Překvapivý start jara: Dynamo doma šokovalo Baník, Pardubice uspěly na Slovácku i v deseti

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Překvapivý start jara: Dynamo doma šokovalo Baník, Pardubice uspěly na Slovácku i v deseti
Aktualizováno
České Budějovice zahájily jarní část sezony skvěle.
České Budějovice zahájily jarní část sezony skvěle.Profimedia
Start jarní části FORTUNA:LIGY nabídl hned několik překvapivých výsledků. O největší šok se postaraly České Budějovice, které na domácím hřišti porazily Ostravu 3:0 a ukončily tak sérii osmi zápasů bez vítězství. Nečekaný průběh měl také duel na Slovácku, soubor trenéra Martina Svědíka totiž v závěru ztratil proti deseti alespoň bod s Pardubicemi (1:2). Papírové předpoklady nenaplnilo ani utkání v Liberci, domácí totiž zdolali tabulkově favorizovanou Olomouc 2:0.

České Budějovice – Baník Ostrava 3:0

Ostravští se během první tříminutovky dostali zásluhou projektilů Filipa Kubaly a Jiřího Klímy blízko vedení, obě situace nicméně vyřešil Dávid Šipoš. Své kvality prokázal také Wale Musa Alli, křižným pasem našel na hraně malého vápna budějovického kapitána Zdeňka Ondráška. Zakončení však vinou tečí rezultovalo pouze v odkop a gólem neskončila ani jeho hlavička po volném přímém kopu Jana Suchana. Před poločasovým hvizdem přišla největší šance, Suchan přízemním centrem našel opět bývalého forvarda polské Wisly, který ze dvou metrů napálil balon do břevna.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Nerozhodný stav zdánlivě po změně stran vydržel pouhé tři minuty, po společné ofenzivní akci se Klímovi podařilo najít Kubalu a ten se štěstím rozvlnil síť. Branku ovšem pro ofsajd odvolal videorozhodčí. Neskutečné drama přinesla na Střelecký ostrov 59. minuta, Ondrášek hlavičkou přinutil k famóznímu zákroku Jiřího Letáčka a po pohotové dorážce Samuela Šiguta videorozhodčí odhalil, že druhý Letáčkův zákrok již vytáhl míč zpoza čáry.

O sedm minut později se domácí tým mohl radovat znovu, Martin Králík obdržel po rohovém kopu parádní centr od Alliho a v bezprostřední blízkosti nezaváhal. Právě africký kmenový hráč brněnské Zbrojovky přidal třetí branku v této zcela jihočeské desetiminutovce, když z ostrého úhlu zaskočil Letáčka ranou mezi nohy. Čtvrtou branku mohl těsně před koncem přidat debutant Robin Polanský, po hrubce gólmana Ostravy však nedokázal skluzem trefit odkrytou bránu.

Slovan Liberec – Sigma Olomouc 2:0

Na únor překvapivě přívětivé počasí sice na Stadion U Nisy mnoho fanoušků nenalákalo, svěřence Luboše Kozla ale naladilo pozitivně. Skvěle si vepředu počínali Jan Žambůrek i Ľubomír Tupta. Když však mohl druhý jmenovaný vyslat ve 12. minutě spoluhráče tváří v tvář brankáři, rozhodl se místo toho pro pokus z dálky, kterým trefil jen obránce. Ve 36. minutě měl příležitost vsítit svou premiérovou branku Olaf Kok poté, co si ve vápně narazil o protihráče, následnou střelu ovšem bravurně vytěsnil Matúš Macík na tyč.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Hned po výměně stran rozrazil Nicolas Penner dveře, na které jeho kolegové bušili celé první dějství. Rozhodl se totiž z hranice vápna vyslat pumelici, jež doplavala ke vzdálenější tyči. Krátce nato mohl navýšit vedení Tupta, na povedený náběh však navázal zblokovanou střelou, a šikovně zahraná standardka tak zůstala nevyužitá.

Po hodině hry byl blízko oslavám vyrovnávací trefy Lukáš Juliš, průbojnost nejlepšího střelce Sigmy ale následovala vytěsněná rána pod břevno. V závěru sice Olomouc vyvážila poměry sil na hřišti, i tak ale podruhé inkasovala. Ahmadu Ghalimu poněkolikáté vyšel průnik po straně a následný míč z centru s klidem uklidil Filip Horský.

Slovácko – Pardubice 1:2

O úvodní slovo se přihlásil v sedmé minutě nejlepší střelec týmu z nejmenšího ligového města Marek Havlík, jenž vypálil těsně nad levou boční síť. Vzápětí se vysoký záložník domácích Jan Kalabiška vyhoupl na dobře mířený centr a jeho pokus opět jen těsně minul levou brankovou konstrukci. Ve 14. minutě se o podobnou akci pokusil Tomáš Zlatohlávek, ten si ale vedl podstatně lépe a jeho hlavičkový pokus už skončil za brankovou čarou.

Ve 31. minutě se modrobílí blýskli sérií povedených akcí. Při hašení jedné z nich zahrál Michal Hlavatý rukou, nicméně hlavní sudí Stanislav Volek zůstal v klidu. Krátce před koncem první půle vystřelil parádní ránu z voleje Milan Petržela, s jejímž zpacifikováním měl plné ruce práce mladý gólman hostů Antonín Kinský.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Po změně stran se nadále prosazovali spíše hosté, v 55. minutě měl velkou příležitost ke skórování Filip Brdička, jeho únik ale zastavil nekompromisně modrobílých Milan Heča a dlouho se zdálo, že jeho zákrok bude odměněn pokutovým kopem. Po konzultaci s videorozhodčím ale hlavní sudí Volek nařízenou penaltu odvolal. Na Východočechy tato nepříjemná situace dolehla a z jejich aktivity postupně sešlo. Komplikace pro hosty nastala v 68. minutě, kdy se po druhé žluté kartě poroučel ze hřiště Dominik Mareš.

Nejblíže srovnání byl Ondřej Mihálik, jenž ale z centru pálil nad bránu Kinského. Zatažení do obrany se Pardubicím málem hrubě nevyplatilo, v 89. minutě využil dobrého postavení v pokutovém území forvard Rigino Cicilia a svoji několikátou šanci už dokázal proměnit. Téměř okamžitě ale zareagoval Hlavatý a dotáhl tak boj svého týmu do vítězného konce.

Tabulka FORTUNA:LIGY