videorozhodčí v souboji neviděl žádné porušení pravidel. Následně mohl přidat druhý gól baníkovců Tijani, avšak jeho střelu k pravé tyči vyrazil do zámezí dobře chytající Nguyen.

V 67. minutě se hezky uvolnil Srdjan Plavšič, jenže jeho střílený centr těsně minul Klíma. V závěru utkání se do stoprocentní šance dostal střídající Ladislav Almási, jenže jeho hlavička pouze orazítkovala břevno Ngueyonovy branky.

Plzeň – Jablonec 3:2

Všechny přítomné překvapil v deváté minutě Adam Vlkanova střelou z téměř nulového úhlu. Jeho pokus se odrazil od břevna, přičemž brankář Jablonce Jan Hanuš pouze nehybně pozoroval celou situaci. Po parádní týmové akci se k zakončení dostal Polidar, jeho dalekonosný projektil však vyrazil na rohový kop Jindřich Staněk. Na opačné straně se zase převedl Jan Hanuš, který si ve 23. minutě poradil s koncovkou Tomáše Chorého z bezprostřední blízkosti, přičemž mu pomohla i tyčka.

Právě útočník z města piva následně zůstal volný v pokutovém území a hlavou trestuhodně minul. Těsně před odchodem do šaten se prosadili Západočeši. Po poněkud překombinované situaci fantasticky napřáhl Jan Sýkora a z 20 metrů vymetl pavučinu na pravé straně branky Hanuše.

Dominance domácích pokračovala po návratu na trávník pouze několik málo minut. Poté se výkon Severočechů značně zlepšil a diváci viděli vyrovnanou pasáž. Odměny se zelenobílí dočkali v 67. minutě. Po centru Polidara ze standardní situace všichni čekali teč. Ta však nepřišla a míč zaplaval do sítě Staňka. Krátce nato dokonal otočku druhou trefou večera Polidar.

Chytrou kličkou se zbavil obránce, který podklouzl a následně si v situaci jeden na jednoho poradil se Staňkem. Z pohledu viktoriánů to vypadalo, že do jednotlivých dějství nastoupily z mentálního hlediska dva různé celky. Pohotová koncovka střídajícího Vydry v 77. minutě znamenala další vyrovnání duelu. O malou chvíli později to byl opět bývalý hráč Burnley, který famózní koncovkou pod břevno nedal Hanušovi šanci.

Tabulka FORTUNA:LIGY
Tabulka FORTUNA:LIGYLivesport