Program Sparty a Slavie na startu jara: Galatasaray, dvě derby i osmifinále Evropské ligy

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Rozhodne start jara o titulu? Spartu čeká měsíc z Championship, kartami se zamíchá už před derby

Sparta a Slavia se budou opět rvát o titul.
Sparta a Slavia se budou opět rvát o titul.Profimedia
Zatímco v minulé sezoně se rozhodlo o šampionovi FORTUNA:LIGY až v nadstavbě, v aktuálním ročníku může být mnohem jasněji už po startu jara. Zejména Spartu totiž čeká v následujících 30 dnech nesmírně náročný program – teoreticky až devět zápasů, pět z nich v lize. O jedno kolo více odehraje na domácí scéně Slavia. Ta může hned na začátku nahuštěného kalendáře úspěšnou dohrávkou snížit manko na městského rivala, které aktuálně činí pět bodů. Co největší české kluby čeká?

Sparta

Až devět zápasů během 30 dnů. Náročné cestování i těžké venkovní bitvy. Spartu na startu jara čeká kalendář jako z anglické Championship – ve druhé anglické lize se ve stejném období odehraje osm kol. Letenští ho načnou z jejich pohledu poněkud zvolna – urazí sice necelých 400 kilometrů, ale vyzvou o záchranu bojující Karvinou (14. místo), kterou sedmkrát v řadě porazili.

A pak honem zpátky do Prahy. Už ve čtvrtek totiž musí být Sparta připravená v nejlepším rozpoložení v Istanbulu. Soubor trenéra Briana Priskeho tak čeká další cestování a náročný duel se sebevědomým Galatasarayem. V ikonickém RAMS Parku, který se takřka jistě promění v tradiční turecké peklo, budou muset Ladislav Krejčí a spol. nechat opravdu všechno.

Jenže už v neděli musí být Sparta zase stoprocentně koncentrovaná na ligu. Po příletu z Turecka ji tak čeká pořádná šichta. Na Letnou dorazí Liberec, historicky méně oblibený soupeř. Po tradičně fyzicky náročném souboji čeká Spartu krátká pauza s prostorem na regeneraci a taktický trénink – už ve čtvrtek totiž vzejde z dvojzápasu s Galatasaray v epet ARENĚ postupující do osmifinále EL.

A to jsme teprve v polovině. Sparta má na startu jara skutečně velmi nabitý program, který jí může zlomit vaz. Tři dny po odvetě s tureckým mistrem čeká Letenské další cestování, tentokrát zamíří do zhruba 300 kilometrů vzdáleného Uherského Hradiště. Nepříjemný soupeř v podobě Slovácka bude pro Priskeho tým přípravou na extra náročný finiš, neboť v dalších 14 dnech následují dvě derby se Slavií, možné osmifinále Evropské ligy a závěrečná zkouška v Plzni.

Aktuální pořadí na čele FORTUNA:LIGY.
Aktuální pořadí na čele FORTUNA:LIGY.Livesport

Poté, co se Sparta pokusí prolomit brány Městského stadionu Miroslava Valenty, které jsou pro ni už přes tři roky uzavřené (0-2-2), přijde na řadu první bitva o Prahu. Půjde o čtvrtfinále MOL Cupu, které se odehraje v Edenu. Po třech dnech volna přijde ligové "repete", tentokrát však na Letné.

No a zmiňovanou závěrečnou zkoušku podstoupí úřadující mistři v Plzni. A pokud budou i po 10. březnu stále na čele tabulky, bude obhajoba titulu opět o něco blíže. Zvláště pak v případě, že Sparta postoupí přes Galatasaray. První zápas osmifinále Evropské ligy je totiž naplánovaný na 7. března, tedy přesně mezi zápasy se Slavií a v Plzni...

Nejbližší program pražské Sparty.
Nejbližší program pražské Sparty.Livesport

Slavia

Zatímco Spartu vedle pěti ligových zápasů čekají ještě tři pohárové, Slavia má program o něco snazší. Během zmiňovaných 30 dnů sice může odehrát stejně zápasů jako její rival, ale nemusí tolik cestovat. Sešívaní si totiž skvělými výkony v Evropské lize vysloužili místenku mezi osmifinalisty a během prvního kola play off tak odpočívají.

Místo bitev na evropském poli ale čeká na soubor trenéra Jindřicha Trpišovského hned šest ligových klání. Do kalendáře totiž Slavii přibyla i dohrávka 17. kola se Zlínem. Tu parta okolo Tomáše Holeše odehraje tři dny po úvodním kole s Jabloncem.

Právě na zlínské Letné může Slavia zmenšit odstup od první Sparty na pouhé dva body, což může být v extrémně náročném programu městského soka "gamechanger". Úřadující vicemistr bude i nadále pokračovat ve vesměs příznivém losu – o druhém jarním víkendu zavítá do Karviné, zatímco o týden později vyzve doma Pardubice.

Slavia si prvním místem ve skupině EL vysloužila lepší pozici.
Slavia si prvním místem ve skupině EL vysloužila lepší pozici.Livesport

Už v tuhle chvíli budou dost možná karty na čele FORTUNA:LIGY rozdány jinak. Od Slavie se totiž vzhledem k náročnosti losu nečeká nic jiného než 100% bodová úspěšnost, zatímco sparťané mohou snáz zaváhat.

Zmiňovaná derby budou specifická a záležet bude na detailech i zdravotní situaci v obou kádrech. Slavia však musí kalkulovat s tím, že ji po dvojzápase se Spartou nevyhnutelně čeká první zápas osmifinále Evropské ligy.

Náročný start ligového jara pak Trpišovského svěřenci, narozdíl od Sparty, kterou čeká výlet do Plzně, završí před vlastními fanoušky proti Teplicím

Nejbližší program pražské Slavie.
Nejbližší program pražské Slavie.Livesport

Program FORTUNA:LIGY