Weber o Santosovi: Překvapilo mě, že si ho Slavia vybrala. Moc jsem mu nevěřil

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Weber o Santosovi: Překvapilo mě, že si ho Slavia vybrala. Moc jsem mu nevěřil

Jozef Weber působil na začátku sezony v českobudějovickém Dynamu.
Jozef Weber působil na začátku sezony v českobudějovickém Dynamu.Profimedia
V Karviné si s ním prožil své. Stoper Eduardo Santos (25) patřil mezi klíčové hráče, už tehdy ho však značně limitovalo chování, které nebylo po chuti ani trenérovi Jozefu Weberovi (52). Ve Slezsku mu to ještě prošlo, stejně tak v Plzni. V Edenu už ovšem narazil. "V Česku se sází hodně na disciplínu. A tu v sobě Santos neměl," objasňuje Brazilcův předčasný odchod ještě donedávna kouč Českých Budějovic.

Santos ve Slavii nedokončil ani sezonu a už je zpátky v Brazílii...

"Otevřeně přiznám, že jsem byl z jeho přestupu do Slavie překvapený. Ne, že by snad neměl kvalitu, tu určitě má. Slavia ale sází na morál a týmovost. A jak jsem Santose poznal já, tyhle věci jsem u něj příliš neviděl. Plzeň si ho ukočírovala, tak to Slavia zkusila taky. Moc jsem ale nevěřil, že by se v ní dokázal prosadit."

Co přesně mu chybí? Je to hráč, který se neumí obětovat pro mužstvo?

"Přesně tak. Do Karviné přišel z nižších brazilských soutěží, kvality měl nesporné. Zase tam však byly problémy se soudržností. A dle jeho reakcí ho provázely i v Edenu. Ono v Brazílii se hraje trochu jinak než v Česku. Hlavně tedy v porovnání se špičkovými týmy jako je právě Slavia. Tady se zkrátka sází hodně na disciplínu. A tu v sobě Santos neměl."

Není to obecně problém Brazilců? Že zkrátka hrají hodně na sebe?

"To si nemyslím. V Mladé Boleslavi jsem měl třeba Brazilce Marca Túlia a ten byl naopak týmový dost. Proto jsem si ho pak přivedl i do Karviné, kde už jeho výkony tak dobré bohužel nebyly. Obecně tam Brazilců bylo trochu moc, na jejich pracovitost jsem si ale stěžovat nemohl. Paradoxně žádný z nich nehrál tak dobře jako Eduardo, jemuž tahle vlastnost chyběla. A bylo to u něj dost markantní."

Jak reagoval na kritiku? Dokázal ji přijmout?

"Nenesl ji vůbec dobře. Ode mě ani od spoluhráčů. Já byl na něj kolikrát i ostřejší, ale s ním to jinak nešlo. Zároveň jsem ho však nechtěl nabourat až moc, protože měl kvalitu a tým ho potřeboval. Zároveň mi ale bylo jasné, že ve větším klubu může s tímhle rychle narazit."

Takže ideální nebyly ani jeho vztahy v kabině?

"Naštěstí jsme tam měli Papiho (Michala Papadopulose), který ho dokázal usměrnit, navíc uměl portugalsky. Vzal si ho pod křídla, často mu něco vysvětloval. To bylo fajn. Komunikace s Eduardem byla totiž celkově obtížnější."

Myslíte si, že po tom všem, se jedná o konec jeho české cesty?

"Konec to být ještě nemusí. Samozřejmě je ale škoda, že se o svou šanci ve Slavii neporval trochu víc. K jeho návratu do Brazílie to bohužel směřovalo. Třeba se zase chytne a uvědomí si, že tady jsou lepší podmínky pro fotbal. Těžko říct, jak k tomu přistoupí. Je to pouze na něm. Zrovna ve Slavii by to už měl ale asi hodně složité."

Jak vy aktuálně snášíte období bez fotbalu? Užíváte si roli dědečka na plný úvazek?

"To samozřejmě ano, čas bez fotbalu pro mě ale není vůbec příjemný. Na druhou stranu, úplně bez něj nejsem. Byl jsem se podívat na Brno, Zlín nebo třeba Vyškov, kde nedávno hrál Petr Rada s Duklou. Navštívil jsem ho den před zápasem, dali jsme si kafe a skvěle si popovídali. Z toho jsem měl fakt velkou radost. Stejně jako z toho, že se jeho tým vrátil do hry o postup."

Vrátil byste se v létě rád do fotbalového kolotoče?

"Jasně. Jsem trenér a čekám na nabídky. Věřím, že právě v létě by se mohlo něco objevit."